Regeringen har i budgetpropositionen väsentligt minskat de statliga anslagen till turismfrämjande åtgärder. Detta kan övergångsvis accepteras med hänvisning till det statsfinansiella läget. Det är dock min grundläggande uppfattning att turismens stora ekonomiska betydelse för Sverige, Sveriges tredje största exportnäring, ur nationell synpunkt motiverar större statliga insatser än vad som nu föreslås. I propositionen redovisas förslag till hur insatserna skall organisatoriskt hanteras. Ingenting sägs om hur tillgängliga medel skall användas.
Den i propositionen föreslagna myndigheten kommer enligt min mening att medverka till att staten på ett bättre sätt utnyttjar sina begränsade resurser dels inom verksamheter som staten har ett primärt ansvar för dels för insatser i samverkan med näringen. Det är enligt min mening väsentligt att information om Sverige i utlandet drivs långsiktigt och samordnat.
Det är viktigt att samarbetet mellan UD, Svenska institutet, Sveriges Exportråd m.fl. även kommer att omfatta informationen om Sverige som turistland. Nämnden för Sverigeinformation i utlandet, NSU, bör ges sådana förutsättningar att en rationell samordning kan ske avseende lokaler, teknik och pressinformation så att insatserna optimeras. Då redaktionell text är särskilt betydelsefull som påverkansmedel bör pressbearbetningen ges hög prioritet och ske i samverkan med de lokala och regionala turistorganisationerna som har produkter som uppfyller marknadens krav på kvalitet m.m.
De återstående statliga resurser som avsätts för marknadsföring av Sverige som turistland bör inriktas på marknader med stor betalningsförmåga och som attraheras av det svenska kultur- och naturutbudet. Insatserna bör särskilt inriktas på besökare som kan komma före och efter traditionell turistsäsong samt på marknadsföring av de småskaliga produkter som utvecklas över hela landet.
Staten har ansvar för en samlad övergripande kunskap om turismens betydelse, krav och effekter. Trots detta saknas det fasta forskningsresurser för Sveriges tredje största exportnäring medan andra väletablerade äldre näringar främjas med mycket betydande insatser. Denna brist på balans avseende de statliga forskningsresursernas fördelning måste rättas till.
Inom ramen för EU-samarbetet, bl.a. i mål 6, kommer betydande satsningar att göras på kunskapsutveckling inom turistområdet. Genomförande och uppföljning kommer i många fall att beröra Institutionen för turismvetenskap vid Mitthögskolan och andra organisationer i Östersund. Det är därför rationellt att en nationell funktion för kunskapsinsamling och analys inom turistområdet lokaliseras till Östersund. De betydligt ökade forskningsresurserna som enligt min mening av nationalekonomiska skäl nu bör tillföras turism- och resesektorn kan med fördel lokaliseras till Institutionen för turismvetenskap och andra institutioner vid Mitthögskolan. Detta skulle också väsentligt stärka Sveriges möjligheter att få del av de resurser som EU-samarbetet ger möjlighet till.
Det är väsentligt att utnyttjandet av allemansrätten noga följs så att ett överutnyttjande till men för såväl inhemsk som utländsk turism kan undvikas. Särskilda forsknings- och uppföljningsinsatser bör ske. Också en sådan verksamhet kan lämpligen drivas med medfinansiering från den europeiska unionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användningen av de statliga resurser som avsätts för marknadsföring av Sverige som turistland,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fasta forskningsresurser för turismforskning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser för att hindra att allemansrätten överutnyttjas av såväl inhemsk som utländsk turism.
Stockholm den 7 april 1995 Sigge Godin (fp)