Svensk träskiveindustri har efter strukturförändringar och ägarskiften vid ett par företag stärkts väsentligt under de senaste två åren. Efterfrågan på industrins produkter ökar både på exportmarknaderna och på den svenska marknaden trots lågkonjunkturen inom byggsektorn.
För första gången på många år genomförs ordentliga, långsiktiga investeringar vid de flesta fabrikerna. Insatserna har medfört snabba ökningar av produktionskapaciteten. Samtidigt har kvaliteten på produkterna förbättrats. Nya typer av skivor har utvecklats, ökad vidareförädlingskapacitet har tillskapats. Miljöförbättrande åtgärder har vidtagits.
Sammantaget har förutsättningarna för en effektiv och framgångsrik svensk träskiveindustri väsentligt förbättrats.
Spånskive- och träfiberskiveindustri är huvudsakligen förlagd till orter med få eller inga alternativa arbetsplatser. I Uppsala län finns Karlit AB i Karlholmsbruk, som efter några år av bekymmer nu utvecklas framgångsrikt med höjd lönsamhet och fler arbetstillfällen i en bygd som drabbats hårt av företagsnedläggningar.
En viktig förutsättning för en fortsatt positiv utveckling är att industrin kan påräkna en stabil vedråvaruförsörjning även i framtiden. För träskiveindustrins del är det angeläget att man har en tillräcklig och jämn tillgång till spån.
Svensk spånskive- och träfiberskiveindustri utsätts i allt högre grad för konkurrens om vedråvaran från energisektorn. Genom de styrmedel som används för att öka biobränsleandelen har även industrins vedråvaror kommit att användas som bränsle.
Vi vill därför göra regeringen uppmärksam på detta förhållande samt på behovet av att åtgärder vidtages som innebär att konkurrensen om vedråvaran kan ske på lika villkor mellan tillverkningsindustrin och energisektorn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en översyn av villkoren för vedråvaruförsörjningen till den svenska träskiveindustrin.
Stockholm den 18 januari 1995 Ingrid Andersson (s) Björn Kaaling (s) Tone Tingsgård (s) Thomas Östros (s)