Inkassoföretagen har i dag en särställning i Sverige. Dels är de de enda företag som tillåts arbeta med integritetskränkning som affärsidé, dels har de lagstöd för verksamheten. Dessutom, vilket är mer anmärkningsvärt, tillåts de utan eget risktagande och ekonomisk uppoffring utnyttja den statliga tvångsapparaten för sina syften. Det är därför inte konstigt att inkassobranschen, jämte utbyggnaden av fängelser, blivit en av 90-talets mest expansiva branscher. I kristider finns det alltid plats för hajar. Framför allt är det de företag som sysslar med att driva in småfordringar som gått bra på aktiebörsen. Detta indikerar att det är fel både i lagstiftningen och samhällsutvecklingen.
Grundfelet i lagstiftningen är att inkassoföretagen tillåts att, nästan gratis, utnyttja det statliga regelverket och indrivningsförfarandet, utan någon som helst motprestation. Samtidigt kan man utan betänkligheter under lagstiftningens täckmantel kränka enskilda människors heder och integritet.
Typexemplet är alla småfordringar som kan uppstå i den offentliga verksamheten. Det kan gälla hjälpmedel på lasarett, t.ex. kryckor, obetalda sjukhusräkningar vid akuta besök på barnkliniker, för att inte nämna de mest vanliga, P- böter. Parkeringsböter är ju av den karaktären att de kan vara diskutabla och i den drabbades ögon inte alltid motiverade.
Huvudproblemet ligger dock inte i olika tolkningsfrågor av vad som är rätt och fel och rimligt utan i det enorma överläge som rent parasitära inkassoföretag kan finna i lagstiftningen. Utan hänsyn till samhällsekonomi och eventuella budgetunderskott kan de tillåta sig att utnyttja hela rättsmaskineriet och statens tvångsapparat i dess fulla bredd för att knäcka en enskild individ.
Tyvärr finns det i dag mycket svaga begränsningar i lagstiftningen mot den övermakt som inkassoföretagen kan utnyttja. Därför är det inte konstigt att det blivit en lönsam bransch och att sådana företeelser kan förekomma som att inkassoföretagen lägger in anbud för att köpa in t.ex. landstingens gamla sjukhusräkningar, oftast med småbelopp i intervallet 35--125 kronor. Syftet från inkassoföretagen att komma över dessa småfordringar är naturligtvis inte primärt att driva in dessa småskulder utan att komma till en processituation där de med lagstödets hjälp kan driva in avsevärt högre belopp. Ty så fungerar lagstiftningen på detta område. Ju mindre belopp desto högre ställs kraven på betalningsmoral.
En troligen ganska enkel åtgärd för att komma tillrätta med de värsta avarterna på området är att sätta en nedre gräns för vilka småfordringar som, med statens hjälp, får drivas in. Om gränsen sätts vid t.ex. 500 kronor skulle sannolikt en stor det av belastningen på kronofogdemyndigheter och domstolar försvinna och de värsta avarterna av osund parasitär verksamhet försvinna.
En hälsosam bieffekt skulle troligen bli att en stor del av kronofogdemyndighetens arbete blev frilagd och kunde användas till mer nyttigt arbete, exempelvis till att kontrollera de stora och skrupelfria aktörernas roll i lagstiftningens gråzon. Enligt färska beräkningar ligger oindrivna skatteskulder i storleksordningen 57 miljarder kronor. Enligt vår mening är det ett rent missbruk av skattemedel att tvinga kronofogden att ägna en stor del av sin tid att driva in småskulder allt medan de stora bovarna kan gå helt fria. Faktum är att det finns exempel på att inkassoföretagen kan driva in skulder (?) på 0 (noll!) kronor med kronofogdens hjälp. Ett typexempel är den som fått en parkeringsbot och betalat den men i samma veva fått ett kravbrev med kravavgiften inbakad och efter ett par veckor betalat kravavgiften. I inkassoföretagets ögon är den personen indrivningsbar trots att skulden är noll eftersom kravavgiften betalats för sent. I nuvarande inkassolag finns inget hinder för sådan okynnes- indrivning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om sund inkassoverksamhet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en nedre beloppsgräns för rättslig indrivning av fordringar.
Stockholm den 22 januari 1995 Per Rosengren (v) Stig Sandström (v)