I proposition 1994/95:151 föreslår regeringen dels att vissa av de upphovsrättsliga skyddstiderna för litterära och konstnärliga verk förlängs, dels att det införs bestämmelse om s k droit de suite, dvs. att upphovsmannen i princip skall ha rätt till en ersättning på fem procent av försäljningspriset vid yrkesmässig försäljning av exemplar av hans/hennes konstverk.
I denna motion yrkas avslag på den delen av propositionen som avser förslag om droit de suite.
Regeringen jämför droit de suite med författares rätt till royalty för nya upplagor av deras verk. Regeringen anser att den jämförelsen håller eftersom ett konstverk vid vidareförsäljning görs tillgängligt för en ny personkrets som kan tillgodogöra sig verket. Jag anser att denna jämförelse ej håller. Den som säljer ett bildkonstverk, överlämnar också ''konsumtionsmöjligheten'' till nästa ägare. Den, som en gång köpt en bok, har möjlighet att behålla den och ''konsumera'' den oberoende av om nya personkretsar får tillgång till nya upplagor av boken. Ingen avgift till författare eller illustratör påföres försäljningspriset om en bok vidareförsäljes...
I förarbete till propositionen anges, att ett huvudskäl för att införa droit de suite är att förbättra bildkonstnärernas ekonomiska villkor. Jag anser att droit de suite enbart gynnar sådana eatablerade konstnärer som har stor framgång med sina verk redan första gången de säljs. De konstnärer som är mest i behov av förbättrade ekonomiska villkor kommer näppeligen att gynnas av droit de suite. Deras verk vidareförsäljs inte i samma utsträckning som verk av mer publiknära konstnärer.
Om regeringen önskar stödja unga konstnärer, som har svårt att etablera sig, borde det ske på annat sätt än med en vidareförsäljningsavgift, som gör det ännu svårare att sälja deras verk.
Det är vanligt att provisionen vid försäljning av konstverk är tio procent av försäljningspriset. En 50-procentig höjning av avgiften genom införande av droit de suite blir knappast accepterad av köparen. Det är uteslutet, att konsthandelns provision på tio procent kan inkludera vidareförsäljningsavgiften.
Erfarenhet från konsthandelsbranschen talar för att intresset för vidareförsäljning av konstverk på öppna marknaden skulle minska väsentligt, om droit de suite införes. Jag anser, att risken är stor att svensk konsthandel förlorar en stor del av sina uppdrag antingen till länder utan droit de suite eller till en marknad, som nonchalerar reglerna. Möjligheten till kontroll av försäljning av konst är inte särskilt stor, om försäljning sker ''under jord''.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår regeringens förslag om införande av droit de suite.
Stockholm den 18 april 1995 Margitta Edgren (fp)