För att öka tillväxten och sänka arbetslösheten måste de mindre och medelstora företagen ha goda förutsättningar att utvecklas. Det är framför allt viktigt att stödja kvinnor och öka andelen kvinnligt företagande. Kvinnor är idag i stor utsträckning sysselsatta inom den offentliga sektorn. Möjligheten att expandera den offentliga sektorn för att minska arbetslösheten existerar inte för tillfället. En arbetsmarknadspolitik som expanderar den offentliga sektorn leder till större offentliga utgifter och därmed sämre statsfinansiellt läge. Istället behövs en strukturomställning där arbetsmarknads- och näringspolitiken bidrar till ökad sysselsättning inom den privata sektorn.
Brister i tillgången till riskvilligt kapital kan i många fall vara det största problemet som en nyföretagare eller expanderande företagare möter. Sedan en tid har särskilda insatser riktats också till kvinnligt företagande. Dessa åtgärder har varit populära och gett ett mycket gott resultat. När ramen för lån till kvinnligt företagande inte kan upprätthållas i enlighet med tidigare ambitioner på grund av det statsfinansiella läget måste kvinnligt företagande stimuleras på annat sätt. Nya möjligheter öppnas när ALMI samt Industri- och Nyföretagarfondens avkastningskrav sänks. Minst hälften av dessa medel måste komma det kvinnliga företagandet till del.
Vi vet att det finns stora skillnader mellan män och kvinnor på arbetsmarknaden. I ett perspektiv av strukturomvandling på arbetsmarknaden med bl.a. omvandling av den offentliga sektorn finns uppenbara risker att kvinnors arbetsdeltagande kommar att sjunka. I undersökningar påpekas att strukturomvandlingen inom den offentliga sektorn kan leda till att främst äldre kvinnor och invandrarkvinnor kommer att få svårigheter att komma tillbaka på arbetsmarknaden.
Kvinnor arbetar i större utsträckning deltid än män. Kvinnor finns mer koncentrerade till vissa yrken/branscher än männen och en stor del arbetar inom yrken som domineras av det egna könet. Könsuppdelningen på arbetsmarknaden är fortfarande mycket stor. Den minskade förvisso under 80- talet men förändringstakten är låg. Enligt beräkningar skulle 65 % av kvinnorna behöva byta yrke för att kvinnors yrkesfördelning skall överensstämma med männens. Det finns således en stor segregering mellan olika yrken men det finns även en stor segregering inom ett yrke. Kvinnor finns ofta på lägre nivåer inom olika yrken. Exempelvis är kvinnor underrepresenterade som chefer på alla områden. I detta sammanhang kan man även se klara tendenser till att löneutvecklingen är sämre ju större andel kvinnor som återfinns inom yrkesgruppen.
Kvinnor har oftare än män enkla och mer repetitiva arbeten. Kvinnor har ett högre sjuktal, förtidspensioneras i större utsträckning och drabbas oftare av arbetssjukdomar. Kvinnor har även sämre inflytande på och över arbetsplatsen. De regionala skillnaderna i förvärvsfrekvensen är fortfarande stora. I glesbygderna är utbudet av arbete ofta begränsat. Alternativa arbetsmarknader till offentlig sektor är oftast begränsad vilket gör att kvinnor har svårt att komma tillbaka på arbetsmarknaden. Invandrare har en utsatt situation på arbetsmarknaden och i synnerhet gäller detta invandrarkvinnor.
Invandrarkvinnor har oftare monotona och lågvärderade arbetsuppgifter. Ju senare man invandrat desto högre är arbetslösheten. Det främsta yrket för invandrade kvinnor är städyrket. Ofta har deras fysiska och psykiska arbetsmiljö varit sämre än för svenska kvinnor. Detta har lett till att utslagningen från arbetsmarknaden varit större än för svenska kvinnor.
Sammantaget leder detta fram till att det finns betydande problem. Arbetsmarknaden är segregerad i flera avseenden, kvinnor är i stor utsträckning beroende av offentlig sektor för sin försörjning. Kvinnor i medelåldern, boende i glesbygd med svag utbildning och arbete inom offentlig sektor kan få det särskilt besvärligt. En annan grupp som särskilt bör uppmärksammas även i denna grupp är invandrarkvinnor.
Självfallet är kvinnors position på arbetsmarknaden avhängig Sveriges ekonomiska utveckling. Men även med god tillväxt finns betydande problem för kvinnor på arbetsmarknaden. Därför bör en parlamentarisk utredning tillsättas för att ge en framtids- och och åtgärdsinriktad analys av kvinnors arbetsmarknad. Särskilt bör uppmärksammas kunskap och kompetensutveckling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riskkapital för kvinnor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kvinnors arbetsmarknad.1
Stockholm den 10 maj 1995 Ingbritt Irhammar (c) Helena Nilsson (c) Ingrid Skeppstedt (c)
1 Yrkande 2 hänvisat till AU.