I förordningen om statsbidrag till folkbildningen (1991:977) står det i 8 §:
Studiecirkelverksamhet med gemensamma, planmässigt bedrivna studier skall utgöra basen för verksamheten. I varje studiecirkel eller kulturaktivitet skall det finnas en ledare som är godkänd av en lokal studieförbundsavdelning.
Dessa bestämmelserna tycks förhindra att studieförbunden skall kunna erbjuda distanscirklar, dvs. grupper av studerande, som förutom att regelbundet träffas också är uppkopplade i ett datanät. Då kan de t.ex. söka information i olika databaser, kommunicera med experter inom sitt ämnesområde och utbyta idéer och tankar mellan sammankomsterna. Kvalitetskravet på bra ledare behöver inte eftersättas när nya cirkelformer öppnar sig.
I detta IT-tidevarv, denna tid när resultaten av informationsteknologins utveckling snabbt sprids till allt fler svenska hem, vore en ändring som den föreslagna en bra möjlighet för studieförbunden att knyta till sig nya deltagargenerationer. Andra som kan tänkas vara intresserade är personer med oregelbundna arbetstider, de som inte alltid arbetar på hemorten, personer som har svårt att förflytta sig eller som bor i glesbygd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att tillåta distanscirklar inom folkbildningen.
Stockholm den 20 januari 1995 Jan Backman (m) Henrik S Järrel (m)