Samhällets olika insatser på obeståndsområdet bör samordnas. Den nuvarande organisationen är splittrad och innebär att resurserna utnyttjas dåligt. Detta framgår bl.a. av Riksrevisionsverkets (RRV) rapport om bristerna i den statliga tillsynen vid konkurser.
Någon egentlig samordning av samhällsinsatserna har inte skett hitintills. Konkurserna handläggs vid tingsrätterna. Tillsynsenheter hos kronofogdemyndigheten granskar konkursförvaltarnas arbete. Kronofogden är ansvarig för steg två vid skuldsanering av privatpersoner. Företagsrekonstruktion som utgör en form av sanering av företags skulder avses hanteras av tingsrätterna. Lönegarantin handläggs av konkursförvaltarna medan länsstyrelserna alltjämt sköter utbetalningarna.
En självständig obeståndsmyndighet bör därför inrättas med uppgift att sköta konkurs- och ackordsärenden, frågor om företagsrekonstruktion och skuldsanering samt hanteringen av lönegarantin. En sådan myndighet skulle kraftfullt effektivisera hela verksamheten och särskilt samhällets bekämpning av den ekonomiska brottsligheten.
Inrättandet av en sådan myndighet skulle dessutom innebära en besparing på omkring 50 miljoner kr för staten och minskade konkursförluster för fordringsägarna.
Det är mot den här bakgrunden uppenbart att det skulle stå mycket att vinna med en samordning av samhällets insatser på obeståndsområdet. Den nu föreslagna reformen skulle medföra en bättre hantering av obeståndsmål och saneringsärenden till en lägre kostnad för både samhället och staten. I sin tur skulle detta leda till minskade konkursförluster för borgenärerna vilket ytterst är till godo för hela näringslivet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en myndighet för obeståndsmål och skuldsaneringsärenden.
Stockholm den 17 januari 1995 Bengt Harding Olson (fp)