En man åtalas för sexuellt utnyttjande av underårig dotter. Han frias i tingsrätten och erhåller ett skadestånd på ca 90 000 kronor för att han suttit ''oskyldigt anklagad''.
Men mannen fortsätter att förgripa sig på dottern och döms vid en senare rättegång för detta. Därvid döms han också att utge ett skadestånd till dottern på 250 000 kronor.
Det skadestånd på ca 90 000 kronor som utbetalades till mannen efter den första rättegången kan emellertid inte överföras till dottern eftersom skadestånd är utmätningsfritt.
En annan man misstänks för grovt rån och blir anhållen och häktad, men släpps i brist på bevis. Åtal väcks inte och förundersökningen läggs ned. Mannen tilldöms ett skadestånd för tiden i häktet. Ett år senare misstänks mannen för att ha begått nya rån och denna gång kan bevis binda honom också till det första rånet. Mannen fälls av domstolen.
Inte heller i detta fall händer något med det utbetalade skadeståndet.
Staten kräver nämligen inte tillbaka de utbetalade beloppen, trots senare fällande domar. Återbetalning kan inte krävas i första fallet och begärs inte heller i det senare.
Under vissa omständigheter är det självklart att skadestånd skall betalas ut till en person som varit frihetsberövad på felaktiga grunder. Men i ovanstående fall är det helt otillfredsställande att personer fått behålla stora skadestånd trots att de senare fällts i domstol för samma brott.
Enligt uppgift meddelar JK att sex till sju miljoner betalats ut i skadestånd till misstänkta år 1993, men att man inte känner till att något fall prövats när det gäller återkrav. Inte heller får JK information om vilka skadeståndsmottagare som senare fälls i domstol för samma brott.
Av ovanstående framgår att regelbunden information skall lämnas från domstolarna till JK så att man kan kontrollera tidigare utbetalade skadestånd. Likaså bör en lagändring ske så att skadestånd blir utmätningsbara när samma person döms att betala skadestånd till offren.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lagen ändras så att skadestånd kan återkrävas och bli utmätningsbara när samma person senare döms.
Stockholm den 16 januari 1995 Stig Grauers (m) Ingvar Eriksson (m)