Ungdomars framtidstro formas i stor utsträckning av deras framtidsutsikter. En positiv framtidstro motiverar engagemang, utbildning, ansvar och stimulerar till delaktighet i samhället. Brist på framtidstro och på de egna möjligheterna att skapa ett gott liv för sig själva och sina närmaste leder lika osvikligt till brist på engagemang och ansvarstagande. Att hitta vägar för att ge våra ungdomar framtidstro och vilja till engagemang är därför en uppgift för hela samhället.
När identiteten formas behövs nära och varma relationer med vuxna människor som är mogna att tåla konflikter och frigörelseprocesser utan att svika. Föräldrar behöver stöd i sin roll för att orka med det civilkurage som krävs för den uppgiften. För att kunna bryta sig loss och bli en självständig individ måste man ha något att bryta sig loss ifrån. Idag saknar tyvärr många ungdomar vuxna i sin närhet som orkar, har tid och vilja att vara den trygghetsfaktor som är en förutsättning för frigörelseprocessen och identitetsskapandet. Det är en av förklaringarna till den rotlöshet och det utanförskap som många ungdomar ger uttryck för idag. Samtidigt som ungdomar tydligt uttrycker att de vill ha mer kontakt med vuxna sitter äldre människor ofta isolerade utan kontakt ens med sina närmaste Större gemenskap mellan generationerna, inte bara mellan föräldrar och barn utan i alla olika miljöer i samhället är en viktig förutsättning för att öka ungdomarnas möjligheter att utveckla självkänsla och stark identitet. Därför måste olika åtgärder vidtas för att bryta generationssegregationen genom att samvaron mellan generationerna underlättas.
En annan viktig faktor för identitetsskapandet är känslan av kontinuitet. Den stöds av ett allmänt accepterat normsystem för hur samverkan mellan människorna i ett samhälle ska fungera. En etik som betonar alla människors lika värde och det personliga ansvaret för sig själv och sina medmänniskor är en viktig grund när en ung människa söker fast förankring i en snabbt föränderlig omvärld. Samtidigt som etiken och normsystemet syftar till fasthet och skydd av varje individ måste det inspirera till utveckling av personligheten, till initiativ och nytänkande, till vilja att ta ansvar för allt större både personliga och gemensamma uppgifter. Också i upplevelsen av förändring behöver man en referensram, en trygghet i att man kan lita på både medmänniskors och det offentligas handlande.
De flesta av de beslut som fattas av politiker och av offentlig förvaltning påverkar också, direkt eller indirekt, ungdomarnas framtidsutsikter. Miljöpolitiska beslut bestämmer deras framtida livsbetingelser, beslut inom näringspolitikens område påverkar chanserna att få jobb, hur ekonomin hanteras får effekter för framtida skatteuttag och bidragssystem, skolpolitikens utformning påverkar deras dagliga liv mycket påtagligt. Det finns ett stort behov av samordning av de insatser som görs för ungdomar på olika nivåer i samhället. Risken är annars stor att de inte får avsedd effekt. Det gäller inte minst ungdomar som har behov av särskilda insatser.
Den förra regeringen blev den första att presentera en samlad proposition om ungdomspolitik. I den angavs sex riktlinjer för ungdomspolitiken, vilka riksdagen sedan ställde sig bakom. Riktlinjerna ska ge vägledning för statliga och kommunala insatser för ungdomar. Eftersom ungdomsfrågor berör flera olika områden är det viktigt att man samverkar över traditionella gränser både mellan olika offentliga myndigheter och förvaltningar och mellan förvaltningar och ideella krafter i samhället. Ungdomarna själva är den viktigaste resursen i allt utvecklingsarbete och det måste därför utgå från ungdomarnas perspektiv.
Riksdagen beslutade om följande riktlinjer för ungdomspolitiken:
Stödjande insatser. De offentliga insatserna för ungdomar bör i första hand vara stödjande och bygga på ungdomars, föräldrars och andra närståendes engagemang.
Helhetssyn. Åtgärder inom olika områden skall präglas av en helhetssyn på ungdomars situation och utgå från ett ungdomsperspektiv.
Goda uppväxtvillkor. Alla ungdomar skall ha rätt till goda uppväxtvillkor som tillgodoser både behovet av trygghet och av personlig utveckling.
Etablering i vuxensamhället. Ungdomar skall ges goda förutsättningar att etablera sig som vuxna och göra egna val.
Främja ansvarstagande. Ungdomars personliga ansvarstagande, medmänsklighet, delaktighet och inflytande skall främjas.
Ökad samverkan. Myndigheter och organisationer bör i ökad utsträckning samverka i ungdomspolitiska frågor. Engagemanget inom den ideella sektorn skall tas tillvara.
Det är märkligt att regeringen i sin skrivelse om ungdomsfrågor inte med ett ord redovisar på vilket sätt arbetet hittills att förverkliga de mål för ungdomspolitiken som riksdagen beslutade om så sent som i våras har fortskridit. Att bara hänvisa till en ny proposition innebär att det påbörjade förnyelsearbetet bromsas upp på ett olyckligt sätt.
Många offentliga insatser har tidigare varit baserade på att ungdomar måste sysselsättas, bland annat för att förebygga sociala problem. En bättre helhetssyn leder till att man också ser ungdomarna som en viktig resurs i samhället, inte bara som framtida arbetskraft och blivande vuxna. Det är ungdomars engagemang, kreativitet, nytänkande och ifrågasättande som bidrar till dynamiken i samhället. Nu pågår en hel del nyskapande arbete runt om i landet där otraditionella arbetsmetoder och samverkansformer prövas. En väsentlig uppgift är därför att följa hur den utvecklingen påverkar ungdomars uppväxtvillkor.
I riksdagens beslut ingick delvis nya uppgifter för Ungdomsstyrelsen som också omorganiserades för att på ett bättre sätt kunna arbeta för att genomföra riktlinjerna för ungdomspolitiken inte minst på kommunal nivå. En av de uppgifter som Ungdomsstyrelsens arbete skall inriktas på under perioden 1994/95--1995/96 är att kartlägga ungdomars uppväxtvillkor samt följa upp och utvärdera ideellt och offentligt ungdomsarbete som ett led i ett utvecklat sektorsövergripande arbetssätt. I regeringens skrivelse aviseras en rapport om ungdomars uppväxtvillkor från Ungdomsstyrelsen under våren men vi noterar att ingenting sägs om utvärderingen av ideellt och offentligt ungdomsarbete i det sammanhanget. Kristdemokraterna förutsätter att uppdraget till Ungdomsstyrelsen ligger fast i sin helhet och förväntar oss att rapporten också innehåller en utvärdering av ideellt och offentligt ungdomsarbete. Vi finner det också anmärkningsvärt att det viktiga arbete som pågår i den ideella beredningen och som kan bidra till att förbättra ungdomars uppväxtvillkor och möjlighet till delaktighet ännu inte kommit igång efter regeringsskiftet.
Det är positivt att regeringens skrivelse betonar vikten av att stora ansträngningar görs för att skapa ett samhälle där alla har möjligheter att få ett arbete. Samtidigt är det inte minst i tider av hög arbetslöshet, särskilt bland ungdomar, viktigt att samhällsdebatten inte skapar ett klimat där människovärdet knyts till innehavet av traditionellt förvärvsarbete eller till en yrkesidentitet.
Trots den ekonomiska uppgång vi har för närvarande är arbetsmarknadssituationen för ungdomar fortfarande mörk. Därför är det viktigt att ungdomarna erbjuds meningsfull utbildning eller praktik. Enligt vår bedömning är det en stor chanstagning regeringen gör genom att ersätta det väl fungerande och inarbetade systemet med ungdomspraktik med en ny åtgärd -- ungdomsintroduktionen. Ungdomspraktiken har under vissa perioder omfattat ca 100 000 ungdomar och flera undersökningar har visat att en mycket hög andel av ungdomarna varit nöjda med systemet. Idag har knappt 60 000 ungdomar en ungdomspraktikplats, som de förlorar den 1 juli 1995. Ungdomsintroduktionen omfattade 1 500 ungdomar under januari. Även om det var den första månaden bådar det inte gott. Kristdemokraterna har i en särskild motion om ungdomsarbetslöshet istället föreslagit att ungdomspraktiken skall utvecklas i riktning mot en mer långsiktig lösning , med praktik- och lärlingsplatser. Det finns också anledning att diskutera andra sätt för ungdomar att etablera sig på arbetsmarknaden i framtiden. Även detta belyser vi i en tidigare motion där vi bl a föreslår en skatterabatt för vissa tjänsteföretag som drivs av ungdomar.
Det är långt kvar när det gäller att ge ungdomar en självklar plats i samhället, men flera viktiga steg har ändå tagits för att skynda på utvecklingen. I december 1992 tillsattes en utredning, kallad Generationsutredningen, som presenterade sitt betänkande ''Tillvarons trösklar -- Ungdomars levnadsvillkor och framtidsutsikter'' förra våren. Syftet med utredningen var att sammanställa kunskaper och ge en helhetsbild av ungdomars livsvillkor, ge förslag på hur generationsperspektivet kan få en mer fram-skjuten plats i det politiska beslutsfattandet samt, lägga förslag som bidrar till att under--lätta ungdomars etablering, främst på arbets- och bostadsmarknaden. Nu är det viktigt att arbetet med att utarbeta förslag utifrån utredningens slutsatser påskyndas.
Utredningen betonade bland annat vikten av ytterligare initiativ för att stärka ungdomars inflytande på olika nivåer. Det är nödvändigt att på allvar anta utmaningen att ge ungdomar möjligheter att engagera sig i samhällsarbetet. Att ha inflytande innebär också att dela ett ansvar. Ungdomar behöver uppmuntras tidigt till samhällsansvar genom att de får inflytande och får delta aktivt i skolan, på arbetsplatsen, i närmiljön, i ideellt arbete osv. Genom att visa tillit till och stödja ungdomars egna aktiviteter stimuleras deras kreativitet och ansvarskänsla.
Ungdomars deltagande i föreningslivet har minskat kontinuerligt. Framför allt har de idéburna folkrörelserna och de politiska ungdomsförbunden tappat medlemmar. Det ska inte tolkas som att ungdomar är ointresserade av samhällsfrågor, men deras intresse tar sig nya och andra uttryck som är viktiga att fånga upp.
Den vuxna delen av befolkningen kan inte förvänta sig ansvar från ungdomar om de unga inte känner att deras uppfattningar och åsikter tas på allvar. Samtidigt kan inte alltid ungdomars förväntningar och krav tillgodoses. Det är därför viktigt att på alla nivåer ha en dialog byggd på ömsesidig respekt. Olika former för försöksverksamhet som kan öka ungdomars möjligheter att delta i den demokratiska beslutsprocessen bör också stödjas, till exempel ungdomsfullmäktige och ungdomsråd, som prövas på några ställen i landet.
Den förra regeringen beslutade om direktiv för en utredning om hur de politiska partiernas arbete kan underlättas och hur de förtroendevaldas roll och arbetssituation kan förbättras. Denna utredning bör genomföras utan dröjsmål. Dessutom bör valresultatet från 1994 analyseras utifrån de förtroendevaldas representativitet när det gäller ålder och kön . De politiska partierna har ett stort ansvar när det gäller att släppa fram underrepresenterade grupper t ex ungdomar och kvinnor till olika förtroendeuppdrag.
Känslan av kompetens, att duga något till är fundamental för alla människor. Den upplevelsen växer fram i växelspel med andra. För föräldrar och vuxna i förskolan och skolan gäller det att hitta något hos varje barn att utveckla, uppmuntra och berömma. Tyvärr premierar vuxna ofta färdigheter och kunskaper som står i överensstämmelse med samhällets statusordning. Där kommer de praktiska kunskaperna ofta i skymundan. En viktig uppgift är att uppvärdera just de praktiska färdigheterna både i hemmet, förskolan och skolan.
Den unga som inte får sin kompetens bekräftad i familjen eller skolklassen, kan kanske istället få den upplevelsen i fotbollsföreningen, schackklubben, rockbandet eller någon annan grupp. Unga som istället befästs i en känsla av inkompetens, av att inte duga något till, löper större risk att attraheras av grupper där kompetenskänslan byggs upp i kriminella sammanhang eller i den falska värld som skapas av drogbruk.
Ett antal händelser med inslag av allt grövre våld, har på senare år drabbat Sverige. Samtidigt noterar olika iakttagare -- forskare, journalister och ''lekmän'' -- en rad förändringar i inställningen till mänskliga relationer i vid mening och till människovärdet. Barn och ungdomar har oftare behov av psykiatriska och psykologiska stödinsatser. Det går självfallet inte att peka ut en enda orsak till det grova våldet -- och inte en eller ett par åtgärder som hastigt skulle stoppa våldshändelserna. En handlingsplan för att skapa ett tryggt samhälle där om möjligt alla medborgare har en aktiv, medskapande roll är i realiteten också den bästa handlingsplanen mot våldsbrottslighet.
Den statliga våldskommissionen som presenterade sitt slutbetänkande Våld och brottsoffer (SOU 1990:92) 1990 inleder sin redovisning av förslagen i kampen mot våldet med att konstatera att våldsbrottsligheten är en del av ett större socialt problem. Den viktiga frågan är var i orsakskedjan kampen mot den sociala utslagningen börjar. Vi kristdemokrater anser att insatserna oftast kommer när utförsbacken redan börjat. Det är de tidiga förebyggande åtgärderna, av det slag vi pekat på bl a i den här motionen, som är de viktigaste. Vi måste dock också prioritera direkt brottsförebyggande åtgärder.
Vi delar regeringens uppfattning som framförs i skrivelsen om ungdomsfrågor, att kampen mot våldet måste föras på alla nivåer i samhället -- bland enskilda organisationer, i skola och på arbetsplatser osv. Inte minst är det nödvändigt att ta tillvara den ideella sektorns engagemang och kunnande. Centrala direktiv kan aldrig ersätta insatser som bygger på kunskap och omsorg om den egna lokala miljön och människorna som vistas där. På många håll bedrivs det på den grunden ett värdefullt lokalt brottsförebyggande arbete i form av grannsamverkan , föräldravandringar på stan, nätverksuppbyggnad och samarbete mellan offentliga och ideella insatser.
De brottsförebyggande projekt som genom Civildepartementet fått medel ut Allmänna arvsfonden, som projektet mot läktarvåld och projektet mot skadliga våldsskildringar bör följas upp och utvärderas för att sedan spridas.
Kultur i vid mening är ytterligare en förutsättning för ett tryggt och människovärdigt samhälle. Kulturen måste finnas tillgänglig där och när barn och ungdomar kan ta del av den. I en rapport till Barn- och ungdomsdelegationen och Generationsutredningen, Ungdomars välfärd och värderingar (SOU 1994:73) påvisas att de yngres kulturaktiviteter, till skillnad från de äldres, minskar i de flesta avseenden. De områden som belysts är biblioteksbesök, bokläsning, deltagande i studiecirklar, museibesök, dans och körsång. Det inger oro, men samtidigt är det viktigt att våga lita på ungdomarnas eget val av kulturaktiviteter. Att lyckas tillfredsställa människors behov är också ett mått på kvalitet. Ungdomar föredrar ofta kulturupplevelser och egna aktiviteter såsom musikfestivaler, rockklubbar, bio eller fria teatergrupper och besöker i mindre utsträckning traditionella kulturinstitutioner. Kulturlivet är ett sätt för ungdomar att markera sin självständighet i förhållande till vuxna. Det finns ingen motsättning mellan att erkänna ungdomars egna kulturyttringar och att söka mer av samverkan över generationsgränserna, att ta ungdomar mer i anspråk i gemensamma aktiviteter. Ungdomsorganisationerna måste ges möjlighet att förmedla kultur och göra de unga kulturellt medvetna. Den prioritering av kulturinsatser för barn och ungdom som regeringen aviserar ser vi positivt på.
Det är enligt vår mening mycket viktigt att det förändringsarbete som påbörjats för att förbättra barns och ungdomars uppväxtvillkor och för att ge våra ungdomar en framtidstro som bygger på självkänsla och goda framtidsutsikter drivs vidare utan dröjsmål.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om mål för ungdomspolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppdraget till Ungdomsstyrelsen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder mot ungdomsarbetslösheten,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbetet med att utarbeta förslag utifrån Generationsutredningens slutsatser påskyndas,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att olika former för försöksverksamhet som kan öka ungdomars möjligheter att delta i den demokratiska beslutsprocessen bör stödjas,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning om hur de politiska partiernas arbete kan underlättas och de förtroendevaldas roll och arbetssituation kan förbättras,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att valresultatet från 1994 bör analyseras utifrån de förtroendevaldas representativitet när det gäller ålder och kön,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att brottsförebyggande projekt som fått stöd genom Civildepartementet utvärderas och följs upp för att sedan spridas,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ungdomskultur.
Stockholm den 10 februari 1995 Inger Davidson (kds) Fanny Rizell (kds)