Sverige är internationellt känt för förnämligt konsthantverk och design -- det gäller såväl glas och keramik som möbler. Många svenska museer har samlingar inom detta område varav Röhsska museet i Göteborg är det mest täckande.
Museets samlingar är internationellt inriktade och omfattar i dag ca 80 000 föremål. Under lång tid präglades museets insamling av föremål från förindustriell tid. Idag utgör samtida konsthantverk och design den huvudsakliga delen av museets nyförvärv.
Sedan tillkomsten har museet bedrivit forskning kring formgivningens historia och utgivit publikationer om sina samlingar. Till stöd för detta arbete, men också tillgängligt för studerande, forskare och allmänheten, äger museet ett av landets större konstvetenskapliga bibliotek med ca 30 000 volymer.
Nu framförs önskemål om att Sverige borde ha ett formmuseum. Vi hävdar att det redan finns ett utmärkt museum för konsthantverk och design, nämligen Röhsska museet som bör få det nationella ansvaret för Konst- och industridesign. Tanken stöds av Museiutredningen som i sitt betänkande skriver:
till museienheterna skall kunna knytas funktioner av nationellt intresse, som idag utförs på andra platser än Stockholm. Det behöver inte ske genom förändrat huvudmannaskap utan kan också ta formen av avtal på viss tid för att fullgöra uppgifter och funktioner, varom överenskommelse nåtts. Detta förfarande kan t.ex. tillämpas på Röhsska museet i Göteborg, där konst- och industridesign utvecklats i en form som har karaktär av riksintresse.
Visserligen pågår en parlamentarisk utredning rörande Kulturpolitikens inriktning men eftersom diskussioner och förberedelser för ett formmuseum i Stockholm pågår, så är det av vikt att riksdagen redan nu tar ställning till denna fråga och ger regeringen det till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Röhsska museet.
Stockholm den 20 januari 1995 Erling Bager (fp) Eva Flyborg (fp)