Lönegarantilagen ändrades den 1/7 1994. I lagen står nu, att den som arbetat i ett företag som går i konkurs och som fått lönegaranti under de senaste två åren, för arbete i samma verksamhet, får ingenting. Tyvärr glömde man att skriva några anvisningar eller övergångsbestämmelser, vilket inneburit svårighet med tolkning av lagen. Praxis är att lagar inte ska gälla retroaktivt. Inför man så hårda restriktioner som i lönegarantilagen skall de naturligtvis gälla framåt i tiden, så att man ger de anställda någon chans att gardera sig mot ekonomisk katastrof.
I praktiken har det före lagändringen fungerat så här: Ett företag går i konkurs och konkursförvaltare utses. Konkursförvaltaren ser till att företaget drivs vidare, ofta av den gamla ägaren. Syftet är att skydda de tillgångar som finns i företaget och samtidigt försöka återuppbygga företaget. Den personal som finns erbjuds i många fall att fortsätta jobba, först under konkursförvaltarens ansvar och sedan för den arbetsgivare som övertar företaget. Personalen kan ju alla arbetsuppgifter och de behöver vanligtvis arbete, så de jobbar på. I den situationen går varken arbetsgivare eller den anställda via arbetsförmedlingen. Enligt den nya lagen ska de f.d. anställda anvisas det nya arbetet av arbetsförmedlingen, om man erbjuds sitt ''gamla'' jobb. Det är den möjlighet som finns för att undvika tvåårskarensen. Går man inte via Arbetsförmedlingen, riskerar man att ha jobbat gratis om även det nya företaget går i konkurs.
Med den nya lönegarantilagen försvagas också återanställningsrätten i lagen om anställningsskydd. Om man inte vill riskera att ha arbetat gratis, kan man bara kräva rätt till återanställning till sitt gamla jobb, under förutsättning att det arbetet anvisas av Arbetsförmedlingen. Hur nu en arbetare på dagens knappa arbetsmarknad skall kunna ställa några formkrav för att ta jobbet. Dessutom riskerar den som inte tar erbjudet jobb, oavsett om det anvisas via AF eller ej, att mista rätten till A-kassa.
Bland de ca 50 000 företag som gått i konkurs under de senaste tre åren finns både seriösa och mindre seriösa arbetsgivare. De mindre seriösa planerar noga sin konkurs och missbrukar lagstiftningens ev. kryphål för att klara sin ekonomiska situation med så god marginal som möjligt. Oseriösa arbetsgivare måste bemötas med skärpta regler och åtstramade möjligheter.
De seriösa arbetsgivarna har länge kämpat med en svår situation och på alla sätt försökt klara företaget till dess det bara inte går längre. De seriösa måste självklart känna samhällets stöd. Den bästa hjälp de kan få är att de mindre seriösa snarast hindras från att härja fritt. Alla de seriösa småföretag som finns, ska självklart kunna begära att få konkurrera på lika villkor och med schysta metoder. Det är förutsättningen för trygga arbeten i livskraftiga småföretag.
Det framtida arbetet bör inriktas på konkursförfarandet och tillvägagångssätten vid företagsrekonstruktioner. Då kan antalet konkurser och de därav efterföljande problemen minimeras. Förutom de sociala vinster som då uppnås för de anställda, kommer en ekonomisk vinst att göras.
Om antalet konkurser minskas och tyngdpunkten läggs på stöd till företagsrekonstruktioner kommer antalet uppsagda p.g.a. arbetsbrist då företag går i konkurs också att minska. Därmed minskas kostnaderna för det ekonomiska stödet i form av ersättning från lönegarantin, vilket då blir en vinst både för den enskilde och för staten.
Vi anser att regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om tillvägagångssätten för åtgärder som är avsedda att underlätta rekonstruktion av företag som bedöms kunna bli livskraftiga samt att kraftigt begränsa möjligheterna till missbruk av konkursförfarandet.
Utrymme kommer därmed att finnas så att ingen ställs helt utan ersättning även om samma person skulle drabbas flera gånger. Man måste komma ihåg att den anställde sällan är inblandad i någon ''planerad'' konkurs, utan den anställde ställs inför fullbordat faktum av att ha drabbats av denna situation. Vi anser att tvåårskarensen skall tas bort ur lönegarantilagen.
I dag finns ett högsta totalbelopp på 100 000 kr som utgår i lönegaranti till en anställd. Det täcker sällan den fordran av inarbetad lön, inarbetad semesterersättning och uppsägningslön som en normalinkomsttagare har. Vi anser att nivån på taket skall ses över, alternativt att reglerna ändras så att taket tas bort och i stället begränsa statens åtaganden, dels i tiden, dels i omfattning av de ersättningar som garanteras, t.ex. så att staten endast garanterar lagstadgade förmåner.
Med föreslagna åtgärder kan den totala kostnaden för staten minskas. Den kostnad som kommer att återstå bör fördelas på ett bättre sätt än i dag. Vi anser att ramarna för lönegarantins innehåll skall ses över.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ta bort tvåårskarensen ur lönegarantilagen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att se över ramarna för lönegarantins innehåll,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att begränsa möjligheterna till missbruk i konkursförfaranden,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att underlätta rekonstruktionen av företag som bedöms kunna bli livskraftiga.
Stockholm den 23 januari 1995 Kristina Nordström (s) Sven-Åke Nygårds (s)