I vårt land förekommer en omfattande verksamhet av privatpersoner och organisationer för att insamla pengar eller varor för till exempel humanitära religiösa och politiska ändamål. Ofta arrangeras insamlingar av stora permanenta organisationer. Det kan gälla regelbundet återkommande insamlingar som har planerats långt i förväg och insamlingar av mer spontan karaktär.
Insamlingsverksamhet kan bedrivas på olika sätt men en vanlig form av penninginsamling är vädjanden till allmänheten om att sätta in pengar på bank- eller postgirokonto. Bössinsamlingar och kollekt i kyrkor är andra ofta förekommande former.
Någon rättslig reglering av insamlingsverksamhet förekommer inte, utan alla medborgare har möjlighet att starta en insamling för vilket ändamål som helst. Någon offentlig insyn eller kontroll finns inte.
Då och då förekommer uppgifter om mindre seriösa insamlingar eller rena bedrägeriförsök, vilket naturligtvis kan skada den fina, ideella och humanitära verksamhet som bedrivs och där penninginsamlingar är en förutsättning.
En viss kontroll av insamlingsverksamhet utövas genom Stiftelsen för insamlingskontroll (SFI), som har bildats av Föreningen Auktoriserade Revisorer (FAR), Landsorganisationen (LO), Svenska Arbetsgivareföreningen (SAF), Sveriges Akademikers Centralorganisation (SACO) och Tjänstemännens Centralorganisation (TCO).
SFI verkar bl.a. för att insamlingar sker under betryggande kontroll och att inga oskäliga kostnader belastar insamlingar samt att sund marknadsföring används.
Från samhällets sida bör en kartläggning ske av insamlingsverksamheten i Sverige. I samband härmed bör man överväga behovet av någon form av offentlig kontroll eller tillsyn som auktoriserar penninginsamlingar och som därmed lätt kan kontrolleras av medborgarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om offentlig kontroll av penninginsamlingar.
Stockholm den 20 januari 1995 Åke Carnerö (kds)