Svensk träskiveindustri har efter strukturförändringar och ägarskiften stärkts väsentligt under de senaste två åren. Efterfrågan på industrins produkter ökar både på exportmarknaderna och på den svenska marknaden, trots lågkonjunktur inom byggsektorn. För första gången på många år har ordentliga, långsiktiga investeringar kunnat genomföras vid flera fabriker. Insatserna har medfört snabb ökning av produktionskapaciteten samtidigt som kvaliteten på produkterna förbättrats. Vid ett par företag har nya typer av skivor utvecklats, vid andra har ökad vidareförädlingskapacitet tillskapats. Miljöförbättrande åtgärder har vidtagits. Ett par företag har långt framskridna planer på att börja tillverka MDF (Medium Density Fibreboard), en skivtyp som i ökande omfattning används för en rad olika ändamål i vårt land, men som i dag måste importeras då egen produktion saknas.
Helt klart har förutsättningarna för en effektiv och framgångsrik skivindustri förbättrats.
Skivindustrins huvudsakliga vedråvaror är sågspån och kutterspån, som faller som biprodukter vid sågverk och annan träbearbetande industri. En allt större del av denna industrispån används som bränsle eller för framställning av pelletter eller briketter för eldningsändamål. Som en följd därav begränsas industrins råvarutillgång i närområdet och priserna ökar.
Detta är givetvis en konsekvens av de styrmedel som tillskapats för att minska användningen av fossila bränslen och för att öka användningen av biobränslen. De normala konkurrensförhållandena mellan spånförbrukarna har brutits och en helt ny förbrukarkategori har tillkommit. Det är nu angeläget att åtgärder vidtas för att neutralisera den nämnda effekten av de i och för sig positiva energipolitiska besluten.
Spåntillgång
Tillgången på spån varierar med sågverkskonjunkturen och ibland även beroende på årstid och väderleksförhållanden. Uppgifterna nedan är hämtade ur Virkesmätningsrådets statistik för 1993. För 1994 är uppgifterna en bedömning gjord av skivindustrin. Sågverkens produktion 1994 var ca 14 milj m3 mot normala 12 milj m3.
Produktion av såg- och kutterspån vid sågverken
(1 000 m3f) 1994 3 100 1993 2 879 1992 2 594 1989 2 537 Förbrukning av spån inom skivindustrin
(1 000 m3f) 1994 880 1993 803 1992 942 1989 1 172 Spån som används som bränsle
(1 000 m3f) 1994 1 910 1993 1 784 1992 1 454 1989 1 057
Som framgår av tabellen har användningen av spån som bränsle näst intill fördubblats under den redovisade sexårsperioden. Den starkt ökade användningen av spån för framställning av förädlade bränslen (pelletter och briketter) måste också beaktas. Någon statistik över sådan användning finns inte. Klart är emellertid att redan offentliggjorda nyetableringar kommer att förbruka minst 500 000 m3 f spån. Lokalisering av pellets- och brikettfabriker närmare skivindustrin än 20 mil är oroande, eftersom det i allmänhet medför ökade transportkostnader för industrins råvara.
Skivindustrins betydelse för landet
Spånskive- och träfiberskiveindustri är huvudsakligen förlagd till orter med få eller inga alternativa arbetsplatser. Indirekt medför skivindustrin ett väsentligt större antal arbetstillfällen än de knappt 1 000 direkta anställningarna. Industrins produkter exporteras i viss omfattning. Exportvärdet för 1994 beräknas uppgå till drygt 400 miljoner kronor. Industrin förser huvuddelen av landets byggnads- och möbel/snickeriindustri med råvaror för dess produktion. Det är inte sannolikt att den vidareförädlande industrin kan basera sina behov på importerade varor. Även om det vore möjligt skulle de branscherna, genom sitt exportbehov till de länder där skivmaterielen produceras, hamna i konkurrensmässigt underläge. Om hälften av den svenska skivindustrins leveranser till den förädlande industrin skulle behöva ersättas av import, skulle det motsvara en importkostnad på ca 526 miljoner kronor. Bränslevärdet för den spån som då överförts från skivindustrin till bränslesektorn är knappt 65 miljoner kronor.
Slutsats och förslag
Konkurrensen om spånråvaran har ökat, men konkurrensen sker inte på lika villkor för träskiveindustrin gentemot energiproducenterna. Förhållandet har påtalats tidigare från industrins sida. Det har också gjorts ett antal utredningar i denna sak, den senaste av landshövding Ingemar Öhrn på den förra socialdemokratiska regeringens uppdrag (SOU 1991:22). Sedan Öhrns utredning presenterades har skivindustrins situation ytterligare förvärrats genom avvecklingen av träfiberlagen.
Det är angeläget att skivindustrin ges möjlighet att konkurrera om industrispån på lika villkor. Vi ser ett antal möjligheter att uppnå detta.
Som exempel kan nämnas:pristak för spån som används som bränsle eller för bränsleframställningskatt på spån som används till bränsle utanför sågverks- eller trämanufakturindustristimulering av användandet av andra bioenergislag som frigör industrispåninga statliga bidrag till anläggningar för bränsleframställning med industrispån inom 20 mils radie från skivfabrikkompensation för frakter som överstiger det för fabriken normala fångstområdet prövningstillstånd för nya anläggningar som använder industrispån till bränsleframställning
De åtgärder som vidtages bör inte endast beakta den nuvarande industrins vedråvarubehov utan också ge möjlighet för expansion av befintlig industri samt nyetablering av anläggningar för produktion av skivor av sådana slag som idag importeras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om spån- och träfiberskiveindustrins råvarusituation,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag på åtgärder för att säkra spån- och träfiberskiveindustrins tillgång till råvara.
Stockholm den 21 januari 1995 Lennart Beijer (v) Jan Jennehag (v) Maggi Mikaelsson (v) Hanna Zetterberg (v) Karl-Erik Persson (v) Owe Hellberg (v)