Vänsterpartiet har under lång tid förordat att barns rättigheter skall samlas i en särskild balk i svensk lagstiftning. Den skall ha sin utgångspunkt i FN:s konvention om barns rättigheter. En viktig del av barns rättigheter är rätten att framföra sin åsikt och få den respekterad. I motion 1992/93:L412 har Vänsterpartiet m.fl. tagit upp denna fråga.
Regeringens proposition om barns talerätt är ett steg i rätt riktning. Förslagen är dock inte tillräckliga för att barns talerätt skall få tillräcklig tyngd i rättsväsendet. Propositionen avslår bl.a. kravet på barns talerätt i mål som gäller vårdnad och umgänge. Redan i dag har barn en partsställning i mål enligt socialtjänstlagen och LVU. Barn har ofta en mycket klar uppfattning om familjens situation utifrån tidigare erfarenheter.
I avsnittet om talerätt 7.2.1 diskuteras bl.a. att föräldrar på olika sätt försöker påverka barnet, t.ex. genom att den ena föräldern försvårar för den andra föräldern att träffa barnet. Det är alltid så att barn dras in i föräldrars konflikter, även när det gäller ganska ''milda'' skilsmässor. Det är också alltid så att föräldrar påverkar sina barn. Uppfostran är ju att påverka. Det kan förekomma att barn påverkas till nackdel för den frånvarande föräldern om den vårdande föräldern förhindrar umgänge, men detta sker ju oavsett om barnet har en formell talerätt eller inte. Eftersom barn ändå skall höras, är den påverkan barnet utsätts för precis lika stor. Man kan aldrig med säkerhet avgöra på vilket sätt barn påverkas. Något skäl för att inte ge barnet en formell talerätt har inte framkommit i propositionen.
Talerätt skall ses som en rättighet och inte en skyldighet. Rättigheten bör finnas för att barn skall kunna påverka sin egen livssituation. Barn skall inte tvingas att ta ställning till någon av föräldrarna i en process. Enligt Vänsterpartiet bör barn ges talerätt i mål och ärenden om vårdnad och umgänge från 12 års ålder. Talerätt från 12 års ålder skall även gälla verkställighetsmål, adoptions- och namnärenden. Åldersgränsen för processbehörighet i sociala mål bör då också sänkas till 12 år.
I dag har inte barnet eller närstående någon rätt att begära förordnande av ett offentligt biträde till barnet. Det gör socialnämnden. Om lagen skall ha barnets bästa som utgångspunkt bör också barnens talerätt fyllas med ett materiellt innehåll så att lagens intentioner blir till verklighet. I komplicerade fall och vid svåra hemförhållanden bör en större krets aktivt kunna agera för barnets bästa. Förutom socialnämnden bör barnet, vårdnadshavare eller någon barnet närstående ges rätten att begära förordnande av ett ombud.
Vänsterpartiet har tidigare också fört fram betydelsen av domstolars kunskap om barn. Vänsterpartiet ser det som mycket angeläget att domstolens ledamöter kontinuerligt får utbildning om barns rättigheter. Det kan för domstolens ledamöter vara svårt att utröna barns inställning och verkliga vilja. Barn befinner sig i oerhört svåra lojalitetskonflikter när det gäller vårdnadstvister. För att bättre kunna ta ställning krävs ingående kunskap om barns sätt att fungera och om barns utveckling och mognad.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om att ge barn från 12 års ålder talerätt i mål och ärenden om vårdnad och umgänge liksom verkställighet,
2. att riksdagen beslutar sänka åldersgränsen för processrätt i sociala mål till 12 år,
3. att riksdagen beslutar utöka kretsen som kan förordna offentligt biträde för barn till att gälla barnet, vårdnadsutredaren, någon annan barnet närstående person samt socialnämnden enligt vad i motionen anförts,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om domstolars kompetens om barn och barns rättigheter.
Stockholm den 23 maj 1995 Tanja Linderborg (v) Charlotta L Bjälkebring (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v) Ulla Hoffmann (v) Stig Sandström (v) Björn Samuelson (v) Eva Zetterberg (v) Alice Åström (v)