Under den förra mandatperioden genomfördes förändringar av lagstiftningen på kärnteknikområdet som gav Sverige möjlighet att hindra lagring av använt kärnbränsle eller kärnavfall från andra länder inom Sverige. Detta följs nu upp med ytterligare skärpningar i samma riktning. I dessa delar är propositionen i huvudsak bra.
Därutöver föreslår regeringen införande av en ny 8 a § i kärntekniklagen. Den bestämmelsen innebär att regeringen kan föreskriva att tillstånd för kärnteknisk verksamhet förenas med de villkor som regeringen anser behövs för att tillämpa försörjningsreglerna i Euratomfördraget.
Den nya bestämmelsen innebär att tillståndsgivningen för kärnteknisk verksamhet kommer att vara beroende av agerandet i en helt annan verksamhet som styrs av försörjningsreglerna i Euratomfördraget. Enligt vår mening innebär detta att tillståndsgivningen för kärnteknisk verksamhet kommer att vila på en osäker grund. De inblandade parterna kommer att få sämre möjligheter att överblicka de framtida konsekvenserna av lagstiftningen än vad de har i dag.
På energipolitikens område är det särskilt viktigt med tydliga spelregler och maximal trygghet för såväl producenter som konsumenter av energi. För att förbättra möjligheterna att bevara välfärden genom en ökad ekonomisk tillväxt är det nödvändigt att följderna av den lagstiftning som omfattar energiområdet är möjliga att förutse.
Enligt vår mening finns det ingen anledning att anknyta försörjningsreglerna i Euratomfördraget till tillståndsgivningen i kärntekniklagen. Fördraget omfattar inte kärnteknisk verksamhet och kärntekniklagens tillämpningsområde innefattar inte försörjningsfrågorna. Euratom Safeguard Directorate (ESD) och Euratoms försörjningsbyrå (EFB), som kontrollerar att reglerna i Euratomfördraget efterlevs, utövar även tillsyn av företag och anläggningar som inte omfattas av kärntekniklagen. Exempel på sådan verksamhet är utarmat uran som används som balansvikt i flygplan och vid porslinstillverkning för färgning av produkter. Genom att anknyta till kärntekniklagen säkerställs inte att ESD kan utöva kontroll även inom dessa områden.
Reglerna i Euratomfördraget är, till skillnad från överenskommelser inom ramen för International Atomic Energy Agency (IAEA), av överstatlig karaktär. Det innebär att reglerna gäller som lag inom EU, vilket också framgår av propositionen. Nationell lagstiftning är därför inte nödvändig för att reglerna skall gälla också i Sverige. Lagstiftning som motsvarar förslaget till 8 a § kärntekniklagen, saknar också därför motsvarighet i övriga EU-länder.
Med hänsyn till vad som ovan framförts finner vi den föreslagna 8 a § i kärntekniklagen både felaktig och onödig. Riksdagen bör därför avslå propositionen i denna del.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår förslaget till ny 8 a § i kärntekniklagen i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 10 februari 1995 Per Westerberg (m) Mikael Odenberg (m) Chris Heister (m) Ola Karlsson (m) Sten Tolgfors (m) Carl Erik Hedlund (m) Jan Backman (m) Lennart Hedquist (m) Inga Berggren (m) Peter Weibull Bernström (m) Lennart Fridén (m) Olle Lindström (m) Karl-Gösta Svenson (m)