Propositionen slår fast målet för turistpolitiken i syfte att öka Sveriges attraktionskraft som turistland och skapa en långsiktig turistnäring som även på sikt är konkurrenskraftig.
I propositionen föreslås en ökad samordning mellan de sektorer som har betydelse för turistnäringens långsiktiga utvecklingsmöjligheter samt att en ökad samverkan kommer till stånd mellan staten och turistnäringens företag.
Inom ramen för en långsiktigt hållbar turistpolitik bör möjligheten finnas för skapande av en konkurrenskraftig turistnäring. En viktig faktor är också att en fullt utvecklad turistnäring har en mycket stor regionalpolitisk betydelse för vårt land.
Vi vet av erfarenhet att det som lockar turister från andra länder till Sverige är möjligheten att här kunna uppleva våra sevärdheter av kulturell och naturnära karaktär. Man vill med andra ord se och uppleva våra museer, utställningar, kulturbyggnader, alltså ta del av vårt historiska och kulturella arv.
I den internationella utredningen ''Vår andes stämma -- och andras'' fastslår man bland annat betydelsen av ett projekt avseende vallonbruken i Uppland. Utredningen slår också fast betydelsen av att driva ett sådant projekt involverat i andra verksamheter. För Ekomuseum Bergslagen faller en sådan verksamhet sig helt naturlig genom sin anknytning till bergshanteringen, som också utredningen föreslår.
Ekomuseum Bergslagen utgör en stor potential kulturism i dag. Men vi vet samtidigt att ges Ekomuseum Bergslagen möjlighet till utvidgade marknadsföringsinsatser, så kommer de internationella besöken att öka avsevärt. Det Ekomuseum Bergslagen redan i dag kan ge besökarna är av en internationellt sett mycket hög och unik kvalitet. Flera av besöksmiljöerna är världsunika.
Ekomuseum Bergslagen är bevis på en mycket central kultursatsning i en bygd som kännetecknas av bergs- och järnhantering under århundranden. Ett ekomuseum är ett instrument som formas och skapas av lokala institutioner och invånare tillsammans. Institutionerna bidrar med experter och andra resurser som de har. Invånarna bidrar med sin entusiasm, kunskap, ambition och inte minst ideellt arbete. Ekomuseet är den spegelbild i vilken invånarna upptäcker sin avbild, söker en förklaring till det land de tillhör och det folk som levt där tidigare under många generationer. Denna spegel håller befolkningen upp för besökarna för att skapa förståelse och respekt för sitt och tidigare generationers arbete, tradition och identitet, men också för att ge besökarna en unik upplevelse.
Som motionärer vill vi belysa vilka möjligheter och vilken framtida potential som finns inom Ekomuseum för att utveckla vår turism. De miljöer som Ekomuseum kan uppvisa runt om i Bergslagen utgör helt unika och aldrig tidigare upplevda sevärdheter, inte bara för internationella besökare utan även inhemska. Ett Ekomuseum sammankopplat med de unika miljöer som finns inom vallonbruken i Uppland i den anda som utredningen ''Vår andes stämma -- och andras'' anger, skulle än mer förstärka möjligheterna till en positiv utveckling för Sverige som ett framtida turistland. Detta mål skulle kunna uppnås om Ekomuseum i ett gemensamt projekt med vallonbruken i Uppland blev föremål för en övergripande marknadsföring utomlands, som föreslås i propositionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kultur- och turismprojektet samt marknadsföring utomlands.
Stockholm den 7 april 1995 Sven-Erik Österberg (s) Göran Magnusson (s) Margareta Israelsson (s) Per Erik Granström (s)