Turismen är en av de största näringarna i Sverige. Verksamheten omsätter ca 100 miljarder kronor per år varav ungefär 20 miljarder härstammar från utländsk turism. Trots den svaga kronkursen visar resevalutahandeln ett negativt netto som enligt konjunkturinstitutets prognos för 1995 beräknas uppgå till knappt 17 miljarder kronor. Vi anser att Sverige bl.a. genom en mer målmedveten turistpolitik borde kunna förbättra detta utfall. Vänsterpartiet delar regeringens uppfattning om turistpolitikens betydelse när det gäller att befrämja andra övergripande politiska mål, t.ex. regional balans, ökad sysselsättning och ett rikt kulturliv. Framför allt bör småföretagens verksamhet i glesbygdsregionerna befrämjas. Stor vikt bör också läggas vid möjligheter till rekreation och ett rikt friluftsliv i alla regioner i landet -- inte bara för turister utan också för den bofasta befolkningen. Våra kulturinstitutioner, t.ex. länsmuseerna, bör kunna fylla viktiga turistpolitiska uppgifter.
Vänsterpartiet kan dock inte dela regeringens uppfattning att två parallella statliga organisationer skall inrättas för att befrämja turistnäringen. Vi anser att resurserna bör koncentreras till den föreslagna turistmyndigheten och att denna myndighet följaktligen också bör få ansvaret för att marknadsföra Sverige som turistmål utomlands. Det kan inte heller vara några större svårigheter för en sådan myndighet att utveckla ett nära samarbete med de delar av näringslivet som är engagerade i turistverksamheten. Det ligger i de enskilda företagens intressen att samverka med den nya turistpolitiska myndigheten. Den i propositionen föreslagna modellen att inrätta ett separat bolag för marknadsföringsuppgifter verkar mindre ändamålsenlig; den splittrar resurser och funktioner och bidrar till onödig byråkrati.
Vi anser också att turistpolitiken måste kopplas tydligare till sysselsättnings- och regionalpolitiken. En expansiv turistnäring kommer i större utsträckning än i dag att efterfråga t.ex. guider med språkkunskaper, lokalt kulturengagemang och allmänna kunskaper om Sveriges utveckling i kulturellt och politiskt avseende. Delar av det reservationsanslag på 99 miljoner som i budgetpropositionen föreslogs för turistfrämjande åtgärder kan med fördel utnyttjas för att anställa och utbilda ungdomar som guider för utländska turister. Denna verksamhet skulle med fördel kunna utvecklas utifrån våra länsmuseer. Vi föreslår därför att länsmuseerna tillförs extra resurser för att utveckla en mer målmedveten turisttillvänd verksamhet -- bl.a. genom att anställa arbetslösa ungdomar med språkkunskaper och kulturengagemang, t.ex. som alu-arbetare eller ungdomspraktikanter. Den utbildning som behövs bör också kunna erhållas vid dessa museer, vars personal i allmänhet besitter en mycket bred kompetens. Länsmuseerna bör få ytterligare medel som kan omfördelas från statens anslag till länsstyrelsernas näringslivsutvecklande verksamhet (A1. Länsstyrelserna m.m.). Förutom att befrämja turismen i allmänhet skulle den här verksamheten kunna bidra till att sysselsätta arbetslösa ungdomar och samtidigt befrämja kulturinstitutioner i olika landsändar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det olämpliga i att inrätta ett separat statligt bolag för marknadsföring av Sverige som turistland,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheten att engagera arbetslösa ungdomar i turistfrämjande verksamhet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att turistpolitiken bör bidra till ökad regional balans vad gäller sysselsättning, rekreation och kulturupplevelser.
Stockholm den 6 april 1995 Charlotta L Bjälkebring (v) Johan Lönnroth (v) Tanja Linderborg (v) Björn Samuelson (v)