Konsumentpolitik
Konsumentens ställning på marknaden är utomordentligt svag jämfört med vad som förutsätts i de liberala teorier som sägs ligga till grund för de just nu så moderna kraven på en fri marknadsekonomi.
Råvaror förändras och manipuleras på olika sätt, kemiska tillsatser används och nya syntetiska material används. Producenterna gör allt för att färskvaror skall vara hållbara under lång tid, vara lättpaketerade och lättransporterade och annat som krävs när vägen mellan produktion och konsumtion är lång. Det är inte längre möjligt för konsumenten att kunna bedöma en produkts verkliga innehåll och kvalitet genom att titta på den, känna på den, lukta på den eller ens genom att läsa innehållsförteckningen.
Det är intressant att jämföra den situationen med den som rådde då de grundläggande ekonomiska teorierna utformades. Den fria konkurrensen hade helt andra förutsättningar att fungera bra i 1700-talets lokalsamhällen och bidrog till en förbättrad levnadsstandard framför allt för städernas borgarklass. På den tiden var de tillverkade produkterna sådana att kunderna utan vidare kunde bedöma råvaror, utförande, produktionsförhållanden och funktion. Och det allra mesta tillverkades inom hushållets ram.
Miljöpartiet de Gröna är positivt till ett marknadsekonomiskt system med ekologiska och sociala ramar. Det marknadsekonomiska systemet förutsätter kritiska och kunniga konsumenter, som har möjlighet att göra medvetna val. Konsumenter måste som enskilda individer dagligen fatta en mängd beslut som direkt påverkar deras ekonomiska och andra resurser, miljön och på litet längre sikt hela samhällsekonomin.
Det är vår bedömning att insatserna på det konsumentpolitiska området bör öka under 1990-talet. Vi genomgår stora förändringar, t ex EU-medlemskapet, miljöproblemen ökar och marknadsekonomin förstärks och breddas. Konsumenterna kan bli en av de viktiga drivande krafterna i vår tid för ett samhälle.
Konsumentpolitiska mål
Miljötänkandet måste genomsyra hela konsumentpolitiken. Man kan inte separera miljöfrågorna, de måste vara helt integrerade i varje beslut och område. Det faktum att det miljövänliga inte alltid är det mest ekonomiska beror på enligt den miljöekonomiska teorin s k politiska och marknadsekonomiska misslyckanden. Externa effekter ingår inte i marknadspriset. Exempel på en extern effekt är kostnaden från svaveldioxidnedfallet i Sverige som beräknat i produktionsbortfall främst i skogsindustrin år 1991 var 2,5 miljarder kronor. Därför kan konsumentens ekonomiska effektiva utnyttjande komma i konflikt med miljön. Regeringen bör arbeta för en politik där alla kostnader ingår i priset på varor och tjänster.
En viktig grundbult i konsumentpolitiken är att arbetet utgår från den enskilde och målet skall vara att alla medborgare engagerar sig i konsumentfrågor.
Miljöpartiet de Gröna avser att målen för konsumentpolitiken skall vara 1. att hushållen skall ha goda möjligheter att utnyttja sina ekonomiska och andra resurser medvetet, samtidigt som man bibehåller eller helst ökar naturkapitalet 2. att konsumenterna skall ha en stark ställning på marknaden och få ett ökad inflytande i samhället 3. att konsumenternas hälsa och säkerhet skyddas 4. att förändra konsumtions- och produktionsmönster i samhället till ett miljöanpassat och resursbevarande
Det konsumentpolitiska arbetet skall särskilt inriktas på hushållens baskonsumtionkonsumentgrupper som är ekonomiskt eller socialt utsatta eller av andra skäl har behov av särskilt stödatt öka engagemanget på lokalnivån i första hand, men även främja konsumentintressena på det nationella och internationella planet
Konsumentkunskap
''Konsumentkunskap'' har definierats som kunskap för konsumenten om konsumenten. Den samlade kunskapen om ekonomi och marknad sett ur konsumentperspektiv är alltför liten. Forskningen är så eftersatt att det har fört med sig att viktig kunskap när det gäller hushållens villkor saknas. För konsumentverket, innebär det att man inte bara har en mycket liten summa att satsa per capita på information, hjälp och utbildning utan att man också har en dålig kunskapsbas att utgå från.
För att skapa en fri handel mellan jämbördiga parter, eller ännu hellre med konsumenten som styrande part som i liberalismens teorier, krävs forskning för konsumenten. Man bör sträva efter att låta konsumentforskningen i första hand få mer resurser, i andra hand att konsumentforskningen får en egen organisation inom universitet och högskolor och därmed egna resurser att fördela.
Produktinformation
Kunden bör ha tillgång till all relevant information i samband med inköpet. Det gäller dels priset, dels innehåll, tillverkare, ursprungsland, tillverkningsmetod, livscykelspecifikation och annan information, som är viktig för att kunna väga in ekologiska hänsyn i ställningstagandet inför ett köp. Vad som är relevant information varierar mellan olika produktslag. Det skall dock finnas tillgängligt för kunden någonstans i butiken. Ingen produkt bör få saluföras om inte dess uppgifter är kända. Genomförs det förslag till miljöredovisning i företagen som Miljöpartiet har föreslagit i en annan motion, blir det en enkel administrativ åtgärd att detaljisten får ett produktinformationsblad från leverantören i samband med leverans.
Innehållsförteckningar
Innehållsförteckningar på såväl svenska som utländska varor kan vara missvisande. Någon skyldighet eller regler att deklarera alla i produkten ingående ämnen finns inte.
Att ange ett innehåll kan betyda, att man anger ett urval av ingredienserna och utelämnar upplysningar om sådant, som för en kritisk konsument är negativt. Detta gäller konserveringsmedel av olika slag, vare sig de finns i matvaror eller kemisk-tekniska varor t.ex. hudvårdsmedel, schampo, duschkrämer, tvättmedel, diskmedel och andra rengöringsmedel. Färger är en liknande kontroversiell ingrediens. EU tillåter vissa livsmedelsfärger som varit förbjudna i Sverige. Hur ambitiös och kritisk en konsument än är, när hon/han handlar, är det lätt att välja fel och inte hitta det man verkligen vill ha. Det är viktigt att konsumenten skall kunna lita på en produkts innehållsdeklaration. Speciellt för den som är allergiker eller av andra skäl t ex måste hålla en speciell diet.
Miljöpartiet de Gröna anser att alla produkter ska ha en fullständig innehållsdeklaration. Och den ska kallas ''innehållsdeklaration''.
I andra hand anser vi att produkter enbart får ha beteckningen ''fullständig innehållsdeklaration'' om den är fullständig, annars ska produkter ha beteckningen ''ofullständig innehållsdeklaration''. Alla andra beteckningar, t ex innehållsförteckning, förbjuds.
I tredje hand anser vi att produkter enbart får ha beteckningen ''fullständig innehållsdeklaration'' om den är fullständig, annars ska produkter ha beteckningen ''innehållsdeklaration''. Alla andra beteckningar, t ex innehållsförteckning, förbjuds.
I fjärde hand ska producenten kunde använda sig av en speciell rubrik för produktens innehåll, en rubrik som markerar deklarationens pålitlighet. Förslagsvis, ''Innehållsdeklaration UPI'', där U betyder ursprungsort (Australien, Nya Zeeland etc.), P betyder produktionsort (där varan slutgiltigt färdigställts), I betecknar innehållsredovisning (ingående ingredienser redovisas, utan utelämningar). Använder man denna rubrik så ska man ange en fullständig innehållsförteckning, produktionsort och ursprungsort. Användandet av denna rubrik är frivilligt, men är positivt för den seriöse producenten och en information till konsumenten.
Miljövarudeklaration
En obligatorisk miljövarudeklaration (MVD) bör införas för varor för att underlätta för användare att välja rätt produkter och för att informera om hur varorna bör hanteras. SOU 94:114 föreslår införandet av MVD, obligatoriskt från 1 januari 1997, ett förslag som vi stödjer. I en miljövarudeklaration bör ingå en förteckning över alla miljörelevanta ämnen -- de ämnen som belastar miljön -- som varan innehåller och som har använts vid dess tillverkning, information om energiåtgång vid tillverkningen, hur varan ska hanteras och hur avfallshanteringen är tänkt att fungera. Miljövarudeklarationen ska finnas på alla varor och produkter och ersätter alltså inte miljömärkning av typ Svanen eller Bra Miljöval.
Specifika miljöupplysningar
Inom följande områden vill Miljöpartiet de Gröna ha obligatorisk märkning:
Elförbrukande produkter (köksmaskiner, vitvaror etc) skall märkas med information om energiförbrukning och jämförelsetal med en normalprodukt.
Bilar skall märkas med information såväl om bilens förbrukning av energi och en jämförelse med normalbil på liknande sätt som jämförpriser.
Frukt, grönsaker och andra livsmedel skall märkas med tydlig uppgift på om det vid produktion eller distribution har använts metoder (kemikalier etc) som är förbjudna i Sverige.
Frukt och grönsaker som p.g.a. användning av mögelmedel och andra bekämpningsmedel bör skalas skall märkas med information om detta.
Produkter som innehåller för människan skadliga kemikalier skall märkas på ett för konsumenten tydligt sätt.
Offentliga livsmedelsprotokoll
Det finns all anledning att bevaka hanteringen av t ex offentlighetsprincipen efter vårt inträde i EU och vid behov även flytta fram positionerna. Livsmedelskontrollen som sker i kommunerna med bl a inspektioner och provtagningar kan bli ännu effektivare påtryckningsmedel om resultatet av kontrollen regelmässigt offentliggörs. Idag har producenter och butiker skydd i sekretesslagen ''med hänsyn främst till skyddet för enskilds ekonomiska förhållanden''. Undantag kan emellertid göras ''om intresset av allmän kännedom om förhållanden som rör människors hälsa, miljö eller redligheten i handeln -- -- -- eller liknande allmänintresse har sådan vikt att uppgiften bör lämnas ut.'' Om en uppgift -- t ex ett protokoll från livsmedelsinspektionen -- ska lämnas ut eller inte avgörs av enskilda tjänstemän i kommunerna och hanteringen är knappast enhetlig. Vissa håller hårt på sekretessen för att inte riskera skadeståndsanspråk från ortens handlare, andra har en mer ''liberal'' tolkning av lagen.
Det allmänna intresset -- att få veta att en butik ofta t ex säljer dålig köttfärs -- måste rimligen väga tyngre än att skydda en butik ''mot dålig reklam''. Det påverkar dessutom butiksinnehavare till en bättre livsmedelshantering. Därför ska protokoll och provtagningar från livsmedelsinspektioner vara offentliga.
Förstärkning av konsumentvägledningen
Det är oroande att många kommuner minskar sina satsningar på konsumentverksamheten. Det är sannolikt så, att man i dessa kommuner inte är helt medveten om de vinster för kommunen, som en väl fungerande konsumentrådgivning innebär i form av minskade kommunala utgifter. Skulle de få klart för sig att konsumentkontorens budgetrådgivning minskar kommunens socialhjälpskostnader och att informationen till konsumenter om miljö leder till att kommunens kostnader för miljösanering eller avfallshantering minskar, då skulle säkert intresset för att satsa pengar på en fungerande konsumentrådgivning öka. Det är därför angeläget att konsumentverket får resurser att aktivt ta kontakt med landets kommuner och informera dem om detta.
Reklam
Reklamens omfattning och inriktning i vårt kommersiella samhälle har blivit en plåga. Det går inte en dag utan att brevlådorna fylls med reklam för olika produkter som därmed fördyras. Det är ju alltid konsumenterna som får stå för kostnaden, fast långt ifrån alla är medvetna om det. Dessa förpassas ofta direkt till soptunnan eller helst då pappersinsamlingen. Oavsett ändamål och resultat, är det ändå ett slöseri, som medför onödig pappersproduktion och som orsakar skogsavverkningar, kalhyggen och utsläpp av miljöfarliga ämnen.
Ibland riktar sig reklamens hjärntvätt med ''personliga'' brev mot särskilt utvalda offer, s.k. målgrupper. Och visst träffas målet i många fall, annars skulle hanteringen vara olönsam och snart upphöra. Föremålen för målskyttet kan ändå försvara sig, om de tar initiativet att stoppa adressförsäljning från länsstyrelser, postverket m.fl. genom att med stöd i datalagen begära hos DAFA och andra att få slippa direktreklam.
Oftare kommer reklamflödet oadresserat genom postverket eller privata distributionsföretag, som gärna anlitar billig minderårig arbetskraft som delar ut reklamblad även på lördagar och söndagar, när de har ledigt från skolan.
Resultatet av detta bombardemang av reklam blir att vi i allmänhet styrs mer av kommersiella krafter än av våra verkliga behov. Vi anser att producenterna inte ska kunna tvinga på oss reklam. Vi anser att kommersiell oadresserad reklam inte ska kunna skickas. Då har konsumenten en möjlighet att stoppa reklamfloden.
Diskriminerande reklam
Reklamförsäljningen under 1994 ökade med 14 % och nådde en omslutning på 14,4 miljarder kronor. Reklamens innehåll har ändrat karaktär, t ex har den diskriminerande reklamen ökat. Det är viktigt att i lagstiftningen förbjuda diskriminerande reklam.
Vi föreslår att riksdagen ger regeringen i uppdrag att återkomma med ett välavvägt förslag om förbud av diskriminerande reklam.
Konsumentrepresentation
Vi ser det som nödvändigt att det finns flera -- dvs en mångfald av -- konsumentorganisationer i Sverige.
Det är viktigt att följa utvecklingen inom EU och internationellt. Där behövs nya resurser. Vi anser t ex att det är nödvändigt att Sverige i EU och internationellt i situationer där konsumentintressen agerar skickar personer som representerar alla konsumentorganisationer som finns i Sverige.
Miljömärkning
Varugenomströmningen i samhället har under en kort tid blivit det största miljöproblemet i vår del av världen. En ny hållbar livsstil för global överlevnad krävs. Den måste växa fram genom en kombination av lagstiftning, ekonomiska styrmedel och ökade kunskaper.
Vi kan inte kräva av människor att de ska äga så stora kunskaper om varor på marknaden att de utan vägledning kan göra miljömedvetna val. Ett sätt att främja konsumenternas möjlighet till miljöeffektiva val på marknaden är därför miljömärkningen. Den stimulerar även näringslivet att ta fram miljövänliga produkter.
Konsumenten och miljömärkning
Idag försöker många tillverkare sälja sina produkter med miljöargument. Det finns på produkter ett antal olika ''etiketter'' och små ''stämplar'' som ser ut som om produkten är miljömärkt. Ett exempel är ''Karlshamn Margarin'' som har en liten rund stämpel på paketet där det står ''miljöanpassad''. Konsumenten tror att produkten är miljövänlig, men så är inte fallet. Det man har gjort är att man har tagit bort aluminiumet i förpackningen. Detta vilseleder konsumenten. Idag finns det fyra miljömärken som ingår i ett mer genomtänkt och heltäckande miljömärkningssystem i Sverige: Bra Miljöval, Krav, Svanen och EU:s miljömärke. För att konsumenten ska kunna göra ett miljöeffektivt val och för att miljömärkningen ska kunna behålla sin trovärdighet bör man förbjuda benämningar på produkter som får konsumenten att tro att han/hon köper en miljöbra produkt, när så inte är fallet. Bara de som lever upp till de krav som miljömärkningen ställer ska kunna marknadsföra sig som miljövänliga. Detta förutsätter att miljömärkningen är konstruerad på ett sådant sätt att inget företag missgynnas p.g.a. finansiell styrka eller storlek. Hur ett miljömärkningssystem ska konstrueras beskriver vi under rubriken ''Miljömärkningssystemets utformning''.
De flesta människor i Sverige anser sig ha fått för lite information om miljömärkta varor, enligt Naturvårdsverkets attitydundersökning ''Konsumenten och miljömärkena''. Att människor inte har tillräcklig kunskap om miljömärkningen och dessutom förväxlar miljömärkena med andra symboler visar sig i undersökningens resultat. I deras undersökning kände 49 % sig säkra på sin förmåga att bedöma att varor märkta med Pandan -- som är Världsnaturfondens symbol som företag mot betalning får använda på sina produkter och ingen miljömärkning -- är miljövänligare än produkter utan symbolen. Motsvarande siffra för Svanen är 42 %, för Bra Miljöval 26 % och för Krav 26 %.
Bedömningen av ett miljömärke påverkas alltså bättre genom att exponera miljömärkningen och dess namn -- än genom att informera -- alltså säga att symbolen är bra. Svanen är ett miljömärke som har exponerats betydligt mer än Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och detta syns på attityden hos människor. Svanen har exponerats mer för att stora bolag som gör mycket reklam har skaffat sig Svanen. En anledning till att fler större bolag vänder sig till Svanen är dels att de har råd med detta och dels att Svanen ofta har lägre ställda kriterier än Bra Miljöval.
Svanen har ett antal brister och dessa bör rättas till. Vi finner det angeläget för miljömärkningens trovärdighet att dessa brister ändras.
Svanens brister
Miljö- och konsumentintressen bör ha en dominerande ställning i miljömärkningsstyrelsen inom Standardiseringskommissionen (SIS). I det långa loppet är det farligt om miljömärkningssystemet styrs av myndigheter och industrilobbyn. Det är bättre om fristående miljö- och konsumentorganisationer leder miljömärkningsarbetet.
Underlagsarbeten till Svanen är inte offentliga och dokumenten saknar referenser. Det är fel. Det är svårt att förstå vilken information och kunskap som kriterierna är baserade på. Kriterierna måste kunna utsättas för extern granskning. Att kriterierna premierar öppenhet är en demokratisk fråga och ett stöd för offentlighetsprincipen. Kriteriearbetet måste resultera i att underlagsarbetet görs tillgängligt för intresserade.
Svanen har ett system för kriterier där man kan kompensera en dålig egenskap med att ha bättre värden vad gäller en annan egenskap. Då följer man inte tankarna kring försiktighets- och substitutionsprincipen. Om en substans är ''diskutabel'' så ska den inte kunna accepteras i en miljömärkt vara. En miljömärkt vara ska dessutom visa att den är miljöbra och det har inget samband med kvalitets- och funktionskrav. Dessutom blandar man in kvalitetskrav i kriteriearbetet, vilket får konsekvenser för bedömningen.
Tillverkarna får betala 0,4 % av inkomsterna plus 11 000 kr och provtagningskostnaderna för att använda Svanen. Här finns två fel, dels att det är alldeles för dyrt för många företag, dels att man bygger finansieringen på mängden försålda varor.
Svanen har en paragraf som förbjuder produkter som har Svanen att även ha Bra Miljöval, däremot tillåter man EU:s miljömärke. Denna paragraf -- kallad monopolparagrafen -- bör avskaffas.
Miljömärkningssystemets utformning
Miljömärkningssystemen ska helst vara oberoende av myndigheterna. Vi ser helst att miljömärkningssystemen drivs av miljö- och konsumentorganisationerna och inte av staten, men systemet ska ha en statlig finansiering. Om ett nationellt miljömärkningssystem ska kunna överleva att klara sig parallellt med EU:s miljömärkningssystem är statlig medfinansiering en nödvändighet.
Miljöpartiet de Gröna vill ge företag med mindre ekonomiska resurser miljömärkning billigt ifall deras produkter blir godkända. Eftersom miljömärkningen är till för konsumenten är det viktigt att alla produkter som uppfyller kraven också kan få miljömärkningen.
Vi anser att det är nödvändigt att vi i Sverige har minst ett nationellt miljömärkningssystem. Vi anser inte att det räcker med ett nordiskt och/eller ett EU-system. Olika länder ska kunna ställa olika krav. Ett illustrativt fall är fosfor i tvättmedel där alla de nordiska länderna har olika tekniska lösningar.
Miljöpartiet de Gröna ställer följande krav på ett miljömärkningssystem:
Ekonomi
Kriterieutvecklingen bör vara ekonomiskt oavhängig miljömärkta produkter eller varusegment. Ett lyckat systems konstruktion förutsätter oberoende finansiering. Miljömärkningens trovärdighet förutsätter att finansieringen inte är relaterad till mängden försålda produkter.
Problematiken med finansieringen av marknadsföring måste lösas utan inblandning av producentintressen eller med producentneutral finansiering.
Licensieringen bör vara självfinansierad och skall byggas upp så att den inte missgynnar något företag p.g.a. finansiell styrka eller storlek.
För att garantera hög kvalitet på kriterieutvecklingsarbetet skall deltagande i arbetet med att utveckla kriterier vara kostnadsneutralt för deltagande parter, d.v.s. ''fattiga'' parter, skall erhålla ekonomiskt stöd för att kunna delta utan begränsningar.
Organisation
Miljöintressen bör ha en dominerande ställning för att garantera trovärdighet. Konsumentföreträdare skall i detta sammanhang ses som parter som företräder en i huvudsak ''konsumerande'' roll.
Arbetsformer
Arbetet med miljökriterier skall stå fritt från direkt påverkade intressenter. I klartext, inga producentföreträdare ska vara med vid beslutstillfällen eller i styrelsen. Konsensusbeslut om konkurrensbegränsande åtgärder är en dålig konstruktion som bara gynnar producenter. Processen fram till beslut om kriterierna ska vara öppen och så vid som möjligt. Att värdera remissynpunkter förutsätter en smalare krets med god miljökunskap och en klar målsättning formulerad i policy.
Miljökriterier skall sträva efter att gynna produkter som har kommit längre än övriga produkter inom sortimentet.
Om systemet upplevs som tillräckligt miljöanpassat kommer det att stöttas aktivt av opinionsbildare med trovärdighet eller stora kunder som statliga företag, kommuner eller handeln. En organisatorisk lösning med samverkan med t.ex. kommunförbund, statliga företag eller ett antal stora kommuner garanterar stor efterfrågan redan initialt. En part som handeln har både ett ansvar för att informera konsumenter och ett intresse av att själv profilera sig som miljöanpassad.
Kriteriearbetet skall resultera i att underlagsarbeten görs tillgängliga för intresserade. Alla producenter kan ha intresse av delar av kriteriearbetet även om de inte har ambitionen att ta till sig ett helt kravpaket. Öppenheten möjliggör också oberoende granskning av underlag som påverkat ställningstaganden, vilket är en nödvändighet för trovärdigheten.
Kriterierna ska bestå av ett antal ''häckar'' som produkten måste klara av för att klara miljömärkningen. Man skall inte kunna kompensera en dålig egenskap i en produkt med att ha bättre värden vad gäller en annan egenskap. Eftersom endast miljömärkt eller ej redovisas är det utomordentligt svårt att ta ställning till vad en produkt egentligen valt att förbättra radikalt. Kriteriesystemet ska bygga på försiktighets- och substitutionsprincipen. Om en substans är ''diskutabel'' hamnar den under ''häcken'' oavsett i vilken halt den förekommer.
Moms och miljömärkning
Miljöpartiets strävan är att det som är långsiktigt hållbart också blir kortsiktigt lönsamt för konsumenterna. Detta innebär att vi vill gynna de miljöbättre produkterna så att de miljösämre konkurreras ut på marknaden.
Ett sätt att nå detta mål är att lägga en miljöprofil också på det traditionella skattesystemet genom att reducera eller avveckla momsen på miljömärkta produkter. Därmed skulle konsumenten direkt med plånboken känna av att de miljöbättre produkterna är lönsamma också kortsiktigt privatekonomiskt.
Ett mer miljörelaterat momssystem har fyra hakar:den första är att miljökraven hela tiden bör skärpas med jämna intervaller för varje produktsortden andra är att de producerande aktörerna på marknaden måste ha klara spelregler för vad som gäller även några år framåtden tredje är att beslut måste tas om vilka miljömärkningssystem som skall ge rätt till sänkt eller avvecklad momsden fjärde är finansieringen -- som de första åren knappast lär vara något problem, men som kan bli problematiskt om man väl uppnår goda miljöresultat
Miljöpartiet vill att frågan om att ta bort momsen på miljömärkta produkter skall utredas. Vi ser möjligheter att lösa de hakar som finns genom bl.a. följande lösningar:
De krav som skall gälla för miljömärkning skall annonseras tre år innan de skall gälla. På det sättet kan kraven skärpas successivt utan att marknaden blir överrumplad och därmed drabbas av negativa ekonomiska följder. De miljömärkningssystem som skall gälla bör vara Bra miljöval (SNF) och KRAV. Svanen och andra miljömärkningssystem kan användas om de uppfyller kraven på ett miljömärkningssystem enligt ovan. Systemet kan finansieras genom att momsen på icke miljömärkta produkter ökas i motsvarande grad som skattebortfallet ökar när de miljömärkta produkterna tar marknadsandelar. De första tio--femton åren lär detta inte vara några problem. När så goda resultat uppnåtts att momsbasen betydligt minskat har effekten nåtts och man kan växla över till ett system där miljömärkta produkter inte gynnas utan där icke miljömärkta missgynnas genom direkt verkande miljöskatter.
Rättvisemärkning
I flera västeuropeiska länder finns idag en s k rättvisemärkning. I Schweiz står t ex rättvisemärkt kaffe för 10 % av försäljningen. Andra länder som infört rättvisemärkning är Holland, Tyskland, Frankrike, Österrike och Danmark. Det är produkter från tredje världen som omfattas av märkningen. Flera folkrörelser (BIFO, Rädda Barnen, Naturskyddsföreningen, Kyrkornas Världsforum och USAM) jobbar med att etablera märkningsorganisationen i Sverige.
En vara måste uppfylla ett flertal kriterier för att få en rättvisesymbol. Det grundläggande kriteriet är att produkten härstammar från ett land i tredje världen. Alla länkar i den alternativa handelskedjan måste sträva efter människovänlig arbetsledning, goda arbetsförhållanden och en miljövänlig inriktning. Producenten och de anställda ska få skälig ersättning, dvs högre än medelinkomsten i regionen, och importören ska ge stöd till sina handelspartner vad det gäller organisation och produktutveckling.
En rättvisemärkning är ett enkelt sätt för konsumenten att hålla sig informerad om miljömässiga, etiska och sociala produktionsförhållanden. En rättvisemärkning bör bygga på samma grundprinciper som miljömärkningen.
Demokratisk beslutsprocess
Regeringen måste inför principiellt viktiga ställningstaganden i EU:s alla organ samråda med de övriga i riksdagen representerade politiska partierna och alla relevanta frivilligorganisationer. Dagens system med EU- nämnden är inte tillräckligt för att åstadkomma en bred demokratisk förankring och en debatt i Sverige. Information om arbetet i alla EU:s organ om konsumentfrågor bör regelbundet förmedlas exempelvis i form av ett nyhetsbrev till i riksdagen representerade partier och frivilligorganisationer samt intresserade. Informationen måste delges i ett tidigt stadium i början av beslutsprocessen.
Ungdomar och konsumtion
I skolan finns det en möjlighet att påverka människors framtida konsumtionsvanor, en möjlighet som bättre bör utnyttjas. Grunden för en hållbar konsumtion och levnadsstil kan läggas i skolan. Det är viktigt att ha tid i skolan för att t ex kunna bjuda in konsumentvägledaren i kommunen, besöka ett Agenda 21-projekt om konsumtionsvanor m m. Skolan måste ges mycket bättre möjlighet till ett flexibelt arbetssätt där man både kan gå på studiebesök och ta emot besök.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de konsumentpolitiska målen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsumentkunskap,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om produktinformationsblad,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla produkter skall ha en ''fullständig innehållsdeklaration'',
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om innehållsförteckningar,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en obligatorisk miljövarudeklaration,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att elförbrukande produkter (köksmaskiner, vitvaror etc.) skall märkas med information om energiförbrukning och en jämförelse med en normalprodukt,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bilar skall märkas med information såväl om bilens förbrukning av energi och en jämförelse med en normalbil på liknande sätt som jämförpriser,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frukt, grönsaker och andra livsmedel skall märkas med tydlig uppgift om ifall det vid produktion eller distribution har använts metoder (kemikalier etc.) som är förbjudna i Sverige,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att frukt och grönsaker som på grund av användning av mögelmedel och andra bekämpningsmedel bör skalas skall märkas med information om detta,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att produkter som innehåller för människan skadliga kemikalier skall märkas på ett för konsumenten tydligt sätt,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förstärkning av konsumentvägledningen,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kommersiell oadresserad reklam skall förbjudas,
14. att riksdagen hos regeringen begär att den återkommer med ett välavvägt förslag om förbud mot diskriminerande reklam,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsumentrepresentation,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att endast de produkter och tjänster som uppfyller något av miljömärkenas kriterier får marknadsföra sig som miljövänliga eller med någon beteckning som påminner härom,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bristerna hos miljömärkningen Svanen,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att konsument- och miljöintressen skall ha en dominerande ställning i SIS,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att underlagsarbeten till Svanen skall vara offentliga och att dokumenten skall ha referenser,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Svanens kriterier skall vara offentliga,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Svanen skall ha ett kriteriesystem där man inte kan byta ut en dålig egenskap med att ha bra värden på en annan,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att man inte skall blanda in kvalitets- och funktionskrav i bedömningen av Svanens miljömärkning,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Svanen inte skall bygga sin finansiering på mängden försålda miljömärkta produkter,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Svanen skall avskaffa monopolparagrafen,
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att miljömärkningssystem skall vara oberoende av staten,
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att miljö- och konsumentorganisationer skall driva miljömärkningssystemen,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att staten skall garantera miljömärkningssystemen genom statlig medfinansiering,
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall ha minst ett nationellt miljömärkningssystem,
29. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljömärkningssystemets utformning,
30. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om miljömärkning och momssänkning enligt vad som anförts i motionen,
31. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rättvisemärkning,
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skolan måste ges bättre möjlighet till ett flexibelt arbetssätt där man både kan gå på studiebesök och ta emot besök.
Stockholm den 24 april 1995 Yvonne Ruwaida (mp) Birger Schlaug (mp)