År 1997 är det 600 år sedan det första samarbetsavtalet undertecknades på Kalmar slott mellan Danmark, Norge och Sverige. Denna historiska händelse år 1397 fick namnet Kalmarunionen och syftade till att stärka de nordiska länderna gentemot det ökande inflytandet från dåtidens övriga Europa ur såväl ekonomisk som militär synpunkt.
Föreningen mellan de tre rikena var ett faktum redan 1389 under den stora nordiska drottningen Margareta och bestod formellt till dess Gustav Vasa valdes till svensk kung 1523. Unionen föddes vid ett nordiskt möte i samband med Erik av Pommerns kröning i Kalmar 1397 och har dokumenterats genom ett kröningsbrev beseglat med 67 nordiska prästers och adelsmäns sigill. Giltigheten hos ett särskilt unionsbrev har visserligen varit omstridd, men det väsentliga är att unionen verkligen existerade och hade stöd bland rådsherrar och prelater i de tre rikena.
Unionen fick snart fasta former och alla frågor som gällde Norden handlades gemensamt. I unionens stadgar sägs att de tre länderna skulle ha samma statsöverhuvud och utrikespolitiskt uppträda som en stat. Inrikespolitiskt däremot skulle varje rike styras efter sina egna lagar och förordningar.
Kalmarunionen har kommit att stå som symbol för önskan om ett nära samarbete mellan de nordiska länderna. När staden Kalmar år 1997 firar 600-årsminnet av unionen är jubileet intressant inte bara ur historisk synpunkt. Det ger också ett tillfälle att göra 1997 till en satsning för hela Norden.
Kalmar kommun planerar inte något jippobetonat jubileum. Man gör i stället en långsiktig och seriös satsning av betydelse för hela regionen. Man vill använda historien som en hävstång in i framtiden med öppningar mot Norden, mot Östersjöregionen och mot Europa. Man vill också med sina satsningar skapa framtidstro och optimism.
Kärnan i jubileumsaktiviteterna är sex olika teman. Nordisk telekommunikation är ett ganska givet tema i den tid vi lever i. Miljöteknik kopplad till Östersjön är också ett självklart val där Högskolan i Kalmar har inriktning på miljö och teknik. Kvinnligt ledarskap får en historisk dimension med tanke på drottning Margaretas betydelse för Kalmarunionen. Ett taktiskt val är temat Nordisk design med självklara kopplingar till konstmuseet, Capellagården och regionens glas- och möbelindustri. Barn och ungdom i nordisk historia samt Östersjöturism är de övriga ämnena.
Aktiviteterna har stor regionalpolitisk och nationell betydelse. Någon form av nationellt engagemang bör därför diskuteras. Samarbete sker redan med Nordiska Rådet och Nordiska Ministerrådet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nationellt engagemang vid firandet av Kalmarunionens 600-årsjubileum.
Stockholm den 25 januari 1995 Ann-Marie Fagerström (s) Agne Hansson (c) Bengt Kronblad (s) Leif Carlson (m) Chatrine Pålsson (kds) Krister Örnfjäder (s) Nils Fredrik Aurelius (m) Sivert Carlsson (c) Lennart Beijer (v) Håkan Juholt (s)