I det fullkomliga rättssamhället ges skydd mot kränkningar och där finns inga offer. Verkligheten är dessvärre en annan. Många människor drabbas av övergrepp av varierande slag och då av brottslingar och media men ibland även av myndigheter. Här behandlas bara myndighetsoffrens rättsställning i vårt samhälle.
Glömda myndighetsoffer
Våra myndigheter fungerar väl men är naturligtvis inte ofelbara och felaktiga myndighetsåtgärder kan hårt drabba enskilda människor. Det mest uppmärksammade fallet är bilhandlaren Halvar Alvgard som till slut fick ersättning av staten av nåd eftersom lagen var otillfredsställande. Andra fall med myndighetsfel framgår av JO:s ämbetsberättelse.
Det kan handla om felaktig rättstillämpning, försenad handläggning, försummad service, underlåten kontroll eller felaktiga upplysningar men också om oriktiga frihetsinskränkningar i form av frihetsberövanden eller andra tvångsåtgärder. Gemensamt för samtliga fall är att enskild person drabbats av skada.
Gällande regler
Vid felaktig myndighetsutövning finns ett straffrättsligt ansvar främst genom tjänstefelsbrottet. Ansvarets omfattning har varierat över tiden. Under senare år har lagstiftningen skärpts och ansvaret utvidgats men detta har inte fullt ut slagit igenom i rättstillämpningen.
Skadeståndsrätten är dock ofta viktigare för myndighetsoffren. Enligt gällande rätt har myndighetsoffret i vissa fall rätt till skadestånd. Men regelsystemet är otillfredsställande enligt allmän uppfattning. I princip krävs att vederbörande tjänsteman har varit vårdslös för att myndighetsoffret ska få skadestånd. Om så inte är fallet blir det inget skadestånd även om myndighetsfel föreligger. Resultatet blir detsamma även om den drabbade inte gjort minsta fel själv.
Några specialfall finns dock särskilt vid frihetsberövanden inom straffprocessrätten exempelvis anhållande och häktning. Där gäller mera generösa regler, nämligen s.k. strikt ansvar. Det innebär att en person som varit anhållen eller häktad under minst 24 tim och målet avskrivits av åklagare eller ogillats av domstol har rätt till skadestånd även om vårdslös myndighetsutövning ej förekommit. Nedsättning av skadestånd kan dock ske för att undvika oskäliga resultat.
Bordlagt utredningsförslag
Under lång tid har kritik framförts mot gällande rätt som kulminerade under Alvgard-processen. En parlamentarisk utredning tillsattes under 1989 och efter en ingående analys presenterades ett förslag i juni 1993.
De framförda förslagen innebar att det skulle bli lättare att få skadestånd vid felaktig myndighetsutövning och felaktig myndighetsinformation men också vid oriktiga frihetsberövanden även under kortare anhållningstid samt vid lagligt våld d.v.s. då exempelvis polis lagligen skadat utomstående till person eller egendom och den drabbade är utan skuld. Man förtydligade även nedsättningsregeln.
Det blev ett blandat remissutfall, där remissinstanserna var principiellt positiva, men i de konkreta förslagen uppvisades en splittrad bild. Skadestånd vid felaktig myndighetsinformation tillstyrktes av den privata sektorns företrädare. Däremot avstyrkte myndighetssidan och pekade på stora problem inklusive stora kostnader, men eventuellt kunde man godtaga en begränsad reform. Motsvarande bild gäller skadestånd vid frihetsinskränkning men några remissorgan ville gå längre än utredningsförslaget. Stor enighet förelåg om bifall till förslaget om ersättning vid lagligt våld. Ersättning för rättegångskostnader i ersättningsfall tillstyrktes av de flesta instanser.
Rimlig utformning
En tillfredsställande förbättring av skadeståndsrätten bygger på utredningens förslag med vissa tillägg.
Först och främst måste förändringar ske i vidgande riktning, så att skadestånd kan erhållas även vid gripande och alltid i de fall vederbörande tjänsteman gjort sig skyldig till ämbetsbrott. Vidare bör möjligheterna till ersättning för rättegångskostnader förbättras.
Med inskränkande verkan bör införas en förkortad preskriptionstid av innebörd att anspråk måste göras gällande inom 3 månader. Dessutom måste införas större nedsättningsmöjligheter så att ersättningen alltid ska jämkas ofta till noll om den skadelidande själv medverkat till skadan.
Avslutningsvis måste betonas att det är hög tid att modernisera skadeståndsregleringen vid felaktig myndighetsverksamhet. Målet måste vara att i ett rättssamhälle ska myndighetsoffer i vart fall hållas ekonomiskt skadeslösa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skadestånd till myndighetsoffer.
Stockholm den 13 januari 1995 Bengt Harding Olson (fp)