Under den gångna mandatperioden har regering och riksdag fattat ett antal beslut som alla bidragit till att förbättra innovationsklimatet i Sverige. Teknikbrostiftelserna har t.ex. inrättats för att öka det kommersiella utbytet mellan högskolor och näringsliv. Utbytet skall vara dubbelriktat och på sikt höja kompetensnivån i svenskt näringsliv och öka intresset för de kommersiella möjligheterna i vår forskning. I det sammanhanget kommer patent och patentlagstiftning att ha mycket viktiga funktioner att fylla. De produkter som universitetsforskningen resulterar i har blivit allt mer komplicerade och med ett allt högre kunskapsinnehåll. Därmed har också frågan om vem som äger kunskapen fått ökad aktualitet.
Patent- och registreringsverket har i en promemoria Rätten till universitetslärares uppfinningar aktualiserat ett antal problem i detta sammanhang. Vi vill med denna motion delta i den diskussion som förhoppningsvis skall leda fram till de beslut som behöver fattas.
I den svenska univeritetsforskningen är tillämpningen av immaterialrättsskyddet, framför allt patent, för resultat av statligt finansierad forskning ringa eller obefintligt. Detta samtidigt som den ekonomiska betydelsen av patent anses vara i ökande. Den låga nyttjandegraden anses kunna medföra att forskningens påtagliga resultat i form av nya eller förbättrade produkter, nyföretagande och ökad sysselsättning går förlorade för landet. Det finns uppmärksammade exempel på att resultaten i stället genom licensiering kommit andra länder till godo.
Den fråga som nu aktualiseras är om gällande lagar och förordningar hindrar eller befrämjar innovationsklimatet.
Ett flertal andra länder har andra lagsystem som ger universitetet rätten till lärarnas arbetsresultat, t ex England, Frankrike, USA och i viss mån Tyskland. I USA har detta medfört en explosionsartad ökning av universitetens patentering, de har 15-faldigats sedan 60-talet. I Sverige har lagen om rätten till arbetstagares uppfinningar ett utsagt undantag för lärare vid universitet och högskolor. Motiveringen för lärarundantaget har varit den akademiska friheten. Den fria vetenskapliga forskningen skulle hämmas av att forskningen inte fick bedrivas under visshet att arbetsresultatet fritt får förfogas över av respektive forskare. Vidare ansågs den administrativa organisationen vid lärosätena inte lämpad att tillvarata och utnyttja de anställdas uppfinningar. Något behov för staten att överta dessa uppfinningar ansågs inte heller föreligga.
De faktorer som talar för att en förändring bör övervägas är immaterialrättigheternas ökade betydelse och användning, den tilltagande licenshandeln och de marknadsförluster som den nuvarande situationen medför.
Vid universitet och högskolor är genom öppenheten, den akademiska friheten, forskarutbytet med kollegor m.m. alla forskningsresultat lättillgängliga för alla, oberoende av nationalitet. De kan utnyttjas praktiskt taget ohämmat för strategisk uppbyggnad av nya marknader så länge immaterialrättens enda bidrag är att inte komma till användning.
Inom EU har de olika ramprogrammen för forskning och utveckling blivit mönsterbildande på detta område. Det är EU:s uppfattning att de skyddsvärda resultat som genereras inom deras FoU-program i görligaste mån skall bli föremål för immaterialrättsligt skydd. Kommissionen skall se till att kunskap som lämpar sig för spridning enligt de kontraktuella villkoren sprids eller publiceras antingen av kommissionen eller av dess medparter utan andra begränsningar än de som följer av behovet att skydda immateriell eller industriell äganderätt eller legitima kommersiella intressen.
Det är flera frågor som man måste ställa sig när man planerar att genomföra olika åtgärder på detta område. För det första måste frågan ställas om syftet är att bidra till utbildningens och forskningens finansiering eller om syftet är att genom ökad patentering och licensiering öka sysselsättningen och behålla arbetsuppgifterna inom landet. För det andra måste ställning tas till den grad av styrning som anses lämplig för att uppfylla syftet. Hur mycket kan åstadkommas på frivillig samverkansväg och hur mycket måste göras obligatoriskt? Krävs lagändringar för att möjliggöra något av detta?
Utfallet av de frivilliga samverkansformer mellan forskning och näringsliv som med stor säkerhet blir resultatet av inrättandet av teknikbrostiftelserna, de strategiska forskningsstiftelserna och Innovationscentrum kommer att följas med stort intresse. Det är viktigt att det finns en beredskap för, om det visar sig nödvändigt, att komplettera dessa effekter med de nödvändiga förändringarna i lagstiftningen. I mars 1994 uttalade den dåvarande regeringen att den hade för avsikt att ta initiativ till förändringar som förstärker universitetens intresse för att utnyttja forskarnas resultat. Detta arbete får inte avstanna. Den tidigare omnämnda PRV-promemorian innehåller en stor mängd uppslag som bör övervägas i detta sammanhang.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de immaterialrättsliga aspekterna på universitetsforskningen.
Stockholm den 20 januari 1995 Jan Backman (m) Anna Åkerhielm (m)