I regeringens proposition Aktiv konsumentpolitik föreslås de mål och den inriktning som bör ställas upp för den svenska konsumentpolitiken. Rent allmänt kan propositionen kritiseras från den utgångspunkten att den innehåller föga av konkreta förslag utan mer av visioner. Dessutom avser regeringen att tillsätta ett antal utredningar för att utarbeta handlingsplaner för bl.a. det svenska konsumentarbetet inom EU och hur miljömålen i konsumentpolitiken ska uppnås. Det är givetvis av stor vikt att dessa frågor noggrant belyses, men samtidigt är det viktigt att snart agera på konsumentområdet, särskilt vad gäller EU-arbetet. Centerpartiet har tidigare i en motion till riksdagen utvecklat vår syn på konsumentpolitiken.
I och med det svenska medlemskapet i EU kommer den frivilliga konsumentrörelsen att ställas inför nya utmaningar. Inom EU är det nästan uteslutande frivilligorganisationer som har företrätt konsumentintressena. EU godkänner heller inte några statliga konsumentorganisationer utan förutsätter att detta sköts på ideell basis. Rent historiskt kan det konstateras att det var frivilliga organisationer som först började driva konsumentintressena i Sverige. Konsumentfrågorna måste drivas i ett nedifrån-upp- perspektiv, vilket innebär att det är av största vikt att vi i Sverige ger förutsättningarna för såväl redan etablerade ideella organisationer som nystartade initiativ att verka för konsumentfrågorna. När det gäller redan etablerade organisationer bör det nämnas att t.ex. studieförbunden och hushållningssällskapen har en viktig funktion att fylla.
Med dagens statsfinansiella läge är det givetvis svårt att tillskjuta extra medel för att stödja sådan verksamhet. Ett viktigt stöd som dock kan ges från statsmakternas sida är hjälp med information och kunskapsöverföring till organisationer som arbetar med konsumentfrågor. Sådan verksamhet kan ta sig många former som t.ex. seminarieverksamhet eller möjligheter att lätt få information via telefon eller IT. Detta bör ges regeringen till känna.
EU-medlemskapet innebär att svenska konsumenters behov av korrekt information och rådgivning ökar. Vi föreslår att regeringen verkar för att en landsomfattande kampanj genomförs för att ge konsumenter möjlighet att öka kunskapen om vad medlemskapet innebär vad gäller nya regler och möjligheter att påverka det enskilda konsumtionsmönstret. En sådan kampanj kan genomföras utan större omkostnader med hjälp av studieförbund och andra redan etablerade organisationer som t.ex. hushållningssällskapen. Detta bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av stöd till ideella konsumentorganisationer,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en landsomfattande kampanj för att ge konsumenter ökade kunskaper i och med EU- medlemskapet.
Stockholm den 24 april 1995 Agne Hansson (c) Birgitta Carlsson (c) Rigmor Ahlstedt (c)