Kommuner, landsting, staten, militären, kommunalförbund, sammanslutningar av officiella organ m.fl. har som igenkänningstecken och av tradition ofta särskilda vapenmärken -- igenkänningsmärken som återfinns på deras bilar, brevpapper, kuvert, logotyper, standarer, flaggor, byggnader m.m.
Det torde vara allmänt accepterat och godkänt samt respekterat att dessa igenkänningsmärken tillhör dessa organisationer och sammanslutningar. De har genom åren tillhört vår svenska tradition och återgetts på bilder, porträtt, standarer. De återfinns även på museer och andra inrättningar.
Det tycks råda oklarheter om rättstillämpningen samt saknas stöd i vår lagstiftning för att säkerställa de rätta innehavarnas skydd för att deras märke inte skall användas av andra intressen. Vid användning i kommersiellt syfte av andra än ägarna av märket kan man väcka åtal och förmodligen nå framgång i rätten. Det borde inte vara möjligt för ideella föreningar, privatpersoner eller andra att använda märkena utan ägarens skriftliga medgivande.
Både i kommersiellt syfte och i ovan uppräknade syfte bör lagstiftningen skärpas och införas.
Här finns en gråzon som borde elimineras. Politiska partier kan med det här förfaringssättet ta till sig exempelvis kommunvapnet och göra om det till en del och sedan använda det i kommunala kampanjer för partiet där kommunmedborgarna får svårt att skilja ut märket från den rättmättiga ägarens. Likadant kan förväxlingar ske i kontakter med andra myndigheter och organ, inom såväl som utom landet. Märket kan användas på ett sätt som aldrig har varit meningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpt lagstiftning vid användande av vapenmärke/ igenkänningsmärke utan innehavarens skriftliga godkännande/tillstånd.
Stockholm den 24 januari 1995 Ronny Olander (s)