Dagens samhälle hårdnar alltmer. Informationsflödet passerar förbi på elektroniska skärmar. Våldet ökar och de medmänskliga relationerna minskar. Kontakten med vår historia och andra värden som demokrati och livskvalitet får en alltför liten del i våra barns och ungdomars liv. Barngrupperna inom förskola och skola ökar, vilket medför att metoder och arbetssätt måste ses över för att kvalitetssäkra verksamheten.
Enligt FN:s barnkonvention artikel 31 skall konventionsstaterna respektera och främja barnens rätt att till fullo delta i det kulturella och konstnärliga livet och skall uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter för kulturell och konstnärlig verksamhet, samt för rekreations- och fritidsverksamhet.
För att värna demokratin och livskvaliteten i Sverige krävs att den återvinns och utvecklas. De olika barnkulturcentra som finns är genom sitt arbete och sin kunskap en naturlig bas för forskning och studier kring barns och ungdomars kreativitet och utveckling genom eget skapande. Barnkulturcentrum i Eskilstuna bedriver redan i dag i samarbete med Svenskt barnbildsarkiv en verksamhet med inriktning mot forskning med ett kontaktnät som är upparbetat mot forskningsinstitutioner samt ett samarbete med Centrum för välfärdsforskning.
Dagens barn och ungdom är morgondagens vuxna. De skall förvalta och utveckla det demokratiska samhället. För det krävs att de i förskola och skola tränas i de regler som gäller för demokratin. Genom kulturen skall de ges tilltro och självkänsla så att de vågar tro på sin förmåga att förändra och påverka. Detta krävs som motvikt till all den kommersiella kultur som i dag dominerar vårt samhälle.
Barns eget skapande och kreativitet tillsammans med andra barn och vuxna är bra för samhället. En kultur lika för alla barn i förskolan och skolan. I ett rikt kulturliv tränar barnen sitt seende, sin hörsel, uppfattningsförmåga och koncentration. De lär sig att urskilja, bedöma och värdera utifrån goda betingelser. Deras skapande utvecklar fantasi och ett rikt känsloliv som skapar förståelse av dem själva, andra och omvärlden. Barnen stärks i sin egen identitet samtidigt som de övas i att samspela med andra.
Vänsterpartiet anser att det behövs ett nationellt grepp för att utveckla kompetensen för barnkulturen i skolan och förskolan. I Eskilstuna finns sedan en lång tid Barnkulturcentrum, med lång erfarenhet av och stor kunskap om det dagliga arbetet i skola och förskola samt av fortbildning av personal.
Därför vore det naturligt att bygga ett nationellt kunskaps- och utvecklingscentrum i kreativ pedagogik i Eskilstuna. Detta center skall vända sig till mindre och medelstora kommuner i syfte att bygga upp en bra skapande verksamhet inom skola och förskola.
Vidare menar vi att det utöver rena kvalitetsvinster finns samordningsvinster för t.ex. kostnader för personalutbildning för de enskilda kommunerna att göra. Verksamheten med sin samlade kompetens skulle gagna utvärderingsmöjligheterna av den kulturella ställningen rent nationellt.
Vänsterpartiet vill erinra om vikten av att tillgängliggöra kultur och skolans likvärdighetsprincip. Ett nationellt barnkulturcentrum enligt ovan skulle enligt vår mening kunna bidra till att minska kulturklyftorna i samhället. Det skulle också möjliggöra för regeringen att fullfölja dess strävan i regeringsförklaringen att återföra kulturen till skolan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett nationellt barnkulturcentrum i Eskilstuna,
2. att riksdagen till anslag C 2. Bidrag till utvecklingsverksamhet inom kulturområdet för budgetåret anvisar 750
000 kr till Barnkulturcentrum i Eskilstuna utöver vad regeringen föreslår.
Stockholm den 21 januari 1995 Charlotta L Bjälkebring (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v) Tanja Linderborg (v) Björn Samuelson (v) Stig Sandström (v) Hanna Zetterberg (v) Alice Åström (v)