När riksdagen 1982 beslutade att införa och lagstadga om ''visningsersättning för bild- och formkonstnärer'' skedde detta efter decenniers utredande och sedvanlig remissbehandling. Riksdagen beslutade också att en fond skulle fördela de anslagna medlen. De summor som anslogs utgjorde ersättning till upphovsmännen för att konst i offentlig ägo visades för allmänheten eller användes på annat allmännyttigt sätt.
Modell för förslaget var den statliga biblioteksersättningen och Sveriges författarfond. Bildkonstnärsfondens styrelse fick en konstruktion liknande författarfondens styrelse, dvs. upphovsmannaorganisationerna fick styrelserepresentation i förhållande till antalet ersättningsberättigade yrkesutövare. Dessutom tillsattes vissa tjänstemän samt en opartisk ordförande.
Den förra regeringen ville inte längre erkänna upphovsmännens rätt att fördela visningsersättningen. Den ansåg att dessa medel skulle betraktas som generella bidragsmedel.
Utvecklingen ledde till en konflikt när den förra regeringen i budgetpropositionen föreslog att konstnärsorganisationerna skulle fråntas sitt inflytandet över visningsersättningsmedlen genom en ändring i förordningen om styrelserepresentation.
Från konstnärsorganisationernas sida var förslaget mycket negativt utifrån både principiella och kulturpolitiska synpunkter. Principiellt utifrån det faktum att det handlar om ersättningsmedel och kulturpolitiskt bl.a. utifrån aspekten att det fanns uppenbara risker för att kommande fördelningar skulle ske utifrån ett alltför extremt elitistiskt synsätt.
Organisationerna protesterade och fick stöd i den socialdemokratiska partimotionen: ''Vi anser att konstnärsorganisationerna även i fortsättningen skall vara representerade i styrelsen.''
Men en majoritet av riksdagens ledamöter beslutade enligt regeringens förslag.
I årets proposition föreslås att bildkonstnärsfonden skall upphöra. Motiveringen är att det bör ankomma på Konstnärsnämndens styrelse att bestämma hur arbetet bör organiseras.
Vi accepterar att den av regeringen särskilt utsedda styrelsen för Sveriges bildkonstnärsfond upphör med sin verksamhet. Vi förutsätter att en arbetsgrupp, liknande de nuvarande tre arbetsgrupperna, tillsätts för bild- och formkonstnärerna. KRO, Konstnärernas riksorganisation, KIF, Konsthantverkare och industriformgivare, FST, Föreningen Svenska tecknare och SFF, Svenska Fotografers förbund är huvudorganisationer för dessa konstnärsgrupper.
Vi anser att konstnärsorganisationerna skall ha inflytande på sammansättningen av den styrelse som behandlar deras ersättningar. Ett förslag kan vara en återgång till den ursprungliga formen -- att KLYS (Konstnärliga och litterära yrkesutövares samarbetsnämnd) har förslagsrätt vad gäller representation i Konstnärsnämndens styrelse.
För att renodla upphovsrättsersättningar från kulturpolitiskt betingade stödåtgärder bör möjligheten att bryta ut de anslagsbelopp ur den nuvarande fonden som genom åren fått beteckningen ''den individuella visningsersättningen'' ses över. Denna personliga visningsersättning skulle kunna fördelas av BUS, Bildkonst Upphovsrätt i Sverige.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Konstnärsnämnden och visningsersättningen.
Stockholm den 25 januari 1995 Åke Gustavsson (s) Berit Oscarsson (s) Anders Nilsson (s) Leo Persson (s) Ingegerd Sahlström (s) Björn Kaaling (s) Monica Widnemark (s) Agneta Ringman (s) Nils-Erik Söderqvist (s) Annika Nilsson (s)