Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige, Kulturen, slog larm för ett år sedan om en allt för otillräcklig driftsekonomi. En analys sammanställdes vilken klart visade att huvudproblemet utgjordes av byggnadsunderhållet. Sammanfattningsvis kan man säga att medan Kulturens byggnader kostar 8,3 miljoner har ett normalt länsmuseum högst några miljoner i hyra. För länsmuseireformen utgick särskilt statsbidrag till Kulturen i Lund. Successivt har detta krympts och bakats in i grundbeloppen. I en allt mer sviktande ekonomi har också verksamheten stagnerat, medlemsantalet sjunkit, samt tjänster vakantsatts. Det årliga budgetunderskottet bedömdes uppgå till 3--6 miljoner kronor. 3 miljoner behövdes omgående för att inte tvingas dra in 10 tjänster. Ytterligare 3 miljoner skulle behövas för att bevara byggnadsbeståndet samt utveckla innehållet.
Våren 1994 gjordes en trepartsöverenskommelse mellan Statens Kulturråd, Malmöhus läns Landsting och Lunds Kommun om att rädda situationen med ett bidrag om 1,1 miljoner vardera. Samtliga parter har också tagit upp anslag till Kulturen i sina budgetäskanden för 1995. Parallellt förband sig Kulturen att se över sin organisation, definiera den regionala rollen samt arbeta med utökad egen finansiering. (Kulturen, med de näst största samlingarna i landet, är troligen det museum som har störst egenfinansiering.) Våren 1994 anlitades konsulthjälp från Företagsekonomiska institutionen. En handlingsplan upprättades med 30-talet interna och externa projekt. Flertalet håller nu på att slutredovisas. Några har finansierats på vägen -- för andra tog finansieringsfasen vid i januari 1995. Medelst donationer och bidrag har ca 30 miljoner flutit in. Ca 60 miljoner ytterligare behövs för att nå den standard som föremål och byggnader borde ha. Erfarenheten visar att om bara driften säkras har Kulturen stora möjligheter att via projektanslag driva ett omfattande förnyelsearbete.
Beskrivning av Kulturen
Kulturen förvaltar 38 byggnader på en yta av 26 850 m2 på olika ställen som inte är inom gångavstånd (längst bort belägna Östarp, 96 000 m2 , ligger 3 mil från Lund).
Sammanlagt finns 17 permanenta utställningar i varierande omfattning att underhålla.
Kulturens samlingar överstiger en miljon föremål och torde inom vissa områden vara av unik och därmed oersättlig karaktär. Samlingarna räknas som de näst största. Härav tjänar Kulturen som en viktig ''utlånare'' till andra museer eller särskilda andra utställningar.
På grund av museets speciella karaktär av att också vara ett friluftsmuseum fylls många besökarsyften. Av museets totalt ca 150 000 besökare utgör omkring 40 000 barn. Fastighetskostnaderna (i vid mening, dvs. inklusive försäkringar, vakttjänst och dylikt) svarar för ca 35 % av museets hela kostnadsbudget. En stor del av denna kostnadsmassa avser skötsel av byggnader som i sig är museiföremål. Byggnaderna uppvisar många olika byggnadstekniker såväl som materialslag under en tidsrymd av 600 år. Eftersom det i balansräkningen för Kulturen inte finns upptaget några värden på merparten av byggnaderna, avsätts heller inget belopp för avskrivningar (dessa är ju per definition avsedda att möjliggöra att ''återköpa eller återställa'' byggnaderna). Rätteligen skulle fastighetskostnaderna således vara ännu högre om denna aspekt beaktas. Flera av de viktiga byggnaderna är för närvarande i dåligt skick. 1993 anlitades en byggnadsingenjör för att inventera restaureringsbehovet. Resultatet blev alarmerande. En projektplan upprättades. För närvarande åtgärdas byggnad efter byggnad tack vare privata bidragsgivare. Medel saknas dock till den fortlöpande driften och underhållet.
Förslag till lösningar
När Kulturen förra gången råkade i kris avyttrades en målning av August Strindberg för 8 miljoner kronor. Den gången utsattes Kulturen för mycket hård kritik, men dessutom avhjälptes som synes krissituationen inte mer än kortsiktigt. Avslutningsvis kan man konstatera att det vore kortsiktigt olönsamt av samhällsinstanserna att ej garantera Kulturens fortlevnad genom höjning av driftsbidrag. Genom privata donationer och samhälleliga projektbidrag finns det potential för Kulturen att åter bli ett sydsvenskt regionalt kraftcentrum.
För att klara den uppkomna krissituationen med det stora driftsunderskottet måste det ske samverkan mellan stat, landsting och kommun. ''Kulturen i Lund'' måste räddas. Initiativ till förhandlingar har tagits mellan berörda parter. Jag utgår ifrån att dessa parter har ett gemensamt intresse av att komma fram till en bra lösning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att bevara och utveckla Kulturen i Lund.
Stockholm den 25 januari 1995 Bo Nilsson (s)