1. Inledning 1.1 Konsumentpolitikens mål och inriktning
I propositionen presenterar regeringen förslag till mål och inriktning av den framtida konsumentpolitiken. De nationella målen för konsumentpolitiken skall enligt regeringens förslag vara:
1. att hushållen skall ha goda möjligheter att utnyttja sina ekonomiska och andra resurser effektivt,
2. att konsumenterna skall ha en stark ställning på marknaden,
3. att konsumenternas hälsa och säkerhet skyddas, och 4. att sådana konsumtions- och produktionsmönster utvecklas som minskar påfrestningarna på miljön och bidrar till en långsiktigt hållbar utveckling.
Vidare anges att det konsumentpolitiska arbetet skall inriktas särskilt på hushållens baskonsumtion, konsumentgrupper som är ekonomiskt eller socialt utsatta eller som av andra skäl har behov av särskilt stöd, samt att främja konsumentintressena i det internationella samarbetet.
Regeringens konsumentpolitiska målsättning, såsom den kommit till uttryck i de fyra punkterna, överensstämmer i stort med Moderata Samlingspartiets inriktning för konsumentpolitiken, som lades fast i vår kommittémotion, 1994/95:L701, Konsumentpolitiken, av Rolf Dahlberg m.fl. (m).
När det gäller regeringens mål angående konsumenternas ställning på marknaden delar vi uppfattningen att konsumenternas ställning även framgent skall vara stark. Samtidigt bör dock framhållas att Sverige i dag har ett i flera avseenden väl utbyggt konsumentskydd. Mot denna bakgrund bör den övergripande målsättningen, enligt vår uppfattning, mer vara att underlätta för konsumenterna att använda sig av de rättigheter de faktiskt har än att nu komma med ytterligare regleringar och föreskrifter.
1.2 Syftet med konsumentpolitiken
Syftet med konsumentpolitiska insatser är naturligtvis att försöka uppnå de konsumentpolitiska målen. Även om regeringens förslag till konsumentpolitisk inriktning och målsättning i stort kan sägas överensstämma med Moderata Samlingspartiets konsumentpolitiska mål går dock en skiljelinje mellan regeringens och moderaternas val av metod för att uppnå dessa mål.
Regeringens konsumentpolitik uppges syfta till att tillförsäkra medborgarna en stark och oberoende ställning, att svara för trygghetssystem som skyddar individer och hushåll samt att medverka till att utjämna olikheter i levnadsvillkor. Konsumentpolitiken uppges vidare vara en del av välfärdspolitiken, och i detta ligger enligt regeringen också ett fördelningspolitiskt inslag.
Moderat konsumentpolitik syftar snarare till att öka den konkurrensutsatta sektorn, vidga området för privat näringsverksamhet, att avveckla offentliga monopol och minska offentligt ägande i näringsverksamhet, att underlätta för företag att driva sin verksamhet samt att ta bort hinder för att nya företag skall kunna etablera sig. Moderat konsumentpolitik syftar också till att skapa medvetna konsumenter som enskilt eller i frivillig samverkan tar tillvara sina intressen som konsumenter. Kunniga och kritiska konsumenter är fundamentet för varje väl fungerande marknad.
Vad som framför allt är moderat inställning här, liksom på övriga områden, är synen på medborgarnas förmåga och vilja att ta ansvar för sina egna liv. Vi anser att det är människorna själva som är bäst lämpade att fatta beslut som rör den egna livssituationen och att det egna ansvarstagandet och engagemanget alltid måste vara avgörande. Detta innebär att vi måste acceptera och respektera att vi är olika och att vi har olika behov och ideal som styr våra ställningstaganden i livets skiftande situationer. Varje människa har rätt att uppleva att det är hon som bedömer, väljer och ansvarar för sina beslut.
2. Kommentarer till regeringens förslag
I denna del av motionen kommenteras de förslag av regeringen som vi motsätter oss genomförandet av eller som vi anser bör utformas på annat sätt.
2.1 Konsumentinflytande och konsumentengagemang
Regeringen framhåller att den svenska modellen för konsumentpolitiskt arbete bygger på ett betydande offentligt engagemang men att ett starkt inflytande från konsumenter och deras organisationer också är viktiga inslag i det konsumentpolitiska arbetet. Regeringen hänvisar i detta sammanhang till förslag i budgetpropositionen som innebär att utökat ekonomiskt stöd skall ges till konsumentorganisationer i syfte att komplettera den statliga och kommunala verksamheten.
Härutöver avser regeringen tillkalla en kommitté med uppgift att föreslå åtgärder som kan öka medborgarnas inflytande och delaktighet i samhällsutvecklingen. Regeringen betonar dock särskilt att det inte finns några skäl, vare sig ekonomiska eller andra, att förändra eller föra över statens ansvar inom konsumentpolitiken till andra aktörer.
Vad regeringen avser med den svenska modellen för konsumentpolitiskt arbete är här -- per definition -- liktydigt med socialdemokratisk konsumentpolitik, dvs. en politik kännetecknad av betydande statlig styrning och där staten har det totala ansvaret.
När det gäller regeringens förslag att tillsätta en utredning med uppdrag att utreda hur medborgarnas inflytande och delaktighet i samhällsutvecklingen skall kunna ökas så ifrågasätter vi värdet av en sådan utredning om staten även framgent skall stå för det övergripande konsumentpolitiska ansvaret och engagemanget. För att regeringens syfte med utredningsuppdraget skall framstå som trovärdigt fordras att regeringen klart signalerar att den är beredd att också överlåta ansvaret på konsumentområdet till andra icke- statliga aktörer.
Regeringen har, som tidigare nämnts, aviserat att det ekonomiska stödet till konsumentorganisationerna skall utökas. Vi vill dock i detta sammanhang framhålla att det mest effektiva sättet för regeringen att upprätthålla och utveckla det engagemang som redan i dag finns hos konsumenter och frivilliga konsumentorganisationer, samt bemöta önskemål om ökat konsumentinflytande och större delaktighet för privata initiativ, torde vara att överlåta till konsumentorganisationerna att primärt svara för att konsumenternas intresse tillgodoses.
Av detta följer att statens roll bör tonas ner betydligt till att omfatta endast sådana konsumentpolitiska åtgärder som inte kan utföras bättre av andra aktörer.
2.2 Ungdomar och konsumtion
Regeringen vill särskilt uppmärksamma ungdomars utsatthet som nya och ovana konsumenter. Utöver skolundervisning om konsumentfrågor bör enligt regeringen otraditionella vägar och nya medier prövas för att nå ut med kunskap och information till ungdomar.
Naturligtvis behöver vi alla -- inte minst ungdomar -- kunskaper för att kunna fungera som konsumenter på marknaden på ett så väl övervägt sätt som möjligt. Därför dr det av central betydelse att unga människor tidigt får lära sig att bl.a. hushålla med pengar. I första hand är det en uppgift för föräldrar, eller andra vårdnadshavare, att fostra unga människor till att bli ekonomiskt medvetna och lära sig att kritiskt överväga sina inköp. För de allra flesta familjer fungerar detta bra. Samtidigt måste vi dock vara medvetna om att det finns familjer som av olika skäl inte lyckas lika väl med att förmedla grundläggande kunskaper om att ''man måste rätta munnen efter matsäcken''. För dessa familjer spelar därför skolundervisningen en särskilt viktig roll. Utöver förmedlandet av generella marknadsekonomiska baskunskaper bör skolan tillgodose elevernas behov av adekvat konsumentupplysning.
Konsumentkunskap hör naturligt hemma i ämnet hemkunskap. Vi anser dock att konsumentfrågorna även bör integreras i undervisningen i olika ämnen, som t.ex. samhällskunskap, matematik, ekonomi. Även i undervisning om miljöfrågor bör konsumentfrågor kunna tas upp. Detta innebär inte att antalet timmar i konsumentkunskap behöver utvidgas, däremot bör konsumentaspekten uppmärksammas oavsett i vilket ämne den aktualiseras.
Vidare motsätter vi oss regeringens förslag att avsätta särskilda medel ur Allmänna arvsfonden till konsumentprojekt för ungdomar, liksom vi ifrågasätter värdet av ekonomiska satsningar på konsumentupplysande produktion för teater. I och för sig motsätter vi oss inte satsningar på ungdomar som syftar till att ungdomar skall få en möjlighet att upptäcka t.ex. kultur och teater men vi ställer oss mycket tveksamma till regeringens förslag att genom politiska pekpinnar styra teaterverksamhetens innehåll. Om de unga tycker det är angeläget att sätta upp pjäser med konsumentupplysande budskap för sina jämnåriga kommer detta förmodligen också att ske utan att staten villkorar det ekonomiska bidraget.
Det hör överhuvudtaget inte hemma i en rättsstat att innehållet i exempelvis teaterverksamhet bestäms med hjälp av politiska styrmedel, och riksdagen bör därför avslå propositionen i denna del.
2.3 Den lokala verksamheten
Regeringen anser att den lokala förankringen av konsumentverksamheten är grundläggande för att konsumentpolitiken skall bli framgångsrik och gör bedömningen att de riktlinjer som statsmakterna fastställt för den lokala konsumentverksamheten bör ligga fast. Detta innebär i korthet att den lokala verksamheten skall prioriteras och att det är viktigt att den byggs ut samt att staten skall fortsätta stödja den lokala verksamheten.
Enligt vår bedömning är detta förslag inte tillräckligt långtgående. Riktlinjerna har sin grund i snart 30 år gamla beslut och tiderna har förändrats. Utvecklingen inom en rad olika områden, som tidigare framstått som självklara statliga angelägenheter, har gått från centralisering till decentralisering. Kommunerna har fått eget ansvar i förhållande till staten och beslutar i dag självständigt i flertalet av de frågor som ligger kommuninnevånarna närmast. Staten, å sin sida, fattar fortfarande en rad beslut varje år som kan påverka konsumenternas ekonomiska förutsättningar på olika sätt. Från konsumenternas olika utgångspunkter torde det därför vara mer angeläget att låta kommunerna själva bedöma det framtida behovet av konsumentpolitik än att överlåta åt staten att tillgodose detta behov.
2.3.1 Ökat konsumentansvar till organisationer och näringsliv
I Sverige har de offentligt subventionerade institutionerna försvårat förutsättningarna för privata engagemang. För att konsumentsammanslutningar, andra organisationer och intresseorganisationer skall kunna växa och ta på sig större uppgifter är det nödvändigt att minimera det offentligas åtaganden. Samtidigt föreligger ett akut och överhängande behov av att minska de offentliga utgifterna. Det är således inte bara av ideologiska skäl som vi moderater anser att konsumentvägledande institutioner som i dag existerar på statlig nivå bör avskaffas. Enligt vår uppfattning bör i stället organisationer och näringsliv uppmuntras till att i ökad utsträckning engagera sig lokalt i konsumentverksamhet.
Medlemmar i organisationer motiveras som bekant bäst genom att anförtros ansvar för verksamheten. Den enskilde medlemmens insats får härmed ett annat värde och upplevs många gånger som mer betydelsefull. Näringslivet motiveras i sin tur bäst av förhoppningar om ökad efterfrågan på varor och tjänster. Det är inte helt orealistiskt att anta att företagare som utåtriktat och aktivt engagerar sig för t.ex. produktsäkerhetsfrågor och konsumentskydd kommer att kunna locka till sig fler kunder än de företagare som inte engagerar sig i konsumentfrågor överhuvudtaget.
Till sist borde staten motiveras av möjligheten att spara i de offentliga utgifterna. Detta är bara ett exempel på hur konsumentupplysning i privat regi kan leda till gynnsamma effekter för såväl konsumenter, stat som det privata näringslivet. Enligt vår mening bör regeringen därför snarast vidta de åtgärder som behövs på central och kommunal nivå i syfte att möjliggöra för organisationer och enskilda näringsidkare att ta ett ökat konsumentansvar.
Här vill vi också särskilt framhålla de frivilliga konsumentorganisationer som är vanligt förekommande både i USA och i Europa. I bl.a. Tyskland, Italien och Frankrike tillgodoses konsumenternas intresse i hög grad genom frivilliga organisationer. Det torde vara till gagn för alla inblandade parter om vi även i Sverige överlät åt de frivilliga organisationerna att själva -- i takt med samhällsutvecklingen i övrigt -- utforma sin verksamhet. Först då får organisationerna sitt verkliga berättigande och kan inrikta sin verksamhet på mer angelägna uppgifter. I ett övergångsskede är vi beredda att låta staten bidra med visst ekonomiskt stöd för att lägga grunden för den här formen av verksamhet. När den väl har vuxit sig stark och utvecklat finansieringsformer bör det statliga stödet upphöra helt.
2.3.2 Den finländska modellen
Om man skall ha kvar någon form av offentligt styrd konsumentpolitik bör ansvaret i första hand ligga på kommunerna. Ett exempel på väl avvägd konsumentpolitik står Finland för. Konsumenterna har där tillgång till kommunal konsumentrådgivning, bestående av allmän konsumentrådgivning, personlig rådgivning, hjälp i konfliktsituationer (på denna punkt har den kommunala konsumentrådgivningen visat sig fungera mycket väl, eftersom största delen av de klagomål som konsumentrådgivarna tagit emot har kunnat lösas på det lokala planet snabbt och smidigt) samt bevakning och uppföljning i anknytning till konsumentrådgivningen.
Den kommunala konsumentrådgivningen har visat sig vara ett ekonomiskt sätt att bevaka konsumenternas intresse och att förlika tvister mellan konsumenter och näringsidkare. Genom att kommunerna själva svarar för de kostnader konsumentrådgivningen orsakar kan inte obetydliga besparingar göras i de statliga utgifterna. Samtidigt har statens betydelse tonats ner väsentligt då huvudansvaret för verksamheten åvilar kommunerna som tillsammans med bl.a. frivilliga organisationer har att anpassa konsumentpolitiken efter konsumenternas behov kommun för kommun.
Vår avsikt är inte att här i detalj redogöra för den finländska modellen. Vi vill snarare göra regeringen uppmärksam på några i vårt tycke viktiga inslag som med fördel skulle kunna vara vägledande även vid utformningen av den framtida svenska konsumentpolitiken.
Två delar som vi i detta sammanhang vill lyfta fram särskilt är konsumentinformationen och socialväsendets roll.
Konsumentinformationen har en framträdande plats i den finska konsumentpolitiken. Informationstillställningar av olika slag har blivit en av de viktigaste uppgifterna inom ramen för konsumentrådgivningen. Syftet är att ge kommuninnevånarna information så att de bättre kan hävda sig som kommuninnevånare och konsumenter.
Genom socialväsendet nås många av de konsumenter som kanske annars skulle stå utanför konsumentrådgivningens tjänster och som kanske allra mest är i behov av konsumentskydd och rådgivning. Enligt vår uppfattning har denna verksamhet också en mycket viktig förebyggande betydelse. Vi vet att vuxna med utpräglat dålig ekonomi inte sällan överför sin oförmåga att hushålla med pengar till sin barn. Om de vuxna ges möjlighet till rådgivning, för att dels kunna ta tag i sin situation, dels lära sig hur man får ett hushåll att ''gå ihop'', kommer det sannolikt också att få betydelse för barnens förhållningssätt till pengar. Nästan alla våra olika beteenden grundläggs redan i unga år, samma sak gäller för människors ''konsumentbeteende''. Det är således viktigt att denna aspekt tas tillvara även i konsumentpolitiska sammanhang.
Enligt vår uppfattning bör regeringen överväga möjligheten att utforma svensk konsumentpolitik efter finsk förebild.
2.4 Det internationella samarbetet
När det gäller det internationella samarbetet framhåller regeringen att den arbetar för att hävda svenska intressen, för ett ökat konsumentinflytande och ett starkt konsumentskydd i EU. Vidare uppger regeringen att den tillsatt en arbetsgrupp med uppgift att ta fram en svensk strategi för arbetet med konsumentfrågor inom EU.
Ett starkt konsumentskydd förutsätter dock att produktskador kan förebyggas. Inom ramen för det europeiska samarbetet har ett notifikationssystem upprättats, varigenom medlemsländerna snabbt skall kunna få information när en farlig vara upptäcks i ett annat land. I EU:s skaderapporteringssystem (EHLASS) samlas information in från vissa sjukhus i medlemsländerna om varor som varit inblandade i hem- och fritidsolyckor. Statistiken utgör en viktig del av produktsäkerhetsarbetet med långsiktigt syfte att göra produkter säkrare.
I propositionens avsnitt om samarbetet inom EU på konsumentområdet tar emellertid regeringen överhuvud taget inte upp EHLASS. Vi hade dock önskat kunna ta del av regeringens syn på EU:s skaderapporteringssystem, som enligt vår uppfattning framstår som en värdefull kunskapskälla i det framtida produktsäkerhetsarbetet.
Vi utgår nu från att den arbetsgrupp som regeringen tillsatt för konsumentfrågor inom EU även kommer att belysa frågan om EHLASS betydelse för den framtida svenska konsumentpolitiken.
2.5 Konsumentforskningen
Regeringen avser att tillkalla en särskild utredare med uppgift att ta fram förslag till ett konsumentpolitiskt forskningsprogram. Syftet är att stärka den konsumentpolitiska forskningen vid universitet och högskolor. Framför allt skall ämnena konsumenträtt och hushållsekonomi uppmärksammas.
Enligt vår uppfattning är det mycket tveksamt om skattemedel skall avsättas till en utredning med uppgift att arbeta fram förslag till hur forskning skall bedrivas. Detta är närmast en uppgift för forskarna att ta ställning till, och det oavsett vilket ämne det är fråga om. Konsumentforskningen bör således inte särbehandlas.
Om riksdagen likväl beslutar att konsumentforskningen skall särbehandlas framför andra forskningsdiscipliner bör dock beaktas att regeringen tidigare i år har aviserat att förstärka forskningsområdet genom att inrätta särskilda professurer i syfte att öka antalet kvinnliga professorer. Om båda dessa förslag drivs igenom bör enligt vår uppfattning övervägas om konsumentforskningen kan inrymmas inom ramen för den redan aviserade resurstilldelningen på forskningsområdet.
2.6 De statliga konsumentmyndigheterna
Förutom att ange det övergripande målet för Konsumentverkets verksamhet, vilket är samstämmigt med regeringens mål och inriktning av konsumentpolitiken i stort, föreslår regeringen att rollfördelningen och samordningen mellan de myndigheter som har ansvar för konsumentfrågor skall ses över.
Vi ställer oss i princip positiva till en sådan översyn. I enlighet med vad som anförts i motionen anser vi dock att det är väsentligt för den framtida konsumentpolitikens utveckling att översynen utförs med siktet inställt på att avskaffa, alternativt kraftigt minska, myndigheternas roll i konsumentpolitiken. Moderata Samlingspartiets uppfattning i denna fråga har närmare utvecklats i tidigare nämnda kommittémotion om konsumentpolitik, 1994/95:L701 av Rolf Dahlberg m.fl. (m).
3. Renodling och begränsningar av den statliga konsumentpolitiken
Lågkonjunktur och arbetslöshet har lett till att medborgarnas efterfrågan på hjälp med att klara en trängd hushållsbudget har ökat dramatiskt. Många har dessutom med sig en överskuldsättning från det ''glada'' 80-talet. Den lärdom vi alla kan dra av detta är att det är oerhört viktigt med grundläggande kunskaper i ekonomi.
På samma sätt som gemene man tvingas spara måste även staten hålla kostnaderna nere för den offentliga verksamheten. Enligt vår uppfattning är det inte bara negativt att staten tvingas ompröva sina kostnader för den statliga verksamheten. Omprövning innebär samtidigt möjlighet till nya och mer effektiva lösningar på gamla frågor och problem. Den nuvarande statliga konsumentpolitiken utgör enligt vår mening ett exempel på ett område som det nu är hög tid att reformera.
3.1 Konsumentverkets verksamhet
Vi anser att Konsumentverket i allt större omfattning måste intäktsfinansiera sin verksamhet. Målet bör vara totalfinansiering för bl.a. all förlagsverksamhet, om denna överhuvudtaget skall finnas kvar. Dessutom måste vissa delar av Konsumentverkets övriga verksamhetsgrenar helt utgå. Vi syftar här bl.a. på internationell verksamhet som inte avser EU-samarbete, utrednings- och utvecklingsverksamhet, forskning som inte tar sikte på produktsäkerhetsfrågor, provning och metodutveckling. Det bör ankomma på Konsumentverket att vidta de åtgärder som fordras för att åstadkomma besparingarna. I och med att Konsumentverkets ansvarsområde och verksamhetsgrenar både minskas och renodlas kan även antalet anställda minskas. Härmed kommer ytterligare besparingar att kunna göras.
Vad gäller forskning avseende produktsäkerhet, tillsynsverksamhet samt utbildning till konsumenthandledare bör dessa verksamhetsgrenar även framgent finansieras med skattemedel. Däremot bör forskning som tar sikte på olika provningar, t.ex. hur rent ett visst tvättmedel tvättar, hur mycket ström eller vatten som går åt m.m., bekostas av de beställare som begärt testerna. I sammanhanget bör noteras att provningar av detta slag utförs i dag av ICA och KF, m.fl.
3.2 Allmänna reklamationsnämnden
Allmänna reklamationsnämnden har till huvudsaklig uppgift att pröva s.k. konsumenttvister och ge rekommendationer om hur tvister bör lösas. Utvecklingen har emellertid gått dithän att man i dag kan ifrågasätta om nämnden behöver finnas kvar i framtiden.
Numera löser många kommuner själva en stor del av alla tvister som uppkommer mellan konsumenter och näringsidkare. Vi tror också att vårt förslag om näringsidkares konsumentansvar -- om det genomförs -- kommer att få gynnsamma effekter för konsumenterna även när det gäller tvistlösning parterna emellan. Det ligger helt enkelt i näringsidkarnas intresse att försöka uppnå förlikning direkt med konsumenten. I annat fall riskerar företagaren sitt rykte.
Förutom att konsumenter i vissa kommuner har tillgång till konfliktlösning i kommunal regi, eller låter sig förlikas direkt med näringsidkaren, har i dag många branschorganisationer inrättat egna reklamationsnämnder. Regeringen bör notera detta och på olika sätt främja en fortsatt utveckling i denna riktning. Även frivilliga konsumentorganisationer bör uppmuntras till att utvecklas i samma riktning.
Vi anser sammanfattningsvis att konsumenternas behov av stöd och rådgivning i konfliktsituationer med näringsidkare är väl tillgodosett. Mot denna bakgrund föreslår vi att Allmänna reklamationsnämnden bör avvecklas.
3.3 Budgeteffekter av våra förslag
I årets budgetproposition föreslår regeringen att ett ramanslag på 101 687 000 kr skall anvisas till Konsumentverket för budgetåret 1995/96, vilket också tillstyrkts av utskottet, (1994/95:LU19). I enlighet med ett särskilt yttrande i ovan nämnda betänkande av Rolf Dahlberg m.fl. (m) anser vi att statens anslag till det konsumentpolitiska området bör kunna minskas redan under 1995/96, bl.a. genom åtgärder i syfte att minimera det offentliga engagemanget och renodla myndighetsuppgifterna. Mot denna bakgrund bör riksdagen fatta ett nytt beslut avseende anslaget till Konsumentverket.
Genom vårt förslag avseende Konsumentverkets verksamhet bör 10 miljoner kronor kunna sparas på Konsumentverket redan under budgetåret 1995/96. Vårt förslag avseende Allmänna reklamationsnämnden innebär att statens utgifter för denna verksamhet på sikt upphör helt. Anslaget till nämnden för budgetåret 1995/96 uppgår till 20 518 000 kr.
Om riksdagen beslutar avveckla Allmänna reklamationsnämnden, i enlighet med vårt förslag, skall avvecklingen vara genomförd senast till utgången av år 1997. Fram till dess skall anslaget till nämnden successivt minskas med hänsyn till uppsägningstider, uppsägning av hyresavtal m.m.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om målsättningen för konsumentpolitiken avseende konsumenternas ställning på marknaden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsumentinflytande och konsumentengagemang,
3. att riksdagen avslår regeringens förslag att avsätta särskilda medel ur Allmänna arvsfonden för konsumentupplysande teaterverksamhet för ungdomar,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den lokala verksamheten,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat konsumentansvar för organisationer och näringsliv,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att utforma en konsumentpolitik enligt finsk förebild,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det internationella samarbetet,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsumentforskningen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de statliga konsumentmyndigheterna,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om renodling och begränsningar av den statliga konsumentpolitiken,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Konsumentverkets verksamhet,
12. att riksdagen beslutar avveckla Allmänna reklamationsnämnden,
13. att riksdagen beslutar att till Konsumentverket för budgetåret 1995/96 anvisa ett förslagsanslag om 91 687 000 kr.
Stockholm den 24 april 1995 Rolf Dahlberg (m) Stig Rindborg (m) Birgit Henriksson (m) Henrik S Järrel (m) Göran R Hedberg (m) Eva Björne (m) Lennart Fridén (m)