Sammanfattning
Regeringens förslag till lagändringar avseende konkursgäldenärens skyldigheter skall ses mot bakgrund av den borgerliga regeringens initiativ till åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten. En av åtgärderna var att minska möjligheterna till oegentligheter i samband med konkurs. Regeringens proposition är en uppföljning av den borgerliga regeringens arbete, även om vissa förslag nu tagits bort och andra delvis vattnats ur.
Ett exempel är regeringens förslag till utvidgning av reglerna om vad en konkursbouppteckning skall innehålla. Enligt lagändringen skall konkursbouppteckningen -- om särskilda skäl föranleder det -- också innehålla uppgifter om egendom som finns utomlands även i de fall egendomen inte ingår i konkursboet.
För att uppnå mesta möjliga effekt med lagändringen bör enligt vår uppfattning huvudregeln i stället vara att egendom som finns utomlands normalt skall förtecknas i bouppteckningen även i en särkonkurs, dvs. när en person gått i konkurs i Sverige men inte har sin hemvist här. Vi anser dock att undantag skall kunna göras men endast om särskilda skäl kräver det.
I propositionen finns över huvud taget inga förslag till åtgärder mot s.k. bekvämlighetskonkurser, som är ytterligare en variant av konkursmissbruk. Enligt vår uppfattning är det angeläget att komma till rätta även med denna form av oegentligheter i samband med konkurs och vi anser därför att regler bör införas om att försäljning av egendom i konkurs till konkursgäldenären eller någon honom närstående fysisk eller juridisk person skall föregås av ett offentligt anbudsförfarande.
I motionen pekar vi också på behovet av att lagändringarna i lönegarantilagen från den 1 juli 1994, som syftar till att motverka missbruk av lönegarantin i samband med konkurs, följs upp av regeringen i syfte att få reda på hur lagstiftningen fungerar i praktiken.
Vår inställning 1. Konkursgäldenären skall även i normalfallet vara skyldig att uppge egendom som finns utomlands
I propositionen föreslår regeringen en utvidgning av reglerna om vad en konkursbouppteckning skall innehålla. Bl.a. skall en konkursbouppteckning -- om särskilda skäl föranleder det -- också innehålla uppgifter om egendom som finns utomlands även i de fall egendomen inte ingår i konkursen.
Vi ställer oss kritiska till regeringens förslag eftersom det enligt vår mening inte är tillräckligt långtgående. Enligt förslaget skall konkursgäldenären endast i undantagsfall vara skyldig att uppge tillgångar som finns utomlands. Enligt vår uppfattning bör utvidgningen av regeln i stället formuleras så att huvudregeln är att tillgångar som finns utomlands skall anges i bouppteckningen. Bakgrunden till vårt förslag är framför allt att det ofta framstår som stötande att en person som gått i konkurs i Sverige men inte har sin hemvist här exempelvis kan fortsätta att leva lyxliv utomlands även efter konkursen.
Vi anser dock att det skall finnas möjlighet för förvaltaren att i ett enskilt fall avstå från att ange sådana tillgångar. I de fall konkursgäldenären i en svensk särkonkurs har mycket svag anknytning till Sverige kan det t.ex. finnas anledning att tillämpa undantagsmöjligheten. Detsamma kan gälla när förekomsten av utländska tillgångar är särskilt svårutredd eller om deras existens är oklar.
2. Inför regler om offentligt anbudsförfarande för att motverka s.k. bekvämlighetskonkurser
Det är inte brottsligt att gå i konkurs, men cirka 80 procent av det som brukar hänföras till ekonomisk brottslighet upptäcks i samband med konkurs. Mot denna bakgrund ville den borgerliga regeringen bl.a. skärpa kontrollen av försäljningen av konkursboets tillgångar i syfte att komma åt de ofta hårt kritiserade s.k. bekvämlighetskonkurserna. Denna form av missbruk kännetecknas av att den förre ägaren använder konkursinstitutet till att bli kvitt oprioriterade skulder för att sedan kunna fortsätta att driva samma rörelse även efter en konkurs. Regeringen har dock valt att inte lämna något förslag i denna del.
Enligt vår uppfattning skulle en effektiv motåtgärd mot denna form av oegentligheter i samband med konkurs vara att införa regler om att försäljning av egendom i konkurs till konkursgäldenären eller någon honom närstående fysisk eller juridisk person skall föregås av ett offentligt anbudsförfarande. Endast när särskilda skäl föreligger anser vi att ett offentligt anbudsförfarande bör kunna undvaras. Särskilda skäl kan bl.a. föreligga när en försäljning av något skäl brådskar, exempelvis när försäljningen gäller livsmedel som annars riskerar att förfaras.
Ett offentligt anbudsförfarande torde stärka leverantörernas ställning i konkurs. I samma syfte bör enligt vår mening också andra åtgärder snarast vidtas; bl.a. bör statens förmånsrätt för skatter och allmänna avgifter avskaffas. I en kommittémotion, 1994/95:L301 Ändringar i förmånsrättsordningen av Rolf Dahlberg m.fl. (m), har Moderata samlingspartiet närmare utvecklat detta.
3. Uppföljning av reglerna om missbruk av lönegarantin
En annan aspekt som också måste vägas in i detta sammanhang är att konkurrenssnedvridande effekter kan uppkomma inte bara genom ekonomisk brottslighet utan även genom t.ex. missbruk av lönegarantin under konkurs. Syftet med de lagändringar som gjordes i lönegarantireglerna, och som gäller från den 1 juli 1994, var att komma till rätta med bl.a. dessa problem. Det är nu av central betydelse att regeringen också följer upp hur de nya reglerna fungerar i praktiken.
Det torde ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att konkursgäldenären även i normalfallet skall vara skyldig att uppge egendom som finns utomlands vid särkonkurs, i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen beslutar införa regler om att försäljning av egendom i konkurs till konkursgäldenären eller någon honom närstående fysisk eller juridisk person skall föregås av ett offentligt anbudsförfarande, i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 18 april 1995 Rolf Dahlberg (m) Stig Rindborg (m) Birgit Henriksson (m) Henrik S Järrel (m) Göran R Hedberg (m) Eva Björne (m) Lennart Fridén (m)