Sammanfattning
De svenska reglerna om atomansvarighet återfinns i atomansvarighetslagen, skriven 1968 (1968:45). Lagen tillkom för att underlätta kärnkraftens introduktion, då kärnkraften på den tiden sågs som en önskvärd energikälla och ett värdefullt tillskott för samhället. Närmare trettio år senare är situationen en helt annan, men lagen densamma. Riksdagen slog fast efter folkomröstningen 1980 att kärnkraften ska avvecklas senast den 31 december år 2010. Flera svåra olyckor och många mindre tillbud har visat att kärnkraften inte är en så säker energikälla som det antogs när den introducerades. Något säkert sätt att hantera kärnbränslet, vars radioaktivitet först klingat ut efter hundratusentals år, finns inte. Också själva uranbrytningen är ett stort miljöproblem. Mot denna bakgrund bör atomansvarighetslagen ändras så att den inte längre verkar som ett stöd för kärnkraften, utan framöver lägger ansvaret för kärnkrafts-olyckor på själva kärnkraftsindustrin, istället för på samhället i sin helhet.
Atomansvarighet
Bestämmelser om ansvarighet för skador som orsakas av atomolyckor regleras på europeisk nivå av Pariskonventionen med tilläggskonventioner, på global nivå av Wienkonventionen med tilläggskonventioner. Konventionerna har fyra grundprinciper:Strikt ansvar Ansvaret kan endast utkrävas av innehavaren av en anläggningAnsvaret är begränsat till det fastställda beloppetAnläggningsinnehavaren är skyldig att vara försäkrad för skador eller ha annan godkänd ekonomisk garanti upp till begränsningsbeloppet. En nedre gräns för anläggningsinnehavarens ansvar har satts på 5 miljoner SDR (särskilda dragningsrätter), vilket ungefärligen motsvarar 40 miljoner kr. OECD:s atomenergiorgan NEA (Nuclear Energy Agency) har rekommenderat staterna en enhetlig nivå om 150 miljoner SDR. NEA har ansett det angeläget med en enhetlig ersättningsnivå.
Höjning av beloppet
I Sverige gäller idag beloppet 1 200 miljoner kronor per olyckstillfälle, grundat på NEAs rekommendationer, samt på uppgifter från atomförsäkringspoolen till Justitiedepartementet om kapaciteten på försäkringsmarknaden. Ansvaret har alltså preciserats utifrån hur mycket pengar som finns tillgängliga, inte utifrån någon faktisk riskbedömning eller kostnadsanalys av en eventuell olycka. Kärnkraftsföretagen disponerar ett utrymme på ca 10 000 miljoner kr per reaktor i egen skadeförsäkring. Denna diskrepans till kärnkraftsföretagens fördel verkar föga rimlig. Detta har också uppmärksammats av riksdagen, som tidigare markerat att det ''kan finnas anledning för regeringen att ta upp överläggningar med kärnkraftsindustrin i syfte att framtida kapacitetsökningar på försäkringssidan främst ska ställas till de skadelidandes skydd.''
Kostnad för kärnkraftsolycka
Enligt den amerikanska s k Sandia-rapporten kan kostnaden uppskattas till ca 400 000 miljoner kr för en medelstor olycka och 12 000 000 miljoner kr för en stor olycka, baserat på amerikanska värden för människoliv. Med svenska värden blir siffrorna ca 340 000 miljoner kr respektive 8 500 000 miljoner kr. Uppgifter finns som tyder på att en stor kärnkraftsolycka kan få betydligt större ekonomiska följder -- Tjernobyl beräknas, enligt vissa studier, ha kostat mer än 1 000 miljarder kronor vid beräkning av de totala följdkostnaderna. Ansvarsbeloppet enligt atomansvarighetslagen på 1,2 miljarder kr täcker därmed inte mer än en bråkdel av de faktiska kostnaderna. Ansvarsbeloppet bör höjas så att det motsvarar kostnaden för en kärnkraftsolycka, utifrån det synsätt som borde vara självklart -- att ansvaret för eventuella olyckor inte ska åligga de skadelidande eller staten utan kärnkraftsindustrin själv (detta är inget annat än ''polluter pay principle'', antagen av såväl Sverige och EU som FN). Ett rimligt ansvarsbelopp blir därmed 1 000 miljarder kronor -- på det sättet skulle marknaden själv avgöra de verkliga kostnaderna för kärnkraften. Ett tak på 8,5 miljarder -- dvs en höjning med 7,3 miljader -- har också framförts i debatten.
Faktiskt genomförbar höjning
Att låta kärnkraften betalas av marknaden enligt vanliga marknadsekonomiska principer medför svårigheter, då försäkringskapaciteten inte är tillräcklig. Det innebär att kärnkraften med strikt marknadsekonomiska principer knappast är möjlig som energiform.
Förslag till Lag om ändring i atomansvarighetslagen (1968:45)
Nuvarande lydelse
För innehavare av atomanläggning i Sverige är ansvarigheten enligt denna lag begränsad till 1 200 miljoner kronor för varje atomolycka [...].
Föreslagen lydelse
För innehavare av atomanläggning i Sverige är ansvarigheten enligt denna lag begränsad till 1 000 miljarder kronor för varje atomolycka [...].
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändring i 17 § atomansvarighetslagen (1968:45) i enlighet med vad som anförts i motionen.
2. att riksdagen, om hemställan 1 faller, hos regeringen begär förslag om ändring i enlighet med vad som anförts i motionen men med ansvarsbeloppet 8 500 000 000 kr.
Stockholm den 25 januari 1995 Birger Schlaug (mp) Marianne Samuelsson (mp) Yvonne Ruwaida (mp) Eva Goe s (mp)