Under den borgerliga regeringsperioden genomfördes förändringar i lönegarantilagen som i huvudsak syftade till att begränsa löntagarnas möjligheter till ersättning för löne- och pensionsfordringar vid konkurs. Man kan dock konstatera att huvudproblemet inte var att löntagare missbrukade lönegarantisystemet, utan om att vissa företagare missbrukade konkursförfarandet. Dessa problem kvarstår och löstes inte genom att arbetstagarnas löneskydd försämrades. Därför bör regeringen komma med förslag till riksdagen med förslag om hur missbruket av konkursförfarandet ska minskas.
Enligt vår bestämda uppfattning borde reformarbetet i stället ha inriktats på konkursförfarandet och tillvägagångssätten vid företagsrekonstruktioner. Insolvensutredningen (Ju 1988:02) föreslog i sitt slutbetänkande Lag om företagsrekonstruktion (SOU 1992:113) lagändringar som skulle underlätta en rekonstruktion av företag utan att detta behöver gå i konkurs. Det finns enligt vår mening ett stort behov av att underlätta rekonstruktioner av företag som bedöms kunna bli livskraftiga. De lagändringar som genomfördes under 1994 medför att sådana rekonstruktioner försvåras.
En rimlig utgångspunkt för lönegarantin är att den skall garantera lagstadgade förmåner. Därför bör lönegarantin vara så utformad att den täcker en lagstadgad uppsägningstid. Så snart det statsfinansiella läget medger bör därför taket för lönegarantin höjas.
Förändringen av lönegarantilagen innebar att löne- och pensionsfordringarnas förmånsrätt begränsades. Det innebär att oprioriterade fordringsägare nu gynnas på de anställdas bekostnad. Detta innebar ingen förstärkning för statskassan utan var en ren överföring av pengar från de löntagare som drabbats i samband med konkurs, till vissa leverantörsföretag. Förmånsrättslagen bör därför snarast ändras så att löntagarnas fordringar återigen blir prioriterade.
Lönegaranti kan numera endast lämnas en gång under en tidsperiod om två år för lönefordringar som har uppstått i huvudsakligen samma verksamhet. Det är ett godtyckligt ingrepp mot arbetstagare som accepterat en anställning som erhållits med stöd av lag enligt reglerna om företrädesrätt enligt 25--27 §§ lagen (1982:80) om anställningsskydd.
Det är inte förenligt med gällande EU-direktiv om statlig lönegaranti att i detta fall ställa arbetstagare helt utan löneskydd i två år som den nuvarande lagen gör. Den delen av lagen bör därför omedelbart ändras.
Förmånsrätten för lönefordringar har nu begränsats till vad som har förfallit till betalning under de sex sista månaderna av arbetstagarens anställningstid hos konkursgäldenären, och inte tidigare än tre månader innan konkursansökningen kom in till tingsrätten. En begränsning av rätten till ersättning för innestående lön till tre månader kan medföra att arbetstagare som inte fått ut sin lön tvingas att relativt omgående begära sin arbetsgivare i konkurs. Detta tvingar fram onödiga konkurser. Dessutom får det helt oacceptabla konsekvenser för många anställda eftersom det ofta av formella skäl inte går att sätta företaget i konkurs på den korta tid som lönegarantilagen föreskriver för att man ska ha rätt till sin intjänade lön.
Vi anser att regeringen snarast möjligt bör göra en översyn av de effekter den förändrade lönegarantilagen och förmånsträttslagen har fått för enskilda anställda och för möjligheterna till företagsrekonstruktioner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om missbruk av konkursförfarandet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förändring i förmånsrättslagen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ändring av karensregeln i lönegarantilagen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen i övrigt anförts om översyn av lönegarantilagen och förmånsrättslagen.
Stockholm den 25 januari 1995 Hans Stenberg (s) Rune Evensson (s) Lennart Nilsson (s) Ola Rask (s) Claes-Göran Brandin (s) Ronny Olander (s)