Turismen som näring har ökat i betydelse. För enskilda områden har tillväxten de senaste 20--25 åren varit mycket kraftig. Vintersportområden som Sälen och Åre är kända exempel på detta. I takt med att arbetstillfällen minskat inom basnäringarna i området har intresset för turistiska satsningar växt.
Inom EU:s mål 6-område finns idag en mängd företag inom turistbranschen och ett brett utbud av aktiviteter inriktade på turister och kategorin konferens- och företagsgäster. Företagen återfinns i första hand inom fjällområdena. Mål 6-området utgör ur turistisk synvinkel ett mångskiftande geografiskt område. Inom området finns miljöer med mycket hög dragningskraft på olika typer av besökare. Exempel på populära aktiviteter i de miljöerna är vintersport, fiske, jakt, fjällvandringar och annan naturturism. För delar av turismen med den inriktningen finns de mest besökta målen i landet inom området. Samtidigt rymmer området delar med svagt utvecklad turism.
Undersökningar har visat att de flesta företag, företag med anknytning till turismen, saknar resurser att marknadsföra sig enskilt. Olika former av samverkan har utvecklats mellan aktörer som i andra sammanhang kan vara konkurrenter. Liksom i andra delar av landet är samhället också engagerat i marknadsföring och information, ofta genom kommunala organ och med stöd av regionala aktörer.
Betydande insatser, inte minst från samhällets sida, har medfört att det idag finns ett antal såväl små som stora turistanläggningar inom området. Med hänsyn till områdets geografiska omfattning och naturliga resurser finns det dock fortfarande en betydande potential för ytterligare utbyggnad av turismen. Kapacitetsutnyttjandet hos befintliga anläggningar kan utökas genom säsongsförlängande åtgärder och antalet deltagare vid olika arrangemang är möjligt att utökas i många fall.
Den småskaliga landsbygdsturismen har inte lyckats skaffa sig en egen identitet, profil och tradition. Jämfört med förhållandena i många andra länder är verksamheten i Sverige av liten omfattning och svagt utvecklad. En förklaring till dagens situation är att den småskaliga landsbygdsturismen inte hanteras som en ''egen bransch'' utifrån sina egna producent- och marknadskrav utan tillsammans med annan turistisk verksamhet eller som isolerade småprojekt. Därmed har den svårt att hävda sina intressen och blir ofta något som tas med i marginalen, ofta i sammanhang där den inte hör hemma.
Om den småskaliga landsbygdsturismen ska kunna lyftas fram och utvecklas på ett positivt sätt krävs en helhjärtad insats som specifikt inriktas just mot denna verksamhet och där kan samla och utveckla kompetens och erfarenheter. Detta kan förmodligen endast ske om de organ som har intressen i att landsbygdsturismen utvecklas samordnar sig till en målmedveten insats.
Målsättningen ska vara att utveckla olika former av turistisk besöksverksamhet som i sig själv ska generera ekonomisk aktivitet samt skapa en bas för PR-insatser för landsbygden.
Inriktningen ska vara att välja ut produkter och miljöer som har intresse av turismverksamhet och har kommit en bit på väg, dvs att vidareutveckla det bästa som finns idag, skapa förebilder och bygga upp kompetens som sedan kan förmedlas vidare till andra som vill följa efter.
Mycket görs och har gjorts för den småskaliga landsbygdsturismen, t ex bondgårdsturism, sameturism, levande fäbodar m m. Det finns behov av att samla upp allt detta arbete på ett nationellt plan -- ett programarbete som ger bygdeturismen status och profil. Programarbetet bör innehålla både produktutveckling och marknadsföring -- en nationell katalog för bygdeturismen i Sverige på samma sätt som norrmännen lyckats samla sitt utbud. Arbetet bör organiseras så att de enskilda brukarna och deras intresseorgan får ett direkt inflytande.
Östersund håller på att utvecklas till ett nationellt kunskapscentrum för turism. Där har högskolan som enda högskola/universitet i landet inrättat en institution för turismvetenskap. Hit koncentreras nu resurser och kompetens från olika fackområden, informationsteknologi, beteendevetenskap, ekonomi m m som erfordras för analyser av och utvecklingsinsatser för turism.
I Östersund finns idag den samlade kunskap som krävs för att lyfta fram och vidareutveckla bl a den småskaliga bygdeturismen. Mitthögskolan är den enda högskola som ligger inom målområde 6. Detta i kombination med dess speciella inriktning stärker möjligheterna att spela en viktig roll i sammanhanget. Mitthögskolan har med sina satsningar på ekoteknik, skogsteknik, turism, småföretagande och distansutbildning goda möjligheter att driva nya projekt inom ramen för mål 6-stödet. EU har avsatt omkring 400 miljoner kronor per år de närmaste fem åren till det som definierats som målområde 6. Lika mycket skall riksdag och regering skjuta till. De program som både Mitthögskolan och länsstyrelsen m fl intressenter snart skall presentera kommer dessutom att skapa nya förutsättningar för forskning och kompetensutveckling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett nationellt program för den småskaliga bygdeturismen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Mitthögskolans nyckelposition avseende EU-målområde 6.1
Stockholm den 25 januari 1995 Ulf Björklund (kds) 1 Yrkande 2 hänvisat till AU.