Dagens trafik på sjön präglas av stora och små båtar i ofta höga hastigheter. En del är så snabba att de mäter sig med farten i biltrafik på land. Därför krävs både goda köregenskaper men framförallt nykterhet också i sjötrafiken.
Frågan om promillegränser vid sjöfylleri har övervägts allt sedan 1920-talet. 1967 infördes en uttrycklig bestämmelse i sjölagen i detta ämne. Dessa bestämmelser gällde sedan i stort fram till den 1 juli 1991 då de nuvarande bestämmelserna om onykterhet till sjöss infördes. Några promillegränser har dock inte införts i lagen.
Det var därför glädjande när väg- och sjöfyllerikommittén i sitt slutbetänkande (SOU 1992:131) i total enighet föreslog att en promillegräns på 1,0 promille vid grovt sjöfylleri skulle införas. Men när sedan regeringen skrev proposition i ämnet (prop 1993/94:44) saknades förslagen på sjöfylleriområdet. Regeringen hänvisade till att Brottsförebyggande rådet först skulle utvärdera de bestämmelser om sjöfylleri som infördes 1 juli 1991 innan man var beredd att föreslå en promillegräns. Den linjen blev sedan också riksdagens beslut.
Vi hade vissa förhoppningar om att den nya justitieministern skulle ha en positiv inställning till promillegränser till sjöss. I en frågedebatt i oktober hänvisade emellertid justitieministern till BRÅ:s utvärdering, som blir klar den 1 februari 1995, innan ett förslag eventuellt kan komma.
Då det är angeläget att snabbt få en promilleregel även i sjötrafiken borde regeringen ges i uppdrag att skyndsamt förelägga riksdagen förslag i denna fråga.
Enligt vår uppfattning har dock frågan diskuterats och utretts länge och fullt tillräckligt. Någonting måste hända snarast. Det är inte säkert att vi trots att BRÅ:S utvärdering snart är färdig får fram ett förslag under våren.
Snart står vi inför en ny båtsäsong som vi vet kommer innebära att människor skadas och dör pga sjöfylleri. Riksdagen bör därför ge regeringen till känna att man snarast återkommer till riksdagen med förslag till promillegräns vid sjöfylleri.
Dessutom bör regeringen inför kommande båtsäsong uppdra till berörd myndighet att bedriva en informationskampanj om sjöfylleriet och dess konsekvenser. Trafiksäkerhet i sjötrafiken kräver även den en aktiv information. Därför bör också här ges ett särskilt uppdrag till regeringen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om promillegräns vid sjöfylleri,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en informationskampanj om sjöfylleri inför kommande båtsäsong.
Stockholm den 16 januari 1995 Elver Jonsson (fp) Sigge Godin (fp)