Många hushåll befinner sig i en pressad ekonomisk situation. Den nödvändiga budgetsaneringen kommer att försvåra läget ytterligare. Det är därför av utomordentlig betydelse att det finns hushållsekonomisk rådgivning att tillgå. Den kommunala konsumentrådgivningen spelar i detta sammanhang en viktig roll. Många kommuner har dock sett sig tvingade at skära ner på denna verksamhet. Detta är mycket negativt både för hushållen och kommunerna. De marginella summor som sparas genom nedskärningar i konsumentrådgivningen, vänds till mångdubbelt större förluster för kommunen, då hushåll vars ekonomi havererat söker bistånd hos socialtjänsten.
Under senare tid har nedskärningarna inom kommunernas konsumentvägledning avstannat, men situationen är allvarlig. I många kommuner har dessutom innehållet i rådgivningen förändrats. Från att ha arbetat i förebyggande syfte -- med bl.a. information till ungdomar och till allmänheten -- till att i efterhand bistå hushåll med skuldsanering.
Ju mindre tid för förebyggande arbete desto mer akuta problem och sanering i efterhand. Ju mer akuta problem att ta hand om, desto mindre tid för förebyggande arbete. Detta blir till en nedåtgående spiral. Utvecklingen måste brytas.
Riksdagen bör uppdra åt Konsumentverket att redovisa läget när det gäller kommunernas konsumentrådgivning. Redovisningen bör innehålla en genomgång av verksamhetens omfattning i kommunerna. Redovisningen bör även omfatta en analys av innehållet i verksamheten med avseende på förebyggande respektive sanerande verksamhet.
Därefter bör regeringen återkomma till riksdagen med en redovisning av läget och förslag om eventuella åtgärder.
Det är mycket angeläget, särskilt i tider av ekonomisk knapphet, att vägledning i hushållsekonomi och därmed sammanhängande frågor kan uprrätthållas på en hög nivå.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsumentrådgivning i kommunerna.
Stockholm den 24 januari 1995 Marie Granlund (s) Sonja Fransson (s)