Den statliga lönegarantin infördes 1970. Lönegarantisystemet skall skydda arbetstagare i det utsatta läget då arbetsgivaren drabbas av konkurs. Regleringen har således stark karaktär av social skyddslagstiftning.
Denna skyddskaraktär är emellertid inte ny. Redan i 1734 års lag, HB 17 kap. tillförsäkrades ''betjänter och tjänstehjon'' samt ''annan arbetares dagpenning eller avlöning'' en god förmånsrätt vid konkurs. Detta skedde med hänsyn till arbetstagares utsatta ställning. Lönegarantireglerna har införts och förändrats i etapper. Med hänvisning till det skydd lönegarantin ger de anställda har de successivt placerats i en sämre förmånsrättsordning vid konkurs. Den nuvarande placeringen medför, att ersättning regelmässigt inte utgår för lön, eftersom exempelvis såväl förlagsinteckningar som skatter ligger före i förmånsrättsordningen.
Den 1 juli 1994 förändrades lönegarantilagen, semesterlagen och 12 § förmånsrättslagen. Dessa försämringar i kombination med tidigare försämringar i förmånsrättsordningen som skett med hänvisning till det förbättrade sociala skyddet som lånegarantilagen inneburit har fått för den enskilde arbetstagaren oacceptabla konsekvenser.
Dels kan arbetstagaren inte komma i åtnjutande av utdelning från konkursegendomen, dels har lönegarantireglerna gjorts så snäva att inte ens arbetstagarens insatser för produktivt arbete under de sista månaderna före konkursen och under uppsägningstiden kommer att kunna avlönas för arbetstagare med längre uppsägningstid än 3 månader. Från att ha tillhört den mest gynnade kategorin i arbetsgivarens konkurs, har arbetstagarnas ställning blivit sådan att de inte ens får ersättning för produktivt arbete som gynnar övriga borgenärer.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en utredning om vad i motionen anförts om löntagarnas utsatta ställning vid konkurser.
Stockholm den 20 januari 1995 Kurt Ove Johansson (s) Ingemar Josefsson (s)