Den gamla klosterkyrkan i Varnhem är en riksklenod. Klostret var det medeltida Sveriges största munkkloster och en av landets både kulturellt, ekonomiskt, socialt och politiskt mest betydelsefulla institutioner under medeltiden.
Varnhems klosterkyrka är, som medeltidsbyggnad och klosterkyrka, ett av de få internationellt uppmärksammade svenska byggnadsverken. Kyrkan är gravkyrka för minst tre medeltida kungar, för hertigar liksom för riksråd och riddare. I klosterkyrkan finns också gravplatsen för huvudstadens grundare, riksföreståndaren Birger jarl.
Med sin längd på nästan 70 meter är Varnhems klosterkyrka idag en av landets största medeltida landsbygdskyrkor. I dess murar döljs delar av en 800 år gammal kyrka. Det specifika med kyrkan är emellertid dess helt unika medeltida interiör. Bortsett från den mycket värdefulla inredningen från 1600-talet ser kyrkorummet idag ut som när kyrkan invigdes på 1260-talet.
Att kyrkan är så väl bevarad kan tillskrivas omfattande restaureringsarbeten vid mitten av 1600-talet av rikskanslern och greven Magnus Gabriel de la Gardie. Redan 1641 anmodade sålunda regeringen landshövdingen att lägga om kyrkans tak ''efter som det wore stor skada samma kyrkia alldeles att förfalla låtha, uthi betrachtande af den sköne byggningh''.
Den från 1600-talet härrörande inredningen har som konsthistoriska och kulturhistoriska höjdpunkter den praktfulla predikstolen, altaruppsatsen, kungs- och drottningstolarna och förrummet till rikskanslerns gravkammare med grevens och hans gemåls praktfulla kistor.
Just byggnadens högklassiga och ömtåliga inredning ställer särskilda antikvariska krav på underhåll och skötsel och klassificeras av de antikvariska myndigheterna som ''synnerligen angeläget att bevara''.
Varnhems pastorat, med inte fullt 2 400 invånare, har trots sin litenhet fått sig anförtrott vården av denna unika nationalhelgedom med katedralkaraktär samt ytterligare tre kyrkor av medeltida ursprung.
Dryga underhållskostnader
Klosterkyrkan har förts till samma grupp som våra medeltida domkyrkor, vilket innebär att pastoratet kan få statsbidrag till viktiga underhållskostnader. Vid det senaste stora underhållsarbetet på kyrkan fick pastoratet ett statsbidrag på 1 300 000 kr, men kostnaden blev ca 2,3 miljoner kronor. Arbetena skedde före samfällighetsbildningen och Varnhems församling fick ta lån, som fortfarande kostar samfälligheten ca 100 000 kr per år i ränta och amortering.
Den nämnda bidragsmöjligheten gäller underhållsarbeten, som Riksantikvarieämbetet anser nödvändiga. Driftskostnaderna faller helt på den kyrkliga samfälligheten. Särskilt kostnadskrävande är uppvärmning, försäkringar, säkerhetsanordningar och skötsel av klosterruinen.
Varnhems kyrkliga samfällighet tillkom den 1 januari 1992. Då hade församlingarna och pastoratet sedan länge förberett ett samgående. Man enades om en gemensam skattesats, och en långsiktig plan för investeringar och underhåll gjordes upp. Regelbundna avsättningar gjordes till en investeringsfond i Varnhems församling och pastorat, från mitten av 80-talet och fram till 1994.
Efter cirka tio års sparande och förberedelser bygger samfälligheten nu en pastorsexpedition kombinerad med ett församlingshem i Varnhem. Denna investering var ofrånkomlig av många orsaker -- inte minst som en följd av de krav som just staten själv ställde på arbetsmiljöns utformning -- och kunde inte längre skjutas på framtiden. Investeringsbeslutet fattades i april 1994 och arbetena påbörjades i september. Flera andra skäl samverkade till att detta beslut kunde fattas. Byggkostnaderna hade sjunkit radikalt och läget på länets arbetsmarknad var sådant att denna byggnation bidrog till att lindra arbetslösheten. Det utförs sålunda som ett kyrkokommunalt beredskapsarbete.
Parallellt härmed ansökte samfälligheten om extra skatteutjämningsbidrag för år 1995 hos Kyrkofonden, som dock beslutade att avslå framställningen. Kyrkofonden gjorde bedömningen att samfällighetens ekonomiska ställning var god -- d.v.s. innan investeringsbeslutet hade fattats. Men uppbyggnaden av investeringsfonden hade ju ett specifikt mål: nämligen att överhuvudtaget möjliggöra en finansiering av den ofrånkomliga investeringen. Nu har pengarna satts in i byggnationen, och inkomsträntorna på det samlade kapitalet (3,2 miljoner kronor) byts mot räntekostnader på upplånat kapital på drygt detta belopp. Den ekonomiska ställningen har således drastiskt försämrats.
Skatteindragning vållar kris
För Varnhems kyrkliga samfällighet vållar genomförandet av regeringens förslag till indragning av skattemedel en svår ekonomisk kris, även om det generellt sett kan finnas samhällsekonomiska motiv för indragningen.
Kyrkofonden ansåg sig, som förut nämnts, inte kunna ge Varnhems kyrkliga samfällighet extra utjämningsbidrag för 1995. Kyrkofondens beslut kan inte överklagas, men genom riksdagens beslut om reducering av skatteintäkter har frågan kommit i ett drastiskt försämrat läge, vilket borde kunna motivera en omprövning. Regeringen har emellertid anfört i den aktuella propositionen att staten har en vilja att motverka de behov av skattehöjningar, som i viss utsträckning kan uppstå efter indragningen, genom att beakta detta vid fastställelse av fondens budget för 1995.
Varnhems pastorat ligger i en högskattekommun, som dessutom 1995 ytterligare höjer skatten. Samfällighetens skattesats är redan kr 1:95 -- en höjning skulle med säkerhet få mycket negativa konsekvenser. Efter mycket gnetande och utnyttjande av de små reserver som fanns för att överbrygga ''krisåren 1995 och 1996'' lyckades dock kyrkorådet lägga fram en budget med oförändrad skattesats. Budgeten innebär dock att andra och från kulturhistoriska utgångspunkter särskilt angelägna underhållsarbeten måste skjutas på framtiden. Kyrkorådet nödgades inse att en höjning av skattesatsen skulle få mycket negativa konsekvenser för hushållens ekonomi.
Om det inte går att medge dispens från skatteindragningen i detta enskilda fall, måste Varnhems kyrkliga samfällighet likväl få möjlighet till kompensation -- exempelvis på det sätt som regeringen antydde i propositionen -- genom extra tillskott av utjämningsbidrag från Kyrkofonden.
Forntid -- framtid -- nutids ansvar
Med hänsyn till kyrkans karaktär av riksklenod borde staten, liksom den gjorde på 1600-talet, anvisa mer framgångsrika vägar till lösningar av bestående värde för framtiden. Riksantikvarieämbetet delar denna uppfattning, men saknar medel att anslå för dylika underhållsarbeten. Normalt är det endast landets domkyrkor som får sådana statsbidrag (anslagsposten: Bidrag till restaurering av äldre domkyrkor). Emellertid har undantag gjorts tidigare, nämligen för de båda klosterkyrkorna i Vadstena och Varnhem på grund av deras stora kulturhistoriska värde.
Det är särskilt angeläget att staten snarast utformar en principlösning för finansieringen av underhållet till en så historiskt värdefull riksklenod av den rang som Varnhems klosterkyrka representerar. Enligt min mening bör finansiering av underhållsåtgärder som Riksantikvarieämbetet, d.v.s. staten själv, föreskriver kunna ske permanent från en anslagspost inom Civildepartementets huvudtitel.
Det är av största vikt för Varnhems kyrkliga samfällighet att kunna planera för ett genomförande av de oundgängligen nödvändiga restaurerings- och underhållsåtgärder som förestår. Denna planering måste bli långsiktig istället för att göras för ett budgetår i taget. Värdet av en långsiktig planering för nämnda åtgärder har stor betydelse även från rent ekonomiska utgångspunkter. Således måste staten göra sådana utfästelser som kan svara mot ett kontinuerligt avsvarstagande för en riksangelägenhet, i det här fallet den kulturhistoriska klenod som klosterkyrkan i Varnhem utgör.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om finansieringen av kostnaderna för underhållet av Varnhems klosterkyrka.
Stockholm den 12 januari 1995 Sten Svensson (m)