Regeringen har påbörjat arbetet med avtal med public service-företagen. Mycket talar också för att ett nytt avtal kommer att träffas även med TV4. I dessa sammanhang är det viktigt att funktionshindrades tillgång till radio och television beaktas.
I slutbetänkandet av 1989 års handikapputredning ''Ett samhälle för alla'' (SOU 1992:52) anförs bl.a. beträffande public service-företagens verksamhet: ''Genom den tekniska utvecklingen och övergången till digitala sändningar blir det möjligt att sända handikappanpassade program eller radiotidningar utan att inkräkta på andra sändningar. Handikapputredningen föreslår därför att det genom avtal mellan programföretagen och staten reserveras sändningsutrymme för denna typ av sändningar.''
Beträffande krav på andra marksända kanaler, föreslår handikapputredningen, ''att man i framtida koncessionsavtal mellan staten och fristående TV-företag i sändningstimmar anger respektive företags åtagande. Enligt utredningens mening bör samma krav på anpassning av utbudet ställas som på de avgiftsfinansierade förtagen.''
Enligt uppgift har man i England bedrivit ett EU-projekt med syftet att göra televisionen tillgänglig för synskadade. Såväl metoder som teknik har tagits fram. Verksamheten har varit mycket uppskattad och rönt stort intresse även från andra länder. Mot denna bakgrund är det nödvändigt att regeringen i kommande avtal med såväl public service- företagen som andra marksända kanaler beaktar vad som framförts av handikapputredningen, samt att Sveriges Television AB åläggs uppgiften att göra sitt utbud tillgängligt även för synskadade.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de synskadade skall ha samma möjligheter som alla andra människor att kunna få ta till sig det utbud av program som utbjuds i radio och TV genom den nya teknik som nu finns tillgänglig.
Stockholm den 19 januari 1995 Kenth Skårvik (fp)