Den fortsatta utbyggnaden av Riksarkivets och landsarkivens depåkapacitet är en central uppgift. I Riksarkivets uppdrag har ingått att utveckla en långsiktig plan för försörjningen av arkivdepåer och att utveckla metoder för tillämpning av det system för finansiering av depåutbyggnad genom resurstillskott vid arkivleveranser som infördes i juli 1993.
Enligt arkivdepåkommitténs plan för försörjning av statliga arkivdepåer skall ett nytt landsarkiv inrättas omfattande Kronobergs, Kalmar och Blekinge län. Det är vår uppfattning att detta nya arkiv bör förläggas till Kalmar av nedanstående skäl.Kalmar län har en arkivvolym som är nästan lika stor som den som Kronobergs och Blekinge län har tillsammans.I Kalmar finns en högskola under utveckling. Som en särskild del av högskolan finns en uppmärksammad FOJO-fortutbildning för journalister. Möjligheter finns till samarbete med både kommun, landsting samt folkrörelsearkiv.Samverkan kan etableras med domkyrkoarkivet, gymnasieskolans arkiv, samt länsmuseets och konstmuseets arkiv.Möjlighet till kunskapsutbyte med Samhall Kalmarsund som utvecklat en kvalificerad teknisk kunskap i datoriserad mikrofilmning.
Riksarkivet förhandlar med landstinget i Värmland om etablerande av en särskild landsarkivfunktion för Värmlands län. Vid den fortsatta utbyggnaden av arkivdepåer bör Kalmar få ansvaret för sydöstra Sveriges landsarkiv.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av ett nytt landsarkiv till Kalmar.
Stockholm den 19 januari 1995 Bengt Kronblad (s) Krister Örnfjäder (s) Ann-Marie Fagerström (s) Håkan Juholt (s)