Bakgrund
Varje år förolyckas ett antal personer i lavinolyckor i samband med utförsåkning på skidor. De svenska fjällen är relativt förskonade från sådana olyckor, på grund av de lägre temperaturerna här, medan olyckor i Alperna är desto vanligare. Praktiskt taget alla lavinolyckor de senaste årtiondena har inträffat vid så kallad ''offpiståkning'', alltså åkning utanför preparerade skidlöpor. Såväl vintern 94/95 som åren närmast dessförinnan har åtskilliga olyckor med dödsfall rapporterats, och svenska skidåkare är dessvärre ofta inblandade. Vintern 92/93 förolyckades exempelvis en ung svenska som åkte mindre än femtio meter vid sidan om markerad och preparerad skidlöpa.
Uppkomst av laviner
Laviner uppkommer främst på solbelysta relativt branta backar, vanligen efter en tids varmare väder som lett till att mjukare och tung snö ligger i ett lager ovanpå fast snö. Det krävs då ganska lite för att det övre lagret snö ska råka i glidning -- ett högt skrik kan räcka, eller en skidåkare som sätter snömassan i rörelse. Att undkomma en lavin som kommit i glidning är i det närmaste omöjligt. För att överleva är det av stor vikt att hamna högt upp i snömassorna, vilket lättast sker om man är utan skidor. Risken att dras ner i snömassorna är särskilt stor för den som åker s k ''snowboard'', ''surf'' eller ''monoskida'', då dessa har visats ha en ''dykande'' effekt. Vid räddandet av lavinoffer är varje minut avgörande, de som varit under snön i mindre än fem minuter har mycket goda chanser att överleva medan chansen att överleva efter mer än 30 minuter i snömassorna är mycket liten. Möjligheten att hittas snabbt ökar kraftigt om skidåkaren bär en s k ''lavindetektor'' eller ''Rocco- flex'', som ger radiosignaler åt räddarna. Sådan utrustning tar mycket liten plats men är för dyr för att kunna säljas i några större mängder. Arrangörerna av skidresor bör på egen hand starta upp ett utlånings- eller pantsystem för sådan utrustning.
Skidåkning i media
I marknadsföringen av skidsemestrar används nästan uteslutande bilder och filmer från offpiståkning, ofta av det allra farligaste slaget -- i lös djupsnö på solbelysta branter, med tvära svängar och kast. En sådan marknadsföring uppmuntrar naturligtvis till offpiståkning, och är att likställa med de former av tobaksreklam som förbjudits i Sverige.
Efter en långvarig diskussion i bland annat media har det i alpländerna skett en viss självsanering av skidorternas marknadsföring, medan någon sådan alls inte skett i Sverige. Inte heller finns det i anslutning till bilder eller filmer någon som helst varning för de ödesdigra konsekvenser offpiståkningen kan leda till. Det saknas också genomgående varje form av information om när och var riskerna för laviner är som störst. Tvärtom finns det resebyråer som kallar sig för just ''Off Pist'' och liknande, och researrangörernas skidguider ger tips på var den bästa offpiståkningen finns, utan att varna för offpistskidåkning.
Lagstiftad ansvarsfullhet
Mot bakgrund av den mycket beklagliga ansvarslöshet som präglar arrangörerna av skidresor, måste regler formuleras för marknadsföringen av skidresor. Det skall inte tillåtas att marknadsföra skidresor medelst foton, film eller skriftliga referat till offpiståkning. I all form av marknadsföring av utförsåkning måste en text som upplyser om riskerna med off piståkning finnas. Vidare bör information om hur man ska handla om man drabbas av en lavin finnas med.
Med anledning av det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att förbjuda marknadsföring av skidresor medelst bilder, film eller annan referens till offpiståkning,
2. att riksdagen beslutar att varje form av marknadsföring av skidresor måste innehålla en varningstext gällande riskerna vid offpiståkning,
3. att riksdagen beslutar att varje form av marknadsföring av skidresor bör innehålla en text om hur man skall handla om man drabbas av en lavin.
Stockholm den 24 januari 1995 Yvonne Ruwaida (mp)