I och med Sveriges anslutning till EU riskerar säkerheten för leksaker att försämras. Sverige har en tradition på detta område och svenska föräldrar har kunnat lita på att leksaker framför allt till små barn inte innehållit sådant som kan skada eller haft detaljer som lossnar. Konsumentverket har kontrollerat marknaden i konsumentens intresse. Säkerhetskraven har varit höga och entydiga. På detta område har Sverige varit ett föregångsland.
I EU finns en annan syn på saken. Det finns ett certifieringssystem, som innebär att tillverkaren själv märker sin vara med ett CE-märke när denne anser att varan klarar EU:s normer för produktsäkerhet. Att man inom EU inte alltid tar certifieringen på stort allvar visas därav att man i Italien har funnit fall där man gör CE-märkningen i butiken med etiketter, som tillverkarna tillhandahåller. När en vara väl är CE-märkt är den fri till försäljning inom hela EU och numera också Sverige. Det kommer alltså att finnas leksaker med CE-märkning i affärerna, som inte uppfyller de svenska kraven. Dessa CE-märkta varor har dessutom varningstexter endast på andra språk än svenska. Riksdagen måste ställa entydiga krav på importörer så, att alla varningstexter på varor är på svenska.
För att försöka upprätthålla god produktsäkerhet har man i EU byggt upp två informationssystem, RAPEX, som ger information om farliga leksaker som upptäcks i något EU- land till övriga och EHLASS, vars uppgift är att undersöka hem- och fritidsolyckor på ett antal utvalda sjukhus. Den rapporteringen ska ligga till grund för produktsäkerhetsarbetet. Arbetet i de båda organen går trögt. Industriintressena är starka och man har svårt att dra åt samma håll. Det är en mycket viktig uppgift för Sverige att värna konsumentintressena och se till att industriinflytandet på produktsäkerhetsarbetet kraftigt minskas eller helst upphör inom EU. Produktsäkerhetsfrågor är alldeles för viktiga för att tillverkarna skall få styra arbetet.
Antalet olika certifierade varor inom unionen beräknas vara ca 350 000. För att nationellt kunna kontrollera produktsäkerheten finns system för marknadskontroll i Sverige. Denna kontroll måste nu byggas ut. Konsumentverket beräknar att 5 Mkr behöver anslås för budgetåret för detta ändamål. Dessa pengar borde kunna avsättas inom konsumentverkets ram för denna så viktiga uppgift. Vi måste få ett kontrollsystem i Sverige av leksaker så att svenska föräldrar kan lita på att inget farligt finns i affärerna även sedan Sverige blivit medlem i EU.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om entydiga regler för märkning av leksaker med varningstexter så att dessa finns på lättförståelig svenska,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för att industriinflytandet över produktsäkerhetsarbetet inom EU kraftigt minskar och helt upphör så att konsumentintressena får en avgörande tyngd i produktsäkerhetsarbetet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige bör verka för att alla sjukhus deltar i skaderapporteringssystemet (EHLASS) inom EU till fromma för säkerhetsarbetet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av medel inom Konsumentverkets ram för förbättrad och utvecklad marknadskontroll av leksaker.
Stockholm den 25 januari 1995 Gudrun Lindvall (mp) Yvonne Ruwaida (mp) Kia Andreasson (mp)