Oacceptabla bekvämlighetskonkurser
Mer än en tredjedel av alla konkursföretag köps tillbaka av sina gamla ägare. Under tiden fortsätter verksamheten som förut. Dessa planerade konkurser, s.k. bekvämlighetskonkurser, har nu blivit ett stort samhällsproblem, både ekonomiskt och inte minst moraliskt. Att sanera företagets dåliga ekonomi genom att försätta företaget i konkurs för att gynna sig själv är ett slag i ansiktet på alla de företagare som håller sig till gällande lagar och förordningar och kämpar för att överleva. Det konkursade företaget får efteråt en otillbörlig konkurrensfördel gentemot sina kollegor i branschen och kan i många fall utmanövrera konkurrenterna genom en prisdumpning. Detta är helt oacceptabelt och regeländring måste därför utformas så att ingen privat ekonomisk vinning kan erhållas av en sådan konkurs.
Ett sätt att begränsa just den ekonomiska vinningen kunde vara att konkursförvaltaren endast skall få sälja tillbaka egendom till en f.d. ägare efter offentligt anbudsförfarande eller vid offentlig auktion. Detta innebär sannolikt att om priset når en marknadsmässig nivå, så är egennyttan av konkursen så låg att det blir ointressant av ekonomiska skäl.
Skärpta näringsförbud
Dessutom bör man se allvarligare på de personer som har satt konkurser i system och införa näringsförbud långt tidigare än vad som sker i dag. I dag tillåts ibland fem konkurser innan näringsförbud kan inträda. Detta är alldeles för många. Redan efter andra konkursen bör samhället slå till bromsarna och starta en utredning. Om man då finner oegentligheter skall näringsförbud kunna utdömas omedelbart. Näringsförbud måste delges polisen, åklagarmyndigheten, kronofogdemyndigheten och patent- och registreringsverket (PRV) för bättre kontroll och efterlevnad. Om inte så sker urholkas själva påföljdssystemet och dess avskräckande effekt.
Bättre leverantörsskydd
Ett annat problem i sammanhanget är de s.k. domino- konkurserna. Dessa konkurser beror till stor del på att småföretagen själva är underleverantörer med innestående fordringar. Vid en konkurs betraktas dessa som mindre prioriterade och får i bästa fall dela på smulorna efter att de prioriterade fordringsägarna -- bankerna och myndigheterna -- har tagit sitt. Detta är orimligt. En rättvisare modell är exempelvis att införa ett tak på 60% för de prioriterade fordringsägarna och 40% för resterande fordringsägare. Detta skulle öka rättvisan för de svagare fordringsägarna men också minska antalet dominokonkurser.
Positiv företagsrekonstruktion
Alternativa lösningar för att undvika konkurs behövs i långt större utsträckning än vad som finns idag. Såväl gäldenär som borgenär skall kunna ansöka hos tingsrätten om företagsrekonstruktion. Om konkurs sålunda kan undvikas, skall en administrator utses för en utredning om företagets fortsatta möjligheter att leva vidare. Under rekonstruktionen skall företaget skyddas mot indrivning och andra exekutiva åtgärder från borgenärernas sida. Utredningen skall utmynna i en rekonstruktionsplan. På detta sätt ökas möjligheten till att rädda kvar fler företag och minska antalet onödiga konkurser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om återförsäljning av egendom till tidigare ägare genom auktion,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skärpning av näringsförbudsregleringen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning av näringsförbudsbesluten,
4. att riksdagen som sin mening ger regeingen till känna vad i motionen anförts om bättre skydd för leverantörsfordringar,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om obligatorisk prövning av företagsrekonstruktion innan beslut om konkurs.
Stockholm den 24 januari 1995 Eva Flyborg (fp) Bengt Harding Olson (fp)