Hög tid att avskaffa skatteprivilegiet
Redan år 1969 framhöll den då arbetande lagberedningen i betänkandet Utsökningsrätt IX, Förmånsrättsordningen m.m. (SOU 1969:5), som kom att ligga till grund för ny lagstiftning på området, att förmånsrätten för skatter var av underordnad betydelse för det allmänna, att skatteprivilegiet från de oprioriterade borgenärernas synpunkt innebar en diskriminering som inte var sakligt grundad och att hinder mot dess avskaffande inte kunde anses föreligga av hänsyn till gäldenärerna. Den dåvarande chefen för Justitiedepartementet uttalade i prop. 1970:142 med förslag till ny förmånsrättslag att han godtog utgångspunkten att alla borgenärer skulle behandlas lika men att fordringar borde ges förmånsrätt till betalning om verkligt starka skäl förelåg. Departementschefen konstaterade att starka skäl stödde förmånsrätten för skatter och allmänna avgifter. Bl.a. anfördes att skatteprivilegiet kompenserade det underläge som staten hade vid uppbörd och indrivning jämfört med annan fordringsbevakning. Skatteprivilegiet hade enligt departementschefen också betydelse som hjälpmedel för utmätningsmannen i hans arbete. Dessutom var förmånsrätten motiverad av hänsyn till skattemoralen.
Därefter har frågan om skatteprivilegiets berättigande varit föremål för överväganden vid ett flertal tillfällen. Nu senast av Insolvensutredningen som i sitt slutbetänkande Lag om företagsrekonstruktion (SOU 1992:113) föreslog att skatteprivilegiet skulle avskaffas. Vi var många som förväntade oss att förslaget skulle hörsammas. Så skedde emellertid inte. För Moderata Samlingspartiet är det därför angeläget att på nytt aktualisera kravet på att skatteprivilegiet avskaffas.
Bland de skäl som i olika sammanhang förts fram för slopandet vill vi fästa särskild uppmärksamhet på två. Det ena är önskemålet att stärka leverantörernas ställning eftersom den nuvarande ordningen leder till att leverantörerna, som har minst möjlighet att förutse konkurser, får bära huvuddelen av förlusterna i händelse av konkurs. Om leverantörsfordringar likställs med skattefordringar kan följdkonkurser undvikas, därmed också arbetslöshet och förluster för bl.a. statens skattekrav.
Det andra skälet är att skattemyndigheterna varje år granskar bolagens redovisningar och därtill fogat redovisningsmaterial i samband med den allmänna självdeklarationen, och vidare att kronofogdemyndigheterna numera kan följa alla förfallna skattefordringar och alla begärda utmätningar och handräckningar. Genom kronofogdemyndigheterna har staten tillgång till ett effektivt informations- och varningssystem och är därför genom skattemyndighetens och sin egna information den borgenär som är bäst skickad att snabbt tolka varningssignaler från ett företag med ekonomiska bekymmer. Staten får härigenom också bäst inblick i en gäldernärs betalningsförmåga. En borgenär med möjlighet till sådana insikter måste givetvis bära ansvaret för att ingripande sker på ett tidigt stadium vid betalningssvårigheter. För oss framstår det som stötande att staten som är bäst rustad -- och som också har de bästa förutsättningarna för att bära förlusterna -- skall kunna vältra över ansvaret på leverantörerna.
Ett mer jämbördigt regelsystem för samtliga fordringsägare, inklusive staten, skulle vara till fördel för alla parter. Om staten tvingades att bevaka sina fordringar på samma villkor som övriga fordringsägare skulle oseriös företagsamhet sannolikt kunna upptäckas betydligt snabbare än vad som sker idag. I detta sammanhang vill vi fästa uppmärksamhet på ett uttalande av den nuvarande justitieministern i riksdagen i november 1994 då hon utlovade en samlad strategi mot den ekonomiska brottsligheten. Enligt vår mening skulle justitieministern kunna lämna ett viktigt bidrag till kampen mot den ekonomiska brottsligheten genom att avskaffa skatteprivilegiet.
Mot denna bakgrund anser vi att det är rimligt att förvänta sig att regeringen redan under 1995 presenterar förslag till ändring i förmånsrättslagen om att avskaffa skatteprivilegiet.
Förmånsrätt för lönefordringar
En allmän strävan för företag i svårigheter bör enligt vår mening vara att hellre söka nya förutsättningar för att fortsätta verksamheten än att gå i konkurs. Möjligheten till rekonstruktion av företag, som lagen om företagsrekonstruktion kommer att ge, är ett mycket viktigt instrument som kommer att gagna alla: borgenärer, anställda och ägare.
Avgörande för att rekonstruktionsförsöket skall lyckas är att de anställda medverkar. Den anställdes löneanspråk för den närmaste tiden skall därför belasta företaget med bästa rätt. Personalens löneanspråk har i dag förmånsrätt efter företagshypotek och skattefordringar.
Vi anser att lönefordringar avseende en kortare tid skall få bättre förmånsrätt än företagshypotek. Grundförutsättningen för fortsatt drift och rekonstruktion är ju att det finns tillgång till personal när rekonstruktionen inleds. Det är därför, enligt vår mening, väl motiverat att denna lönebelastning går före företagshypotekshavarens intressen.
När det gäller frågan om hur lång tid lönerna skall ha denna prioritetsställning bör hänsyn tas till den tid som en rekonstruktör i allmänhet kan tänkas behöva för att ta ställning till hur en verksamhet skall rekonstrueras. Det ligger dock i alla inblandades intresse att den tidsperiod som kan komma i fråga måste vara relativt kort.
Företagshypotekets omfattning
Oavsett hur denna motion behandlas bör redan slopandet av förmånsrätten för skattefordringar föra med sig att kassa- och banktillgodohavanden omfattas av företagshypotek. I rättspraxis finns exempel på att nuvarande ordning medfört gränsdragningsproblem. Eftersom det var hänsyn till förmånsrätten för skattefordringar som föranledde undantaget i gällande rätt från principen att företagshypotek skall gälla i all gäldenärens egendom, är tiden nu mogen att slopa undantaget för kassa- och banktillgodohavanden.
Det torde ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring av förmånsrättslagen (1970:979) i enlighet vad som anförts i motionen om förmånsrätt för skattefordringar,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändring av förmånsrättslagen (1970:979) i enlighet med vad som anförts i motionen om förmånsrätt för lönefordringar,
3. att riksdagen beslutar om ändring i lagen (1984:649) om företagshypotek i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 12 januari 1995 Rolf Dahlberg (m) Stig Rindborg (m) Birgit Henriksson (m) Henrik S Järrel (m) Göran R Hedberg (m) Eva Björne (m) Lennart Fridén (m)