Operakonsten är månghundraårig och den första föreställningen lär ha ägt rum i Florens i början av 1600- talet. Men för Norrlands del dröjde det ända till 1974, då en fast ensemble etablerades i Umeå.
Etableringen av Norrlandsoperan har beskrivits som ett typiskt exempel på ''foten i dörren-tekniken''. Det ursprungliga lokaliseringsbeslutet uppfattades knappast som stort och avgörande. En liten ensemble och en relativt måttlig ekonomisk satsning, ansåg man. Men den blygsamma musikteatergruppen började växa till en opera, en konstform som hittills varit förbehållen en privilegierad storstadspublik.
Till uppgiften hörde då liksom nu att vara en musikteater/opera för hela norra regionen med möjligheter att turnera.
Efter provisoriska spel- och repetitionslokaler kunde Norrlandsoperan 1984 flytta in i egna arbetslokaler, och två år senare invigdes också IDUN-teatern med en operascen. Vi kan konstatera att Norrlandsoperan nu är fast etablerad i Umeå med ett ökande nationellt erkännande.
Trots det har Norrlandsoperan -- som är en musikteaterscen för hela Norrland och med stora konstnärliga och publika framgångar -- inte fått de ekonomiska resurser som detta uppdrag kräver.
För säsongen planerar Norrlandsoperan två produktioner till vilka man saknar medel till scenografi. Jag föreslår därför att riksdagen anvisar ytterligare 40 grundbelopp till Norrlandsoperan -- det innebär ett tillskott nästa budgetår på 9 miljoner kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen med anledning av vad i motionen anförts om Norrlandsoperan, till Bidrag till regionala och lokala teater-, dans- och musikinstitutioner för budgetåret 1995/96 anvisar 9 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 582 393 000 kr.
Stockholm den 25 januari 1995 Torsten Gavelin (fp)