En bärande idé i liberalismen är tilltron till den enskilda människan, till hennes förmåga till förnuftigt tänkande och till individens möjligheter att växa och att skapa.
Människans skapande är ett viktigt medel för att åstadkomma ett gott samhälle. En människas skapande kan öka möjligheterna till ett bättre liv även för andra. Skapande kan också vara ett medel för personlighetsutvecklingen. Då handlar det inte bara om att ge utrymme för det geniala och banbrytande skapandet, utan även för det amatörmässiga och vardagliga. Alla människor kan växa och skapa och alla måste ges möjlighet till detta -- naturligtvis inte enbart materiellt, utan även socialt och inte minst kulturellt.
Tron på den skapande människan är en av de allra viktigaste utgångspunkterna inför framtiden. Vi måste återskapa framtidstron och optimismen, vi måste bryta defaitismen och den inlärda hjälplöshetens murar.
Det förra sekelskiftet präglades av en strid för demokrati och sociala reformer, men också av strid för folkbildning mot okunnighet och fördomsfullhet. Hela folket skulle göras delaktigt i den kunskap och det kulturarv som hittills hade varit förbehållet ett litet privilegierat skikt. I denna process var liberala radikala folkbildare drivande -- och framgångsrika.
I det liberala samhället är människor fria att själva utforma sina liv utan pekpennar från överheten. Människan krymper i ett samhälle utan valmöjligheter. Vi kan inte heller växa om vi saknar fästpunkter i tillvaron och i tidigare generationers erfarenheter. Livschanser förutsätter både förankring och möjligheter att välja. Ur detta följer en liberal bildnings-- och kultursyn, som bygger på begrepp som kunskap, öppenhet, kritiskt tänkande och tolerans. Det är dessa värden som är grunden för varje personlig utveckling. Det är också dessa värden som utgör vårt främsta skydd mot fördomar, populism och rädsla för det nya och avvikande.
För liberaler är folkbildningssträvanden och kulturpolitik att understödja ett stort antal livschanser för den enskilde genom att slå vakt om både en mångfald alternativ och den enskildes möjligheter att uppleva dem. Det är inte så att en viss kultur är mer högtstående, mer ideologiskt rätt eller mer i överenstämmelse med vår nationella särart och historia.
Kulturpolitik kan för liberaler aldrig enbart handla om att reproducera tidigare gjorda skapelser, eller att enbart pressa in skapande i på förhand uppgjorda mallar. Nytolkningar och experiment -- inte sällan djärva och utmanande -- ökar ständigt mångfalden och medverkar till att olika konstformer berikar varandra.
Kultur är inte en form av förströelse eller ett medel för avkoppling. Kultur är kommunikation mellan människor, som ser på sig själva och sitt liv och som skapar nya språk och uttrycksformer för att beskriva och påverka sin värld. Varje totalitär makt har insett kulturens kraft och därför sökt kontrollera den. Därför är mångfald på detta område extra viktig och centralstyrning extra farlig i ett fritt samhälle.
I stor utsträckning kan kultur fungera enligt marknadens villkor. Vi anser dock att en helt marknadsreglerad kultursektor skulle riskera att leda till en fattigare kultur -- med färre alternativ och uttrycksformer. Trots allt är marknaden ofta konservativ -- nyskapande möter motstånd och är därför inte alltid kommersiellt gångbart.
Kulturpolitiken bör i så hög grad som möjligt vara generell, som när Folkpartiet i den stora skattereformen medverkade till att kulturverksamhet befriades från moms. Politiken skall syfta till att stödja utveckling och mångfald, utan att ta ställning till exakt vilka alternativ som skall växa fram, utan att ge pekpinnar till vad som skall skapas och utvecklas. Detta synsätt bör även i framtiden prägla svensk kulturpolitik. Det finns också inom den europeiska unionen en acceptans för att den nationella kulturen stöds genom generella åtgärder.
Kulturpolitiska mål
De kulturpolitiska mål som idag ligger till grund för såväl statens som kommuners och landstings kulturpolitik har funnits sedan 1974. Då var samsynen mellan de politiska partierna i riksdagen mycket stor. Den parlamentariska kulturutredning som just nu arbetar och under våren skall presentera sina förslag eftersträvar också att uppnå en gemensam syn på målen för den statliga kulturpolitiken. Självfallet är detta av värde, men samtidigt vill vi understryka att strävan efter samsyn inte får leda till att de kulturpolitiska målen sättes så vaga, att de inte ger vägledning för politiska beslut och när ekonomiska prioriteringar skall göras.
En liberal kulturpolitik måste sträva efter att så många människor som möjligt blir delaktiga i kulturverksamhet av olika slag. Det får inte vara så att människor i stora delar av landet enbart blir hänvisade till massmarknadens produkter. Detta gör också det kommunala stödet till kulturen så viktigt. Att förmedla kvalitetskultur i hela Sverige är en betydelsefull uppgift för kulturpolitiken.
Kreativitet och uttrycksbehov finns hos alla människor. Amatörerna har stor betydelse för kulturklimatet i samhället. En aktiv och engagerad publik innebär också ett medskapande. Ideella insatser i kulturensembler av olika slag håller kulturintresset levande även i delar av landet, som inte i det dagliga kulturutbudet erbjuds direktkontakt med professionella ensembler. Det är angeläget att professionella kulturskapare får stöd att utöva sin yrkesroll, samtidigt som stimulans av amatörverksamhet är en annan viktig uppgift för bidragsgivare inom kulturområdet.
Stiftelsen Framtidens kultur
Det är av stort värde att bidragen till kulturverksamhet kommer från olika håll i samhället -- från organ och institutioner som är fria i förhållande till varandra. Just i det perspektivet skapade kulturminister Birgit Friggebo och den borgerliga regeringen unika möjligheter för kulturlivet när stiftelsen Framtidens kultur inrättades. Stiftelsen skulle under minst en tioårsperiod få möjlighet att självständigt agera med bidragsgivning inom kulturverksamhetens vida område. Stiftelsestyrelsen skulle själv göra prioriteringarna och ha ett självständigt ansvar.
Genom att kulturminister Margot Wallström utsett ny styrelse, som utfäst sig att låta stiftelsens pengar bli en integrerad del av den statliga bidragsgivningen, har en stor del av stiftelsens syfte förfuskats. Detta visar tydligt skillnaden mellan liberal och socialdemokratisk kulturpolitik. Riksdagen bör som sin mening ge regeringen till känna att vare sig Statens kulturråd eller Riksantikvarieämbetet skall ha avgörande inflytande över hur stiftelsens medel skall fördelas.
Informationsteknisk utveckling
I kulturavsnittet i regeringens budgetproposition saknas enligt vår uppfattning en tydlig markering av den informationstekniska utvecklingens betydelse för kulturverksamheten. Kulturevenemang som idag når en liten krets kan med teknikens hjälp föras ut till miljoner tittare och lyssnare. Med nya kommunikationsmöjligheter kan både konsumtion av och medskapande i kulturevenemang ske trots att deltagarna finns på olika platser -- var som helst på jordklotet. Vi förutsätter, att dessa möjligheter aktualiseras i kulturutredningen och att regeringen återkommer till riksdagen med förslag inom detta område.
Budgetpropositionen
Trots storvulna löften från socialdemokrater under förra budgetåret -- i valrörelsen och i regeringsdeklarationen -- har regeringen nu presenterat ett budgetförslag som innebär försämrat stöd till kulturområdet.
Någon motsvarighet till det utrymme för reformer som presenterades av den borgerliga regeringen under de tre senaste åren -- och som socialdemokraterna givit Birigt Friggebo eloge för -- finns inte i Margot Wallströms budgetförslag.
Folkpartiet föreslår i denna motion att de tre senaste årens satsningar på kulturområdet fullföljes. Eftersom ett brett utredningsarbete pågår finner även vi det rimligt att inte föreslå några mer omfattande omprioriteringar eller utgiftsökningar. Vårt förslag innebär att merparten -- 38 miljoner kronor av 49 miljoner kronor -- av de medel som socialdemokraterna vill spara genom en neddragning av förvaltningsanslagen kommer att stanna kvar inom kulturområdet.
Kultur i arbetslivet, föreningslivet och i bostadsområden
Vi anser att de nya medlen till kultur i arbetslivet och ökat stöd till kulturverksamhet i föreningslivet också skall kunna användas för projekt med beteckningen kultur i bostadsområden. Folkbildningens organisationer har god erfarenhet av de tre delar som enligt vårt förslag skall kunna få stöd via detta anslag. Vi föreslår därför att stödet fördelas av Folkbildningsrådet.
Operan och Dramaten
Vi anser, att nationalscenernas -- Kungliga Dramatiska Teatern (Dramaten) och Kungliga Teatern (Operan) -- ekonomiska situation inte tål så stora minskningar av anslagen som regeringen föreslår. Vi föreslår att statens anslag ökas med 4 miljoner kronor per år till vardera av dessa institutioner -- vilket innebär sammantaget 12 miljoner kronor under nästa budgetår.
Barn- och ungdomskultur
Vi anser att det är rimligt att föreslå en reform för att kunna förstärka insatserna för barn- och ungdomskultur, trots att utredningsarbete pågår. Det är särskilt angeläget att stödja ungdomsgruppen. Inte minst i storstadsområden -- ofta i stadsdelar med stora invandrargrupper -- kan olika former av kulturverksamhet betyda mycket för att öka ungdomarnas samhörighet och minska utanförskapet.
Ungdomar deltar i väldigt liten utsträckning i det offenligt subventionerade kulturlivet. Ändå är ungdomskulturen mycket stark. Ett mycket stort antal musikgrupper spelar t.ex. regelbundet i alla tänkbara typer av lokaler över hela landet. En mängd konserter lockar också mycket stor ungomspublik.
Runt om i landet finns eldsjälar som arbetar med projekt för ungdomar. Projekten ser väldigt olika ut, men de har ett gemensamt: Det saknas pengar för att idéer skall kunna förverkligas.
Vi föreslår att totalt 15 miljoner kronor, 5 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslår, anslås för barn- och ungdomsprojekt vilket innebär att nästa budgetårs anslag skall öka med 7,5 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag. Av detta bör två tredjedelar reserveras för ungdomsgruppen. Fördelningen av dessa medel bör göras av Statens kulturråd -- inte av regeringen.
Marionetteatern
Kulturrådet har i sina förslag till regeringen påpekat att det statliga stödet till Marionetteatern bör öka. Folkpartiet delar den uppfattningen. Marionetteatern -- som är unik i Sverige och internationellt välrenommerad -- kommer därigenom att öka sin turnéverksamhet. På årsbasis bör stödet öka med 0,7 miljoner kronor -- vilket innebär att nästa budgetårs anslag skall öka med 1,05 miljoner kronor jämfört med vad regeringen föreslagit. Totalt statsbidrag till Marionetteatern för budgetåret 1995/96: 2,643 miljoner kronor.
Fria teatergrupper
De senaste åren har de fria teater- och dansgrupperna fått ökade resurser. Vi menar att det finns starka kulturpolitiska skäl att staten tar ett utvidgat ansvar för de fria gruppernas verksamhet. Det kan förhoppningsvis leda till att de fria grupperna även i framtiden kan fungera som en viktig del av det konstnärliga utvecklingsarbetet och nyskapandet i kulturlivet. På årsbasis bör stödet öka med 5 miljoner kronor -- vilket innebär att nästa budgetårs anslag skall öka med 7,5 miljoner kronor.
Östersjöns konstcentrum
Genom ett aktivt stöd av kulturminister Birgit Friggebo kunde Östersjöns författar- och översättarcentrum på Gotland växa fram. Centret har blivit en mycket uppskattad träffpunkt för författare och andra litterärt verksamma runt hela Östersjön. Vi anser att denna verksamhet har ovärderlig betydelse inte minst för de nya demokratierna i Baltikum.
Nu finns långt framskridna planer på att även inrätta ett konstcentrum i Visby. Konstcentret skall vara öppet för svenska och utländska konstnärer, som där skall kunna arbeta och även samarbeta kring gemensamma projekt. För att detta skall vara möjligt att genomföra krävs att staten bidrar till driften av konstcentret. Folkpartiet anser att detta är mycket angeläget och föreslår ett årligt statligt bidrag med 1,5 miljoner kronor -- vilket innebär ett anslag för nästa budgetår med 2,25 miljoner kronor.
Skånebaletten, Norrbottens Kammarorkester och fria grundbelopp
Stödet från staten till regionala teater-, dans och musikinstitutioner är en viktig del av kulturpolitiken. Vår utgångspunkt att är att kvalitetskultur skall vara tillgänglig i hela Sverige. Därför måste den regionala organisationen vara stark. Utbyggnaden har kommit långt, men vi menar att det finns goda skäl fortsätta att öka de statliga insatserna på sätt som Kulturrådet har föreslagit.
Skånebaletten bör inrättas som en ny institution. För att detta skall vara möjligt krävs ett tillskott i form av 10 nya fasta grundbelopp och 20 rörliga grundbelopp (totalt 6 741 000 kronor).
Norrbottens Kammarorkester har fått särskilda projektmedel under en treårsperiod. För att garantera att orkestern -- som finns i Piteå -- skall kunna fortsätta sin verksamhet, behövs ett mer stabilt statligt stöd. Vi föreslår att riksdagen medger att kammarorkestern får 7 grundbelopp (1 834 000 kronor).
För teater- och dansinstitutioner finns ett antal fria grundbelopp som utnyttjas framför allt för barn- och ungdomsprojekt. Motsvarande resurser bör finnas på musikområdet. Därför föreslår vi att även musikinstitutionerna får sådana möjligheter. De bör anvisas 18 nya grundbelopp (4 715 000 kronor).
Sammantaget innebär dessa förslag att anslaget till regionala teatrar för nästa budgetår ökas med 13 291 000 kronor.
Internationellt kulturutbyte
Ett fritt kulturutbyte över nationsgränserna ökar vitaliteten och kvaliteten i ett lands kulturliv. Möjligheten att få kontakt med andra idéer och kulturyttringar berikar vår egen kultur och skaparkraft. För ett litet kulturområde, som det svenska, är detta livsviktigt. Ett levande kulturutbyte gör det också möjligt för svenska kulturutövare att möta en ny publik och de utmaningar som detta medför.
Vi anser, att det finns anledning att stärka statens bidrag till kulturutbyte och föreslår därför 5 miljoner kronor extra per år till Svenska institutet -- vilket innebär en ökning nästa budgetår med 7,5 miljoner kronor till 10 608 000 kronor.
Filmen
Den svenska filmen firar i år 100-årsjubileum. Vår svenska filmtradition är stark och filmen är en viktig del av kulturlivet i vårt land. Genom det filmavtal som träffades under Birgit Friggebos tid som kulturminister ökade statens stöd till produktion av svensk kvalitetsfilm väsentligt. Staten tog då också ett renodlat ansvar för den filmkulturella verksamheten. Vi menar att det är rimligt att inom ramen för detta ansvar anslå extra medel -- 5 miljoner kronor -- till filminstitutet med anledning av 100-årsjubileet.
Kulturmiljövård
En viktig del av kulturpolitiken är att skapa förståelse för och vårda vårt gemensamma kulturarv. Det är särskilt viktigt när vi nu skall delta i den europeiska integrationen liksom vid andra former av internationellt samarbete. Kanske är bristen på säker kunskap om ''det svenska'' en av förklaringarna till den främlingsrädsla, som finns? Satsningen på det s.k. historieprojektet i våra museer möttes med ett stor intresse -- inte minst från unga besökare. Det visar att det lönar sig att lyfta fram vårt eget kulturarv.
Intresse för det svenska kulturarvet är inte exempel på inskränkt nationalism. Vårt kulturarv har formats både genom internationella och inhemska impulser. I denna smältdegel har det som vi idag kallar svensk kultur bildats. Genom kunskap och förståelse för den historiska utvecklingen skapar vi också förutsättningar för oss själva att förstå att vår kultur hela tiden förändras.
Att vårda det svenska kulturarvet innebär inte bara att vårda bokliga kunskaper om vår kulturella utveckling. Det är minst lika viktigt att slå vakt om och vårda vår kulturmiljö. Under kulturminister Birgit Friggebos tid gjordes mycket stora insatser för att bevara kulturmiljöer som höll på att gå förlorade. Enbart under 1994 avsattes närmare 500 miljoner kronor för upprustning av värdefulla kulturmiljöer runt om i landet. En orsak till att dessa stora insatser var möjliga trots det pressade statsfinansiella läget var insatsernas betydelse för sysselsättningen.
Även i årets budgetproposition har kulturdepartementet föreslagit att särskilda medel -- 235 miljoner kronor -- skall avsättas för sysselsättningsinsatser på kulturområdet. Förslaget är välkommet. Regeringen föreslår att huvuddelen av medlen skall avsättas för det som museiutredningen har kallat ''en räddningsaktion för kulturarvet''. Dessutom skall det inom dessa medel rymmas även andra angelägna sysselsättningsinsatser inom kultur- och kulturmiljöområdet.
Vi anser att dessa insatser bör vara betydligt större -- totalt 435 miljoner kronor.
Vi föreslår att för räddningsaktionen under nästa budgetår avsättes 175 miljoner kronor. Av dessa medel bör 3 miljoner reserveras för de mycket angelägna uppgiften att restaurera vår filmskatt som annars riskerar att bli förstörd.
Sammanlagt bör medlen för kulturmiljövård ökas med 130 miljoner kronor och medeln för ''icke-statliga kulturlokaler'' med 130 miljoner kronor för fortsatta angelägna insatser. Av dessa medel skall anvisas 60 miljoner kronor till de respektive anslagen under kulturdepartementets huvudtitel. Resterande 200 miljoner kronor skall anvisas från arbetsmarknadsdepartementets huvudtitel -- arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
I budgeten föreslås också att länsstyrelsernas kulturmiljövårdsenheter skall få ytterligare medel. Vi välkomnar detta förslag, som presenterades redan av den borgerliga regeringen. Då ansåg socialdemokraterna att utbyggnaden inte var så angelägen att man ville stödja förslaget i riksdagen. Det är positivt att socialdemokraterna nu ändrat uppfattning i detta ärende.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kulturpolitiken skall vara generell och stödja utveckling och mångfald,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Stiftelsen Framtidens kultur bör ges rätt att fördela medel utan avgörande inflytande av andra bidragsförmedlare,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de kulturpolitiska målen bör anges så tydligt att de ger god vägledning för politiska beslut och när prioriteringar skall göras,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den informationstekniska utvecklingen bör utnyttjas i kulturverksamhet,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att medel för kultur i arbetslivet och i föreningslivet också skall kunna användas för kultur i bostadsområden, samt att det anslagna bidraget för dessa ändamål bör fördelas av Folkbildningsrådet,
6. att riksdagen för budgetåret 1995/96 anvisar 6 000 000 kr till Operan och 6
000
000
kr till Dramatiska teatern utöver vad regeringen föreslagit eller således totalt 933
000
000
kr för bidrag C
10,
7. att riksdagen till Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet m.m. för särskilda kulturinsatser för barn och ungdom för budgetåret 1995/96 anslår 7
500
000
kr utöver vad regeringen föreslår -- totalt 22
500
000
kr -- varav 15
000
000
kr reserveras för ungdomsgrupper samt att Statens kulturråd fördelar bidragen,
8. att riksdagen för att ge Marionetteatern möjlighet till utökad turnéverksamhet för budgetåret 1995/96 till Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet m.m. anslår 1
050
000
kr mer än regeringen föreslår eller totalt 2
643
000
kr till anslagsposten Marionetteatern,
9. att riksdagen till Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet m.m. för budgetåret 1995/96 anslår 2
250
000
kr till en ny anslagspost -- Östersjöns konstcentrum i Visby,
10. att riksdagen till Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet m.m. till anslagsposten Stiftelsen Svenska institutets disposition för internationellt kulturutbyte för budgetåret 1995/96 anslår 7
500
000
kr utöver vad regeringen föreslår -- totalt 10
608
000
kr,
11. att riksdagen till Bidrag till fria teater-, dans- och musikgrupper m.m. för budgetåret 1995/96 anvisar 7
500
000
kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 95
384
000
kr,
12. att riksdagen till Bidrag till regionala och lokala teater-, dans- och musikinstitutioner för budgetåret 1995/96 anvisar 13
291
000
kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 586
684
000
kr,
13. att riksdagen till Stöd till filmkulturell verksamhet för budgetåret 1995/96 anvisar 5
000
000
kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 95
780
000
kr,
14. att riksdagen till Sysselsättningsinsatser för kulturområdet för budgetåret 1995/96 anvisar 60
000
000
kr mindre än vad regeringen föreslagit eller således 175
000
000
kr för ''räddningsaktion för kulturarvet'' och att av dessa medel 3
000
000
kr anslås för restaureringsinsatser i Sveriges filmskatt,
15. att riksdagen till Kulturmiljövård för budgetåret 1995/96 anvisar 30
000
000
kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 142
406
000
kr,
16. att riksdagen till Stöd till icke-statliga kulturlokaler för budgetåret 1995/96 anvisar 30
000
000
kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 80
000
000
kr.1
Stockholm den 24 januari 1995 Lars Leijonborg (fp) Isa Halvarsson (fp) Margitta Edgren (fp) Christer Eirefelt (fp) Eva Eriksson (fp) Elver Jonsson (fp) Anne Wibble (fp) Carl-Johan Wilson (fp) Kenth Skårvik (fp) 1 Yrkande 16 hänvisat till BoU.