Varje energislag bör bära sina miljökostnader. Ägarna till kärnkraftverken i Sverige är enligt atomansvarighetslagen (1968:45) skyldiga att ersätta skadelidande till följd av en kärnkraftsolycka. De åläggs i lagen att ha försäkringar så att de kan betala skadestånd om en skada inträffar.
De skadeståndsbelopp som fastställs i lagen och genom Pariskonventionen och Tilläggskonventionen begränsas för anläggningsinnehavarens ansvar till 1,2 miljarder kronor. Beloppet höjdes senast efter påtryckningar av folkpartiet liberalerna i samband med energiöverenskommelsen 1991.
I två ytterligare ersättningssteg ansvarar den stat anläggningen är belägen i och de övriga fördragsstaterna för ytterligare ersättning upp till 3,3 miljarder kronor.
Jag anser att både skadeståndsbeloppet och anläggningsinnehavarens ansvar är för lågt satta. Visserligen är riskerna med svensk kärnkraft mycket små, men det är rimligt att kraftverksägarna bär en större del av riskkostnaden. Sakförsäkringsbeloppet för ett kärnkraftverk är enligt uppgift ca 10 miljarder kronor. Således är själva kärnkraftverket betydligt högre försäkrat än den omgivande miljön och de omkringboendes hälsa.
Regeringen har aviserat en proposition om atomansvarighetslagen. Jag tycker det bör vara vägledande för regeringens arbete att betydligt högre krav ställs på kärnkraftägarnas ersättningsansvar. Ett inledande steg bör vara att miljön och hälsan är åtminstone lika mycket värd som kärnkraftverket. Man bör också agera för att ändra konventionernas ersättningsregler.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen på en höjning av ersättningsansvaret enligt atomansvarighetslagen.
Stockholm den 25 januari 1995 Eva Eriksson (fp)