Sverige har varit ett föregångsland då det gäller att utveckla konsumentskydd. Det gäller såväl lagar som andra regelverk som myndigheters tillsyns-, kontroll- och informationsverksamheter.
Men ett mycket viktigt område är undantaget från detta omfattande och betydelsefulla konsumentskydd. Det gäller tjänsteverksamheter av olika slag. Privatiseringar av tidigare kommunal eller statlig verksamhet har aktualiserat problemen med bristande konsumentskydd på dessa områden.
I de privatiserade verksamheterna, men även i enbart bolagiserade tillkommer problem med minskande insyn i verksamheten. Även om kommunala bolag omfattas av samma regler för offentlighet och insyn som tidigare, så minskar insynen till exempel genom att antalet sammanträden med de förtroendevalda i styrelserna minskar.
Men det är långt ifrån enbart dessa verksamheter som uppvisar bristande konsumentskydd. Det gäller öven de verksamheter som förblivit kvar i kommunal eller statlig regi, och inte är av speciallagsreglerad natur.
När det gäller köp av produkter som dammsugare och tvättmaskiner har konsumenten tillgång till såväl objektiva jämförelser mellan olika produkter som hjälp till tvistlösning om produkten är undermålig eller om andra typer av problem uppstår.
Vid val av tjänsteverksamheter saknar konsumenten detta stöd. Även vid köp av till exempel värme, elektricitet och sophämtning kan konsumentintresset behöva beaktas i högre grad än nu.
I verksamheter som drivs i kommunal regi har den politiska styrningen förutsatts innebära tillräckligt stöd. I praktiken ligger dock den politiska styrningen på en övergripande nivå och människor finner det svårt att få stöd i enskilda ärenden. Ansvar har allt mer decentraliserats ut till de som direkt arbetar i olika verksamheter. Distansen mellan de förtroendevalda och verksamheterna ökar.
Det finns skäl att se över behovet av konsumentskydd på dessa områden. Den utvärdering som görs av myndigheter och på politisk nivå av olika verksamheter bör utformas så att den kan tjäna som underlag för konsumenters val mellan olika alternativ.
Konsumenterna bör också ges assistans vid lösandet av eventuella konflikter. Hur detta skall kunna ske bör analyseras i en studie. Det är lämpligt att i detta sammanhang analysera om Konsumentombudsmannen, Konsumentverket kan få utökade kompetensområden.
I sammanhanget vill vi också peka på den europeiska debatt som börjat om hur konsumentintresset ska tas till vara i tider av avreglering och privatisering.
Den har sin grund i att flera av de tjänster som den offentliga sektorn i de enskilda länderna antingen svarat för direkt eller reglerat särskilt i allt högre grad regleras på europeisk nivå. Det gäller först och främst post, tele, energi och kollektivtransporter. Men också hälsovård och miljö finns med i diskussionen.
Europaparlamentet vill att EG-kommissionen ska definiera vad som skulle anses vara ''allmännyttig tjänst'' eller ''allmänt intresse'' och har begärt att EG-kommissionen ska utarbeta en ''europeisk stadga för allmännyttiga tjänster'' (på engelska European Public Service Charter). Inom EU- kommissionen har ett visst arbete påbörjats.
Den svenska regeringen bör noggrant följa det påbörjade arbetet och bidra med svenska erfarenheter till att gemensamma europeiska beslut kan baseras på konsumentintresset.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förstärkt konsumentskydd.
Stockholm den 24 januari 1995 Ingemar Josefsson (s) Ronny Olander (s)