I dag har Sverige en kärv ekonomi och är dessutom nybliven medlemsstat i EU. Dessa förändringar gör att en aktiv konsumentpolitik blir av extra stort värde. Många svenskar hyste starka tvivel om ja eller nej i EU- omröstningen bl.a. beroende på skillnader i syn på livsmedel, tillsatsämnen, varudeklarationer, jämförpriser m.m.
Marknaden fungerar utmärkt för den konsument som har tillgång till all nödvändig information av varor och tjänster samt total överblick av marknaden. Då kan varje köp bli det bästa tänkbara för konsumenten. Marknaden kommer dessutom att anpassa sig och producera det som verkligen efterfrågas. Detta är en teoretisk önskemodell för marknadsekonomin. Vi kan däremot konstatera att konsumenten och producenten/säljaren aldrig blir kunskapsmässigt jämförda parter.
Under 1970- och början av 1980-talen bedrevs en relativt offensiv konsumentpolitik. Det fanns konsument-tidningar, konsumentprogram i radio och TV, kommunerna hade konsumentrådgivare.
Nu när ekonomin stramas åt kommer vi svenskar att vara tvungna att använda våra pengar på bästa tänkbara sätt. Vi blir överösta med reklam och andra marknadsföringsaktiviteter som skall påverka oss till att spendera pengarna på just den varan eller tjänsten som just det reklambudskapet förespråkar.
1993 uppskattades de totala reklamkostnaderna i Sverige till ca 25,7 miljarder kronor. (Källa: IRM)
Den motvikt samhället kan erbjuda är en aktiv konsumentpolitik som hjälper oss som konsumenter att lägga våra pengar på rätt sak/tjänst vid köp. Uppfylls inte förväntningarna vid ett köp måste samhällets konsumentpolitik ge stöd och råd för rättelse.
Konsumenternas ansvar och behov av råd och stöd
Konsumenten måste naturligtvis på samma sätt som producenten ta sitt ansvar vid ett köp av en tjänst eller vara. Tyvärr finns många tillfällen då endera av parterna inte kan eller vill ta sitt ansvar och då skall självklart samhället in och ge stöd.
Kommunernas konsumentvägledning har sakta börjat utökas igen efter en period av nedgång. Konsumentvägledaren har stor privatekonomisk kunskap och kan ge enskilda bra budgetrådgivning. Den fungerar förebyggande så att privatpersoner kan ha kontroll över sin ekonomi och slipper att hamna i skuldfällan.
I alla de fall när enskilda behöver hjälp med skuldsanering kan konsumentvägledaren avlasta socialförvaltningen dessa arbetsuppgifter. De tar i vissa kommuner stor del av socialsekreterarnas arbetstid i dag.
Konsumentvägledarens arbete med utställningar, kampanjer och andra informationsinsatser innebär att medborgarna skall bli välinformerade kunder som kan ställa rättmätiga krav. Inför stora privatekonomiska beslut och inköp skall de få vägledning.
Utbildning och forskning
Det har aldrig varit särskilt glamoröst att arbeta med konsumentfrågor varken för politiker eller forskare. Ändå berör dessa frågor var och en av oss i stort sett under årets alla dagar. Det handlar om nödvändig vardagskunskap som kan ge oss en guldkant på tillvaron om vi behärskar den väl.
Skolan måste ge eleverna goda kunskaper så att de växer upp till medvetna konsumenter. De skall kunna bedöma och väga reklamens påverkan mot egna behov när de bestämmer på vilket sätt de vill använda sina pengar. Hur skall de tolka all reklam och hur skall de kunna jämföra olika erbjudanden?
Konsumentutbildning måste därför genomsyra all utbildning i hela skolväsendet från första skolåret till forskarutbildning och karriär. I dag finns det nationalekonomer, företagsekonomer och marknadsekonomer på våra institutioner vid högskolor och universitet -- men var utbildas hushållsekonomerna och var finns konsumentforskarna? Dessutom drog den borgerliga regeringen in forskningsanslagen på detta område i början av 1980-talet.
Det finns ett klart behov av en ny inriktning inom samhällsekonomin, lämpligen kallad konsumentekonomi. Medel för forskning och utbildning med sådan inriktning bör kunna skapas genom omfördelning från annan ekonomiforskning och utbildning.
Ämnet hushållsvetenskap har i dag låg status. Det räknas som var kvinnas och mans vardagskunskap. Därför är det nödvändigt att forskning sker utifrån konsumentperspektivet. Forskning som kan ''muta in'' konsumentens perspektiv på den ekonomiska arenan.
Starka konsumenter som gör medvetna köp påverkar samhällsekonomin positivt. Samma sak gäller för en offensiv och bra konsumentpolitik. Den blir ett stort plus för samhällsekonomin eftersom den bidrar till en seriösare marknad.
EU-medlemskapet
Nu, som nyblivna medlemmar i EU, måste vi vara pådrivande och stärka konsumentpolitiken i Sverige och inom EU. För att kunna följa de krav som EG ställer på den nationella konsumentpolitiken bör den fortsatta satsningen ske på lokal nivå. I Sverige har vi genomfört viktiga reformer som vi både vill behålla och dela med oss av, exempelvis jämförpriser, dvs. lättillgänglig prisinformation för alla i köpögonblicket.livsmedlens innehållsdeklarationer, utformade så att konsumenten med lätthet kan se och förstå vilka ämnen och tillsatser som ingår i livsmedlet.effektivt märkningssystem som hjälper konsumenten att göra bra miljöval.
Den lokala konsumentpolitiken är ytterst viktig för möjligheterna att nå ut till konsumenterna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en offensiv konsumentpolitik,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsumentforskningens betydelse,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en ny ekonomiinriktning -- konsumentekonomi.
Stockholm den 25 januari 1995 Ingegerd Sahlström (s) Maj-Inger Klingvall (s) Monica Green (s) Kristina Svensson (s)