Inledning
Konsumenten har en avsevärt starkare ställning i marknadsekonomin än i planekonomin. I en marknadsekonomi fattas de ekonomiska besluten av dem som är direkt berörda. De enskilda människornas, familjernas och företagens önskemål kan därmed direkt komma till uttryck. De produkter och tjänster som svarar mot konsumenternas krav på kvalitet och pris blir efterfrågade medan produkter och tjänster som inte håller måttet sorteras bort. Marknadsekonomin ger konsumenterna makt att välja och makt att välja bort.
I en politiskt styrd ekonomi finns hela tiden skäl för de ansvariga att söka hålla priserna på populära varor på en konstlat låg nivå. Detta leder till en snedvriden konsumtion, slöseri med råvaror och stagnation i den tekniska utvecklingen. Utrymmet för maktfullkomlighet, påtryckningar, korruption och ''svarta'' marknader ökar på bekostnad av ansvarsfullt ekonomiskt beteende.
Marknadsekonomi innebär att gamla lösningar ständigt får vika för nya, som är bättre ägnade att tillfredsställa konsumenterna. Marknadsekonomi innebär ett kontinuerligt förnyelsearbete.
Konkurrens gynnar konsumenten
Fasta spelregler och konkurrens på lika villkor är viktigt för att marknadsekonomin skall fungera. Genom den nya konkurrenslagen (1993:20) som trädde i kraft den 1 juli 1993 och genom förändringar i myndighetsstrukturen på konkurrensområdet har möjligheterna att ingripa mot konkurrensbegränsningar stärkts.
Konkurrensverket, liksom den nya konkurrenslagen, spelar en viktig roll i den moderata konsumentpolitiken. Konkurrens är den bästa garantin för att konsumenter skall få så bra varor och tjänster som möjligt till rimliga priser. Det är också av avgörande betydelse för den internationella konkurrenskraften hos svenskt näringsliv att konkurrensen upprätthålls på hemmamarknaden.
Moderat konsumentpolitik syftar till att öka den konkurrensutsatta sektorn, vidga området för privat näringsverksamhet, att avveckla offentliga monopol och minska offentligt ägande i näringsverksamhet, att underlätta för företag att driva sin verksamhet samt att ta bort hinder för att nya företag skall kunna etablera sig.
Socialdemokratisk konsumentpolitik
Strax efter andra världskriget inledde socialdemokraterna ett arbete med att institutionalisera konsumentpolitiken. Den offentliga sektorn skulle inte bara ta över ansvaret för konsumenterna, den skulle även styra konsumenterna.
Under 1970-talet utvecklades, i enlighet med den då rådande tidsandan, en än mer institutionaliserad konsumentpolitik som framför allt kännetecknades av en tung och omfattande lagstiftning. Berättigad kritik, från främst ekonomer, riktades mot socialdemokraternas konsumentpolitiska inriktning.
Ännu på 1980-talet försökte socialdemokraterna påvisa hur viktigt det var att ha statlig kontroll över konsumentpolitiken. Bl.a. hävdades att konsumenter var särskilt svaga just därför att de var så många och spridda. Erfarenheter från bl.a. USA hade visat att frivilliga organisationer bara kom att organisera en bråkdel av befolkningen. Detta ansågs utgöra skäl nog för att inte ompröva den socialdemokratiska konsumentpolitiken med dominerande offentliga konsumentorganisationer.
I socialdemokraternas 90-talsprogram, förklaras sjukvård, kultur, utbildning m.m. som medborgerliga rättigheter. Härmed anser socialdemokraterna att de har motiverat varför dessa verksamheter skall ''undantas vinstintressena på marknaden och organiseras i statens, landstingens och kommunernas regi''. En sådan politik är inget annat än en direkt missförtroendeförklaring mot konsumenterna och mot enskilda individer som bedriver näringsverksamhet i bolagsform.
Hur den nuvarande socialdemokratiska regeringens konsumentpolitik kommer att se ut kan vi än så länge bara misstänka. Ett illavarslande tecken är dock att regeringen kort tid efter maktskiftet i oktober 1994 återkallade den avgångna regeringens proposition (1994/95:16) Den framtida konsumentpolitiken.
I budgetpropositionen framhålls dock att regeringens nya konsumentpolitiska mål kommer att föreläggas riksdagen under våren 1995. I detta sammanhang anför regeringen att ''de konsumentpolitiska insatserna ofta har en fördelningspolitisk inriktning''.
Vi värjer oss mot en konsumentpolitik som primärt syftar till att ge fördelningspolitiska effekter. Enligt vår uppfattning avslöjar regeringens uttalanden närmast att socialdemokraternas konsumentpolitik -- oavsett om de befinner sig i regeringsställning eller i opposition -- ger uttryck för en bristande tilltro till människans egna förmåga att ta ansvar för sina egna val och beslut.
Moderat konsumentpolitik
Moderata samlingspartiet utgår från en helt annan människosyn än socialdemokraterna. Vi anser att det är medborgarna som är bäst lämpade att fatta beslut som rör den egna livssituationen. Det egna ansvarstagandet och engagemanget bör vara avgörande vid konsumentens val av produkter eller tjänster. Detta innebär att vi måste respektera att vi är olika, har olika behov och ideal, som avgör våra ställningstaganden i vitt skilda valsituationer. Varje människa mår väl av att uppleva att hon kan välja fritt och själv bedöma och ta ansvar för sina egna beslut.
I det moderata samhället uppfattas individen som en person med många olika sidor, egenskaper och viljor. Denna person kan antingen vara konsument, producent eller både och. Moderat politik syftar till att aktivera såväl individerna som konsumenter och företagare. Vi vill medverka till ett samhälle som är uppbyggt nedifrån. Vår politik går därför ut på att skapa förutsättningar och stimulera till initiativ i den lilla världen. Många och vitala sammanslutningar inom den privata sektorn kan tillsammans bygga upp ett komplett samhälle.
Mot denna bakgrund anser vi att den framtida konsumentpolitikens mål och inriktning skall vara att främja konsumenternas intresse som aktörer på marknaden och som brukare av varor och tjänster. Ett andra mål är att utforma konsumentpolitiken på ett sådant sätt att den skapar förutsättningar för hushållen att utnyttja sina möjligheter och resurser enligt egna önskemål. Ett tredje mål skall vara att tillgodose konsumenternas rättsliga ställning, hälsa och säkerhet. Konsumentpolitiken skall dessutom vara förenlig med en eller flera av följande prioriteringar. Den skall stödja människor som på grund av sina individuella förhållanden är förhindrade att fungera som konsumenter på bästa sätt, den skall avse hushållens baskonsumtion och undanröja brister i marknadens funktionssätt.
Konsumentpolitiken skall därutöver som ett fjärde mål främja konsumenternas intresse av en från miljösynpunkt långsiktig hållbar utveckling samt verka för att konsumenternas önskemål om en god miljö får genomslag på marknaden. Slutligen skall konsumentpolitiska åtgärder vidtas i statlig regi bara när det är väsentligt och de inte kan utföras bättre av andra aktörer. Statens roll kommer härigenom att tonas ned betydligt och begränsas till att säkerställa individers och gruppers säkerhet samt se till att marknaderna kan fungera på ett smidigt sätt.
Den offentliga sektorn och konsumenten
Starka krafter har gjort gällande att konsumenter behöver stöd och hjälp endast när det gäller varor och tjänster som bjuds ut på den privata marknaden men att något stöd inte behövs beträffande den offentliga sektorns varu- och tjänsteutbud.
Inom den privata sektorn stärks konsumenternas ställning genom att det normalt förekommer konkurrens mellan flera företag. Uppfylls inte konsumenternas krav sker en självsanering på marknaden. För den privata sektorn gäller dessutom en hel del lagar som har till uppgift att stärka konsumenternas ställning. I samma syfte har myndigheter inrättats.
Under de senaste decennierna har den offentliga konsumtionen ökat. Medborgarnas ställning gentemot det allmänna har dock -- paradoxalt nog -- försvagats ju större den offentliga sektorn blivit. Många gånger är medborgarnas ställning svagare vid en tvist med en myndighet än med ett företag. En väsentlig orsak till detta är att medborgarna inte har något alternativ då de uppträder som konsumenter av offentlig service.
En bättre konsumentinformation om den offentliga sektorn skulle underlätta för människor att både hävda sin rätt och utnyttja den service som finns. Samtidigt skulle en medveten konsument med tydliga krav bidra till att den offentliga sektorn blev mer serviceinriktad och bättre anpassad till människors behov.
Enligt vår mening är det angeläget att även den offentliga sektorns utbud av varor och tjänster omfattas av produktsäkerhetslagen. Regeringen bör därför se till att resultatet av den översyn av produktsäkerhetslagen som nu pågår, i en av den föregående regeringen tillsatt utredning, snabbt kommer att beredas inom regeringskansliet och leder fram till de lagstiftningsåtgärder som kan behövas till skydd mot skador för enskilda personer som utnyttjar varor och tjänster i offentlig verksamhet.
Konsumentverkets verksamhet och framtid
Konsumentverkets uppgifter är för närvarande alltför omfattande och leder dessutom till splittring av verksamheten. Verkets myndighetsuppgifter bör skiljas från verkets andra uppgifter och roller i syfte att effektivisera verksamheten. Konsumentverkets myndighetsfunktioner bör renodlas till det rent produktkontrollerande samt utöva tillsyn över den konsumenträttsliga lagstiftningens efterlevnad. Den icke myndighetsbetingade verksamheten, t.ex. förlagsverksamheten som bl.a. ger ut tidningen Råd & Rön, provnings- och forskningsverksamhet, är sidoordnade verksamheter som borde kunna överlåtas till privata aktörer. Vi anser därför att möjligheterna att privatisera delar av Konsumentverkets nuvarande verksamhet bör utredas närmare.
Vidare bör Konsumentombudsmannen (KO) ges en självständigare ställning gentemot verket. KO kan i sin funktion som åklagare vid Marknadsdomstolen åberopa regler som han själv i sin egenskap av generaldirektör för Konsumentverket har utarbetat. Det kan ifrågasättas om en sådan ordning är helt förenlig med grundläggande rättsstatliga principer, enligt vilka medborgarna skall garanteras opartiskhet i rättsliga förfaranden. Även frågan om KO:s framtida ställning bör därför enligt vår mening bli föremål för utredning.
Offentlig ekonomi
I Sverige har de offentligt subventionerade institutionerna försvårat förutsättningarna för privata engagemang. För att konsumentsammanslutningar, andra organisationer och intresseorganisationer skall kunna växa och ta på sig större uppgifter är det nödvändigt att minimera de offentliga insatserna. Lagregleringar behövs på många områden i vårt samhälle men när det gäller t.ex. konsumentorganisationer anser vi att regleringar gör mer skada än nytta. I en rad andra länder, bl.a. i Tyskland och Frankrike, tillgodoses konsumenternas intresse i högre grad genom frivilliga organisationer. Det vore bättre för alla inblandade parter om vi även i Sverige överlät åt de frivilliga organisationerna att själva -- i takt med samhällsutvecklingen i övrigt -- utforma sin verksamhet. Först då får organisationerna sitt egentliga berättigande och kan inrikta sin verksamhet på mer angelägna uppgifter.
Såväl stat som kommuner har i dag ont om pengar. Det är således inte bara av ideologiska skäl som vi moderater anser att offentligägda konsumentvägledande institutioner, som i dag existerar på kommunal eller statlig nivå, bör avskaffas. Däremot skall stat och kommun ha konsumentpolitiskt ansvar beträffande vissa medborgargrupper, där speciella hänsyn måste tas på grund av glesbygdsboende, fysiskt handikapp, ekonomisk utsatthet etc.
Konsumentlagstiftningens inriktning
Den konsumenträttsliga lagstiftningen skall säkerställa att fria och självständiga konsumenter och producenter kan mötas på de marknadsplatser och på de villkor, som de själva väljer. Lagstiftningen skall innehålla de restriktioner som behövs för att förhindra sådana beteenden från konsumenter och producenter som på ett uppenbart sätt strider mot den allmänna rättsuppfattningen. Den lagstiftning som härvidlag är nödvändig kan gälla oskäliga avtalsvillkor, vilseledande information, regler för produktsäkerhet m.m.
Det viktiga är att lagarna utformas på ett sådant sätt att individernas valfrihet främjas. Detta kan och skall göras med beaktande av erforderliga säkerhetskrav.
Konsumenterna skall garanteras lagstiftning där hälsofarliga produkter eller tjänster omgärdas med begränsningar för producenterna. På motsvarande sätt skall lagstiftaren beakta särskilda villkor och förutsättningar för producenterna.
Utbildning och information
I takt med att utbildningsnivån har höjts och konsumentinformationen förbättrats har konsumentens förmåga att agera och handla väsentligt förändrats på bara ett par decennier. Massmedierna spelar här en allt viktigare roll. Genom att förbättra mediernas möjligheter att nå dem som önskar nås av viss typ av information förbättrar vi också konsumentskyddet.
Den nya informationsteknologin innebär att alltfler konsumenter får tillgång till allt mer information på kortare tid och till lägre kostnad. Staten skall därför hel- eller delfinansiera utbyggnaden av den del av infrastrukturen som är en förutsättning för informationsteknologin. TV- och radiomonopolet är redan i allt väsentligt avreglerat, men staten kommer även i framtiden -- genom sitt ''public service-uppdrag'' -- att ha ett konsumentpolitiskt ansvar. Däremot bör en mängd regleringar samt offentligt producerad och finansierad information slopas.
För att konsumenterna skall kunna fungera som marknadsaktörer på ett så väl övervägt sätt som möjligt krävs att de har kunskaper. Utbildningsväsendet har här en viktig funktion att fylla. Förutom att förmedla generella baskunskaper bör skolan tillgodose elevernas behov av adekvat konsumentupplysning. Enligt vår mening bör konsumentfrågorna integreras i undervisningen i olika ämnen främst i grundskolan men också i gymnasial utbildning.
Människor förvärvar allt fler komplicerade objekt som bilar, hus och båtar. Det sluts också mer komplicerade tjänsteavtal mellan vanliga konsumenter och tjänsteproducerande entreprenörer. Det är därför angeläget att se till att det finns förutsättningar för en marknad för information i de mer komplicerade konsumentfrågor som rör finansiell planering.
Ekonomisk rådgivning och upplysning blir allt viktigare. Ökade möjligheter att involvera sig i mer komplicerade avtal kan leda till ökade risker för individen att misslyckas. Det är naturligt att bankerna engagerar sig genom att bistå med rådgivning och upplysningsverksamhet. De flesta medborgare har redan genom sitt arbete och löneutbetalningssystemen utvecklat sådan kontakt med bankerna. Kontakten borde kunna vidareutvecklas till ett förtroendefullt samarbete, till gagn för båda parter.
Konsumentpolitiken i EU
Sveriges medlemskap i EU innebär att de svenska konsumentmarknaderna i större utsträckning än hittills kommer att integreras med övriga Europa. Flödet av varor och tjänster över gränserna ökar och marknaderna blir allt mer sammanflätade med varandra. Det ökade antalet aktörer på de svenska marknaderna kommer att få en positiv effekt på varu- och tjänsteutbudet, liksom på priserna.
Konsumenternas behov av information kommer att bli allt större och viktigare. Marknadens egna sätt att hantera det ökade informationsbehovet är att investera i reklam.
Inom EU har ett antal konsumentinformationskontor upprättats i gränsområden med ambitionen att försöka tillhandahålla information om erbjudanden, priser, gällande lagstiftning och andra förhållanden i regionen på båda sidor om gränsen. Meningen är också att kommissionen skall ge ut en Europaguide som skall vara till hjälp för den europeiska konsumenten på den inre marknaden. Kommissionen har dessutom etablerat avdelningar som har till särskild uppgift att bevaka miljö- och konsumentskyddsaspekter. Kommissionen har även bildat rådgivande grupper med representanter från konsument- och näringslivsorganisationer.
Det kan nämnas att man, för att förebygga produktskador, inom ramen för det europeiska samarbetet har upprättat ett notifikationssystem varigenom medlemsländerna snabbt skall kunna få information när en farlig vara upptäcks i ett annat land. I EG:s skaderapporteringssystem (EHLASS) samlas information in från utvalda sjukhus i medlemsländerna om varor som varit inblandade i hem- och fritidsolyckor. Statistik är alltså en del av produktsäkerhetsarbetet med långsiktigt syfte att bidra till att göra produkter säkrare. Vidare pågår ett samnordiskt projekt om marknadsövervakning på produktsäkerhetsområdet. Det går ut på att utreda möjligheterna till nordisk samverkan, t.ex. i fråga om metoderna för marknadskontroll, notifieringsrutiner och ömsesidigt godkännande av provningar.
Konsumentverket kan i ett EU-perspektiv komma att ha en viktig roll. Det kan bl.a. röra sig om att delge EU:s myndigheter den svenska uppfattningen i frågor som rör produktsäkerhet, information samt lagstiftning i allmänhet. Det är dock inte Konsumentverkets sak att utforma den svenska konsumentpolitiken. Detta är en uppgift som måste ankomma på den centrala statsledningen.
Inom EU utövas det direkta konsumentinflytandet av ett särskilt konsumentråd, Consumers' Consultative Council (CCC), som består av representaner utsedda av bl.a. den europeiska konsumentorganisationen BEUC (Bureau Européen des Unions Consommateurs) som är en federation av 26 oberoende konsumentorganisationer.
BEUC är den organisation i CCC som är mest inriktad på informationsspridning och opinionsbildning och som på olika sätt försöker påverka arbetet, i första hand i kommissionen men även i andra organisationer, för att gagna konsumenternas intresse.
Grupptalan inom konsumentområdet
Det finns enligt vår mening flera goda skäl att överväga en annan ordning än den som gäller idag för prövning av otillbörlig marknadsföring. Vi tycker att det är angeläget att förbättra möjligheterna att i domstol driva anspråk som är gemensamma eller likartade för en större grupp människor. I de fall där ansökan görs av enskilda skulle en prövning i tingsrätten leda till minskade kostnader och processen föras närmare dem som berörs och därigenom på olika sätt gynna lokal förankring. Det finns också anledning att anta att den lokala konsumentrörelsen skulle stärkas med en sådan ordning.
Mot denna bakgrund är det viktigt att regeringens beredningen av Grupptaleutredningens förslag till lagstiftning bedrivs skyndsamt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den framtida konsumentpolitikens mål och inriktning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring i produktsäkerhetslagen så att lagen omfattar även den offentliga sektorns utbud av varor och tjänster,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Konsumentverkets verksamhet och framtid,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om privatisering av delar av verksamheten,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av Konsumentombudsmannens ställning,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående frivilliga organisationers betydelse för konsumenternas inflytande,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det konsumentpolitiska ansvaret för vissa medborgargrupper,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den konsumenträttsliga lagstiftningens inriktning mot ökad valfrihet för konsumenterna,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnaden av den del av infrastrukturen som är en förutsättning för en fungerande informationsteknologi,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Konsumentverkets roll i ett EU- perspektiv,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om beredningen av Grupptaleutredningens förslag.
Stockholm den 19 januari 1995 Rolf Dahlberg (m) Stig Rindborg (m) Birgit Henriksson (m) Henrik S Järrel (m) Göran R Hedberg (m) Eva Björne (m) Lennart Fridén (m)