Inledning
Svenskt kunnande är betydande då det gäller att producera livsmedel med god kvalitet. Ett bra exempel på detta är de salmonellafria svenska kycklingarna. Ett målmedvetet arbete under många år inom hygienområdet har gett resultat. Både svenska och andra europeiska konsumenter kan i dag köpa salmonellafri kyckling.
Ytterligare exempel på en kvalitetsprodukt är de gröna ärter som kontraktodlas, skördas och behandlas med stort mått av systemtänkande. Dessa djupfrysta ärter har rönt stor efterfrågan och framgång inte bara i Sverige.
Livsmedel är viktiga för oss alla som konsumenter. Näringsriktiga, säkra och prisvärda av hög kvalitet för hälsa och välbefinnande, är krav som dagens konsumenter ställer på sina produkter.
Förutsättningar för livsmedelsproduktion
Den svenska livsmedelssektorn sysselsätter nästan 400 000 personer vilket är 8,8 procent av samtliga förvärvsarbetande. I livsmedelsindustrin arbetar omkring 70 000 personer. Livsmedelsindustrin är därmed den tredje största industrisektorn i landet.
Av industrisysselsatta i Malmöhus och Kristianstads län återfinns 20 respektive 15 procent inom livsmedelssektorn. Detta visar med eftertryck såväl Skånes dominans inom landets livsmedelssektor som sektorns betydelse för det skånska näringslivet.
I Skåne sysselsättes 17 000 personer inom jordbruksnäringen på knappt 12 000 företag. Animalieproduktionen är av stor omfattning, främst på svinsidan. I Skåne finns nära hälften av odlingen av trädgårdsprodukter.
Åkerarealen i landskapet på nära 500.000 hektar motsvarar visserligen inte mer än 17 procent av landets åkerareal. Men åkermarken i Skånes slättbygder är bland den bästa i Europa. Klimatet är gynnsamt och avstånden korta. Med kunniga företagare och anställda inom jordbruk och livsmedelsindustri har det därmed skapats goda förutsättningar för en konkurrenskraftig och rationell produktion av högvärdiga livsmedel.
Tillsammans utgör livsmedelsbranschen med olika leverantörer av insatsvaror, förpackningar, transporter m.m. en mycket stor del av det skånska näringslivet. Välkända livsmedelsföretag i Skåne är Sockerbolaget, Nestlé, Felix, och de producentkooperativa företagen Skånemejerier, Skanek och Skånska Lantmännen för att nämna några.
Hur hela denna bransch kan utvecklas i framtiden har därför mycket stor betydelse för sysselsättningen i vårt landskap. Det skånska landskapets utseende, med böljande sädesfält och blommande rapsfält, påverkas givetvis också av de förutsättningar som skapas för denna näring genom olika politiska beslut.
En ökad avsättning för svenska livsmedel inom EU- området bör ge förutsättningar för fler arbetstillfällen inom hela livsmedelsbranschen. Internationellt konkurrenskraftiga livsmedelsföretag är en nationell tillgång var i landet de än befinner sig. Men för att klara en ökad export krävs en förstärkning av marknadsföringskompetensen och fortsatt utveckling av livsmedel av hög kvalitet. En ökning av de svenska FoU- satsningarna på livsmedelsområdet är nödvändig.
Svensk kvalitetsmat -- en ny exportartikel
Branschen ser själv mycket positivt på utvecklingsmöjligheterna inom EU. Helt nya möjligheter öppnar sig för exportsatsningar som bygger på svenskodlad och svenskförädlad mat av hög kvalitet. Den möjligheten fanns inte före EU-medlemskapet.
Genom EU-anslutningen ökade konkurrensen inom livsmedelsområdet. Med sin närhet till EU-marknaden märks konkurrensen först i det närområde som livsmedelsmarknaden i Skåne utgör. Genom att stärka konkurrenskraften inom hela livsmedelskedjan -- från jord till bord -- kan arbetstillfällena inom landet säkras och nya jobb växa fram. En ökad livsmedelsexport skulle ge ett positivt bidrag till Sveriges handelsbalans.
I den borgerliga regeringsdeklarationen hösten 1991 kunde läsas: ''Syftet är att Sverige vid inträdet i EG skall ha en stark och konkurrenskraftig jordbruksnäring.'' I förhandlingarna med EU var detta en målsättning som i mångt och mycket uppfylldes. En stark inhemsk råvaruproduktion är en förutsättning för att livsmedelsindustrin skall kunna utvecklas. Det krävs råvaruproducenter med framtidstro och investeringsvilja.
En sådan framtidstro och investeringsvilja fanns hos det sydsvenska jordbruket inför EU-inträdet. De jordbrukspolitiska besluten under senhösten 1994 och de aviserade skattehöjningarna på jordbruks- och industrifastigheter har förbytt denna positiva syn till en avsevärd pessimism. Planerade investeringar riskerar att uppskjutas eller helt utebli.
En stor del av den svenska spannmålsproduktionen används inom animalieproduktionen. Det är till mjölk- och nötköttsproduktion och inte minst grisköttsproduktion. Griskött är en viktig råvara i industrins planerade exportsatsning. I dag råder balans mellan produktion och konsumtion av svinkött i Sverige -- en konsumtion som ligger 20 procent under EU:s. Med en exportsatsning med en samtidig inhemsk konsumtionsökning kommer de svenska köttråvarorna inte att räcka till.
Att importera råvaror för att täcka bristen för livsmedelsindustrin är en tvivelaktig lösning. De länder som vi skall konkurrera med inom EU, i första hand Danmark, släpper inte gärna de arbetstillfällen och de förädlingsvärden som är möjliga att vinna till Sverige. Förutom arbetstillfällena och förädlingsvärdena går vi miste om möjligheten att konkurrera med kvalitet. Exportsatsningen uteblir och svensk livsmedelsindustri tappar samtidigt en utvecklingspotential.
Trots detta dystra scenario har det skånska jordbruket och livsmedelsindustrin goda förutsättningar att producera högklassiga livsmedel inte bara för den svenska marknaden. Dock bör framhållas att konkurrenskraften allvarligt försvagats genom de särskilda pålagor som nuvarande regering har genomdrivit och föreslagit.
Forskning och utbildning på livsmedelsområdet måste prioriteras
I Skåne finns goda möjligheter till utbildning på jordbruks- och livsmedelsområdet. Lantbruksskolorna och lantmästareutbildningen på Alnarp kan ge en god jordbruksutbildning. Vid Lunds universitet finns en mängd utbildningar som har beröring med livsmedelsområdet.
Forskningskompetens av betydelse finns i dag vid en lång rad institutioner vid Lunds universitet, Lunds tekniska högskola (LTH) och Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, Lund, Svalöv och Balsgård samt Ekonomihögskolan i Lund. Vid de större företagen och vid olika institut, exempelvis Köttforskningsinstitutet, finns forsknings- och utvecklingsavdelningar.
Kompetens inom förpacknings- och distributionsområdet finns hos Packforsk i Stockholm/Kista, SIK-Svenska Livsmedelsinstitutet i Göteborg och även Tekniska högskolan i Lund.
En ytterligare samverkan mellan dessa institut och Lund/LTH skulle innebära närmare kontakter med livsmedels- och förpackningsindustrin, Ideon Agro Food och forskarna vid det kompetenscentrum för förnyelsebara råvaror som finns just på LU/LTH. Ett första steg har tagits i denna riktning då en filial till SIK har lokaliserats till Lund.
Fortsatt verksamhets- och lokaliseringssamverkan skulle ytterligare förstärka livsmedelsnäringen och vara en god början till ett mera sammanhållet centrum för livsmedelsforskning.
Svensk livsmedelsforskning har mycket god kvalitet. Det har dock visat sig att forskningsresultaten inte alltid har utnyttjats i den utsträckning att de givit en förändring i produktionen. Det kunnande som finns vid universiteten används dåligt av framför allt de små och medelstora företagen.
För att ta fram nya konkurrenskraftiga produkter krävs mycket av industrisamarbete, kvalificerad teknologi och tvärvetenskap. Här vill vi nämna Ideon Agro Foods centrala roll i arbetet med att koppla samman forskare och industri. Flera av de produkter som just nått fram eller är på väg till marknaden har sitt ursprung i forskningsinsatser vid Lunds universitet. Exempelvis är hälsodrycken Pro Viva frukten av ett sådant arbete.
Jämfört med vårt närmaste konkurrentland Danmark satsar Sverige mycket blygsamma resurser på FoU inom livsmedelsområdet. Det danska programmet FÖTEK har 1991--94 kunnat använda 200 miljoner danska kronor per år till forskning och utveckling. Danmark och Frankrike har klart definierade mål och strategier för samarbete mellan olika statliga institutioner och näringsliv.
Det statliga stödet till livsmedelsforskningen i Sverige kommer bland annat från forskningsråd. Skogs- och jordbrukets forskningsråd (SJFR) har fått det övergripande ansvaret för livsmedelsforskningen. Volymen är dock förhållandevis liten, och det finns gränsdragningsproblem gentemot Teknikvetenskapliga forskningsrådet (TFR) när det gäller livsmedelsforskningen och Medicinska forskningsrådet (MFR) beträffande näringsforskningen.
I det nya läge som uppstått med Sveriges EU-inträde är det av vikt att noga överväga statens satsningar till livsmedelsforskningen. Det finns starka skäl att NUTEK för framtiden återigen prioriterar denna forskning. Näringen bör även göra överväganden om att ta ett större ekonomiskt ansvar för forskningen inom sitt område.
Ett bra exempel på att Stiftelsen för strategisk forskning prioriterar livsmedelsforskningen är, att livsmedelsinstitutioner vid LTH/Lund, Lantbruksuniversitetet i Uppsala och SIK i Göteborg har erhållit ett planeringsanslag. Detta för att kunna ta fram en definitiv ansökan till det gemensamma arbetet ''Future technologies for food production''. Syftet med projektet är att ta fram ett nationellt forskningsprogram för livsmedel och att starta en forskarskola.
Slutsatser och förslag
För att framgångsrikt kunna konkurrera på marknaden i framtiden behöver livsmedelsindustrin mer av kvalificerade produkter, högre kompetens och en bättre kunskapsbas. Det krävs också en ökad kännedom om konsumenterna och marknadens behov.
Vi anser att det behövs ett livsmedelstekniskt forsknings- och utvecklingsprogram för att stärka livsmedelssektorns konkurrenskraft. Våren 1993 beslutade riksdagen om ett program för träteknisk forskning. Ett program för livsmedelsområdet skulle kunna utformas på samma sätt.
Praktisk samverkan bör ske inom ramen för ett livsmedelstekniskt forskningscentrum i Skåne. Grunden för ett sådant arbete är enligt vår mening redan lagd. Livsmedelsnäringens samarbete med universitet, högskola och institut är en god början. Både branschen och institutionerna bör kunna bidra med ekonomiska och personella resurser.
Beslut har fattats om en översyn av forskningsrådsorganisationen. Utredaren har fått i uppdrag att föreslå sådana förändringar att rådens organisation och versamhetsformer skall kunna upprätthålla och förstärka rådens strategiska roll för svensk forskning. I uppdraget ingår att beakta bl.a att ett EU-medlemskap ger nya förutsättningar för vissa forskningsområden.
För att stärka livsmedelsforskningens strategiska roll anser vi det mycket angeläget att pröva frågan om att inrätta ett Livsmedelforskningsråd. Utredaren bör ges uppdraget att göra denna prövning.
Vi anser att målet med de föreslagna åtgärderna skall vara att få fram högvärdiga och mera konkurrenskraftiga livsmedel för konsumenter världen runt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skapa förutsättningar för högvärdiga och mer konkurrenskraftiga livsmedel,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skapandet av ett livsmedelstekniskt forsknings- och utvecklingsprogram,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utreda behovet av ett livsmedelsforskningsråd.
Stockholm den 19 januari 1995 Inga Berggren (m) Peter Weibull Bernström (m)