Kultur i vidaste mening brukar definieras som odling. Kultur inrymmer vårt arv i vid mening: språk, litteratur, konst, teater, musik, men också ett materiellt kulturarv som byggnader och föremål i vardagen men också i arkiv och museer. Allt detta skall vårdas och utvecklas. Traditioner skall föras vidare. Nya kulturyttringar skapas. Kultur och kulturliv är en ständigt fortgående process som skall föras vidare till kommande generationer.
Kultur har ett värde i sig även om kulturyttringar av skilda slag värderas helt olika av olika människor. Dock finns en bred enighet om värdet av att ha tillgång till olika former av kulturyttringar. Vi vill kunna läsa köpta eller lånade böcker, gå på teater, lyssna på musik eller gå på bio och museer. Vi vill kunna lära oss slöjda, sy eller binda böcker.
Det finns i dag en tendens att se kulturen som ett redskap för att nå andra mål. Kultur ses som lokaliseringsfaktor eller som ett medel att öka demokratin och kulturyttringar är en del i yttrandefriheten. Vi vänder oss mot att motivera kulturverksamhet på detta sätt. För att kulturen skall kunna leva, vitaliseras och vidareutvecklas måste kulturverksamheten erkännas ha ett värde i sig.
Kultur har under de senaste årtiondena fått stadigt växande resurser. Kulturområdet har inte på långt när drabbats lika hårt som andra områden av besparingar.
Att det finns en stark vilja att själv svara för betydande kulturkostnader är tydligt på en rad områden. Ungdomsmusiken är kanske det tydligaste exemplet trots att det även inom dessa områden finns en rad stödformer bl.a. genom studieförbundens verksamhet.
Kraven på en med allmänna medel finansierad kultur ökar ständigt. Dessa önskemål kommer i nuvarande statsfinansiella läge inte att kunna infrias.
För att inte kulturområdet ständigt skall drabbas av nedskärningar enligt ''osthyvelprincipen'' måste enligt vår mening en större tydlighet skapas beträffande vad som skall vara ett statligt ansvar för kulturverksamheten. Som det nu är finns det nästan inga kulturformer som inte åtnjuter stöd i någon form. För att värna kulturen och för att koncentrera sig på det allra viktigaste anser vi att riksdagen bör fastställa vad som bör vara ett statligt ansvar på kulturområdet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kulturens egenvärde,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att precisera det statliga ansvaret på kulturområdet.
Stockholm den 24 januari 1995 Elisabeth Fleetwood (m) Stig Bertilsson (m) Lennart Fridén (m) Jan Backman (m) Gunnar Hökmark (m) Birgitta Wichne (m) Birgitta Wistrand (m) Patrik Norinder (m) Lars Hjertén (m) My Persson (m) Inger René (m)