Svensk kulturbyråkrati präglas i stor utsträckning av att vara organiserad så att olika intresseorganisationer deltar i de beslutsfattande organen. Detta har uppmärksammats och kritiserats av t.ex. NO och Konkurrensverket. I kulturdepartementets bilaga till årets budgetproposition finns det många exempel t.ex. sid. 66 under Statens kulturråd:
Särskilda referens- och arbetsgrupper, med sakkunniga för de olika konstområdena, svarar för beredningen av bidragsärendena. Beslut om bidrag tas inom arbetsgrupperna, utom för -- -- -- styrelse. Genom att bidragsgivningen för många av stöden bedöms av arbets- och referensgrupperna anser Kulturrådet att den konstnärliga kvaliteten främjas och att bidragsgivningen är effektiv.
Ett annat exempel är Statens konstråd som ''har till uppgift att genom förvärv av konstnärliga arbeten till statens byggnader och andra lokaler för statliga myndigheter verka för att konstnärliga värden införlivas med samhällsmiljön'' (sid. 106). Riksrevisionsverket har granskat konstrådet och konstaterar:
Styrelsen i Konstrådet förordnas av regeringen för tre år med möjlighet till förlängning ytterligare tre år. Kanslichefen är styrelseordförande. Av totala styrelsen om 17 medlemmar (inkl. suppleanter) är tio stycken konstnärer som också fungerar som projektledare -- fem ordinarie och fem suppleanter. Som styrelseledamöter beslutar de om vilka projekt som skall genomföras. Därefter har de rollen att genomföra projekten som projektledare. Dessa dubbla roller är tveksamma. RRV anser att myndigheten bör begära klarläggande i denna fråga.
Slutligen är ansvarsfrågan oklar. Projektledarna är inte anställda av Konstrådet och lyder därmed inte under kanslichefen. De har befogenhet att som styrelseledamöter besluta om användningen av Konstrådets anslag och kan därmed, i varje fall teoretiskt, gå emot kanslichefen/ordföranden.
Exemplen kan mångfaldigas. Det är ett rimligt krav att de kulturpolitiska organ som har till uppgift att fördela skattemedel eller konstnärsuppdrag består av andra än företrädare för de grupper som skall få del av pengarna eller möjlighet att utföra uppdraget. Det enda undantaget är om fördelningen bygger på någon form av avtal mellan staten och företrädare för mottagarna. Där kan organisationföreträdare naturligtvis ges möjlighet att påverka fördelningen, under förutsättning att de representerar samtliga möjliga mottagare. Det betyder inte att KRO kan anses företräda alla bildkonstnärer eller Sveriges Författarförbund alla författare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att hålla kultursektorn fri från korporativa beslutsorgan.
Stockholm den 20 januari 1995 Jan Backman (m) Birgitta Wistrand (m)